Przejdź do treści

Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka

Młynki
13 5 278 1
  • Hej, fajny młynek, zastanawiałem się jak on się bedzie przestawiał, a on jedynie podpowiada zapisane nastawy, sprytne...

• To chyba nie problem będzie ustawić dany nastaw o ile wiesz jaki był? W 0:38 s filmiku eureki to widać.

Masz aktualny nastaw i kręcisz żeby uzyskać ten zapisany (ze 100 do 84) - jak dla mnie super sprawa 🙂
    image.png

• Mnie zastanawia do czego ta blokada pod hoppers (0:47), pod SD? Ciężko na ten moment znaleźć konkretne informacje.

Na pierwszy rzut oka zapowiada się dobrze, nawet jeśli to śledzenie ziarnistości to tylko potencjometr w pokrętle powinno być łatwiej wrócić do ustawień, spoko że można zdefiniować swoje profile, ale…nie ma info o retencji i statyce.

Ciekawe, jak podeszli do celowania w czas ekstrakcji (0:24), każde ziarno mieli się trochę inaczej, a nie podejrzewam młynka za €600 o pomiar jasności wypału.
    Skalibrowane pod ciemne ziarna?

• Mnie zastanawia do czego ta blokada pod hoppers (0:47), pod SD? Ciężko na ten moment znaleźć konkretne informacje.

Na pierwszy rzut oka zapowiada się dobrze, nawet jeśli to śledzenie ziarnistości to tylko potencjometr w pokrętle powinno być łatwiej wrócić do ustawień, spoko że można zdefiniować swoje profile, ale…nie ma info o retencji i statyce.

Ciekawe, jak podeszli do celowania w czas ekstrakcji (0:24), każde ziarno mieli się trochę inaczej, a nie podejrzewam młynka za €600 o pomiar jasności wypału.

@ciastek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:

Mnie zastanawia do czego ta blokada pod hoppers (0:47), pod SD? Ciężko na ten moment znaleźć konkretne informacje.

Ta blokada była od zawsze w Specialita, sam z tego korzystałem właśnie jako SD.

Ciekawe, jak podeszli do celowania w czas ekstrakcji (0:24)

Widać, że ten czas ekstrakcji jest ustawiany manualnie - mielisz kawkę na nastawie np. 88 i wpisujesz sobie jaką miałeś ekstrakcję, a potem młynek sugeruje Ci zwiększyć czy zmniejszyć grubość mielenia na podstawie target czasu. Pewnie jakiś obarczony błędem wzór, jak ekstrakcja wzrosła, to zmiel drobniej etc. fajny bajer.

• To nie tak źle, bałem się że to działa tylko przy konkretnych ziarnach.
    Trochę jak prowadzenie własnych notatek, tylko w młynku, choć nie u każdego się to sprawdzi. Sam zapisuję jeszcze inne zmienne obok ustawień młyna, dozy czy czasu ekstrakcji jak choćby temperatura czy orientacyjny profil przepływu

@ciastek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:

Mnie zastanawia do czego ta blokada pod hoppers (0:47), pod SD? Ciężko na ten moment znaleźć konkretne informacje.

Sporo młynków OD ma taką zasuwę. Pierwotnie powstała w celu umożliwienia zdejmowania hoopera z zasypanymi ziarnami.

• To chyba nie problem będzie ustawić dany nastaw o ile wiesz jaki był? W 0:38 s filmiku eureki to widać.

Masz aktualny nastaw i kręcisz żeby uzyskać ten zapisany (ze 100 do 84) - jak dla mnie super sprawa 🙂
    image.png

@pawel890 dzięki, tak widziałem na filmiku stąd moja konkluzja.
    Chociaż przeleciałem pobieżnie filmik.

Widziałem jakiś czas temu rolkę na Inście jakaś chyba chińska maszyna z "podłaczonym" młynkiem i pewnie mocno zaawansowaną elektroniką, gdzie na podstawie wagi, albo kontroli przepływu "ekspres" sam zmienił ustawienie młynka do powiedzmy prawidłowego żeby uzyskac poprawne espresso po puszczonym testowo szocie.
    Niestety nie moge tego znaleźć.

To był dla mnie juz kosmos.

Znowu lekki offtop , ehh.

• @pawel890 dzięki, tak widziałem na filmiku stąd moja konkluzja.
    Chociaż przeleciałem pobieżnie filmik.

