Przejdź do treści

Ocena kawy palonej w domu

Kawa ziarnista
3 2 92 1
  • Mogę oddać próbki kawy którą wypalam w palarce DIY w zamian za ocenę jej jakości.
    Używam tylko kawy ekologicznej i palę w palarce elektrycznej aby uniknąć nasycania ziaren produktami spalania gazu. Palenie kończę 15 do 30 sekund po 1st crack.
    Aktualnie mam następujące kawy od Roast Rebels:
    Ethiopia Sidamo
    Peru Cajamarca
    Guatemala Delicia
    Mexico Chiapas SHG
    Na ich stronie jest opis poszczególnych kaw, proszę podać którą kawę preferuje zainteresowana osoba.
    Warunkiem otrzymania kawy jest zamieszkanie na trasie Choszczno – Szczecin lub ich okolicach, posiadanie prawdziwego ekspresu kolbowego (nie automat lub termoblok) i młynka żarnowego.
    palarka.JPG

• Sprzęt i pasja robi wrażenie, ciężko uzyskać taka kawę do wypału prywatnie?

Chyba kwalifikuje się do odbioru 😄 co polecasz w kwestii klasycznego czekoladowego/orzechowego wypału?

• Zamówienia powyżej € 120, Roast Rebels dostarcza kurierem do domu.
    Guatemala i Ethiopia maja chyba najwięcej czekolady, przeważnie mieszam wszystkie 4.
    Przygotuje 4 osobne próbki.

Sugerowane posty

• Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?

Kawa ziarnista
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    78 Wyświetlenia
    S
    @Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?: widząc tam takie palarnie jak LaCava, Audun, Coffee Grange, czy Kafar, muszę przyznać że nie jest to złe zestawienie, a całkiem dobre. Zgadzam się, że to całkiem dobre zestawienie. Pokazuje też, że temat dobrej kawy pojawia się w mediach głównego nurtu. Bądźmy optymistami i przyjmijmy, że to dla nas dobrze. @Dawid4792 napisał w Palarnie kawy - czy da się wskazać najlepsze?: Co myślicie o tym? Da się wskazać 10, 12 czy 20 wiodących palarni, nie pomijając żadnej istotnej? Może być ciężko, ponieważ pojawia się pytanie jakie przyjąć kryteria? Jak porównać tą olbrzymią ilość palarnii?
  • Czy w kawie jest cukier? Naukowe spojrzenie na słodycz

Przypięty Kawa ziarnista wiedza kawowa
    8
    4 Głosy
    8 Posty
    296 Wyświetlenia
    MartiszaM
    Bardzo przyjemnie się czyta, nawet laikowi kawowemu
  • Ulubiona palarnia kawy...

Kawa ziarnista
    29
    1 Głosy
    29 Posty
    2k Wyświetlenia
    K
    Ja to już stary chłop, który najbardziej lubi metody przelewowe jakiś Drip i eksperymenty. Brazylię piję z żoną i jak dzieciaki wpadają do nas w odwiedziny i używam takiego ekspresu: Maestosa EPAM960.75.GLM Mam też Flair 2 PRO, ale z tego tylko ja pijam, bo każdy mówi, że Espresso to tylko dla starych dziadów.