Widziałem jakiś czas temu rolkę na Inście jakaś chyba chińska maszyna z "podłaczonym" młynkiem i pewnie mocno zaawansowaną elektroniką, gdzie na podstawie wagi, albo kontroli przepływu "ekspres" sam zmienił ustawienie młynka do powiedzmy prawidłowego żeby uzyskac poprawne espresso po puszczonym testowo szocie.

Znowu lekki offtop , ehh.

@Heniutek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:

To rozwiązanie funkcjonuje już od dobrych kilku lat we włoskich ekspresach La Cimbali i Faema. Nazywa się Perfect Grinding System (PGS) i wymaga kompatybilnego ekspresu i młynka:
    https://www.cimbali.com/innovation/user/perfect-grinding-system

• @Heniutek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:

To rozwiązanie funkcjonuje już od dobrych kilku lat we włoskich ekspresach La Cimbali i Faema. Nazywa się Perfect Grinding System (PGS) i wymaga kompatybilnego ekspresu i młynka:
    https://www.cimbali.com/innovation/user/perfect-grinding-system

@skansen dziękować, słyszałem też o GBS (grind by sync) Mahlkönig'a i La Marzocco.

Popatrzę jeszcze.

• Zgadza się. PGA jest w LaCimbali od dobrych kilku lat (co najmniej 5) a GBS jest dostępny od niecałego roku. Przy czym główną barierą jest na razie konieczności stosowania młynka i ekspresu z tego samego ekosystemu. Szkoda, że producenci nie wprowadzili jeszcze otwartego standardu komunikacji będącego odpowiednikiem ONVIF w kamerach CCTV albo Matter w Smart Home. W takim otwartym standardzie mógłby się komunikować np. ekspres Faema z młynkiem np. Mahlköniga. To by była petarda.

Sugerowane posty

• Czy europejscy producenci młynków idą drogą Nokii? Dyskusja.

Zablokowany Młynki mahlkönig eureka
    11
    2 Głosy
    11 Posty
    272 Wyświetlenia
    S
    Do dalszej dyskusji zapraszam w wątku Czy europejscy producenci młynków pójdą drogą Nokii? Analiza rynku.
  • Lelit William PL72 - recenzja młynka on demand

Młynki recenzja lelit lelit william młynek od
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    202 Wyświetlenia
    S
    W praktyce młynek "daje radę", dlatego też trzymałem go tak długo. Jest szybki i dość cichy. Regulacje można ogarnąć-ważne, żeby nie trzymać się kurczowo czasu mielenia. Procedura jest następująca: Ustawiamy specjalnie za długi czas mielenia, tak, żeby kawy mielić celowo za dużo. Sypiemy kawę do sitka, wyrównujemy równo z górną krawędzią, nadmiar kawy usuwamy. Parzymy kawę i sprawdzamy rezultaty -w zależności od potrzeb zmniejszamy/zwiększamy grubość mielenia. Gdy już mamy ustawioną grubość mielenia wyliczamy jego czas. Ważymy dozę przed i po usunięciu nadmiaru kawy, proporcjonalnie korygujemy czas. Jeśli się ogarnie regulacje Williama to już żaden młynek nigdy nie będzie nam straszny Retencja jest podobna lub mniejsza do innych podobnych młynków. Tak już młynki on demand mają Natomiast to czego nie przeskoczymy to dostęp do żaren. Jest to słaby punkt młynka i trzeba się nastawić na czyszczenie proszkiem zamiast rozbierania. Konfrontując na koniec wszystko powyższe z ceną młynka oceniam w skali szkolonej sprzęt na 4. Za około 2000zł nie ma w tej chwili innego młynka OD z żarnami tej wielkości. Na pewno młynkowi nie przysłużył się brak "bazy wiedzy". Mało jest informacji o młynku. Jako ciekawostkę podam, że jeśli zapytamy google o William PL72 cons to jako odpowiedź dostaniemy fragment mojego postu z innego forum [image: 1746025572995-screenshot-2025-04-30-170523.png]
  • Eureka Mignon All Purpose 65 - recenzja

Młynki recenzja eureka mignon eureka
    11
    2 Głosy
    11 Posty
    263 Wyświetlenia
    M
    Więc chyba też wezmę Eurekę, cena atrakcyjniejsza.