Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?
-
Puck screen we Flair jest niezbędny, moim zdaniem dobry gadżet, aby zachować czystość prysznica :). Tylko polecam taki jak jest Flair a nie taki meshowy
-
Argument z czyszczeniem prysznica do mnie nie trafia, przecież i tak po zrobieniu shota robie flush, żeby przepłukać kolbę i wtedy prysznic się czyści sam.
Natomiast tak jak pisze @yendrzei puck-screen w takim Flair jest dodawany w zestawie, bo inaczej ze względu na specyfikę "kociołka" na wodę, drobinki kawy poleciałyby do góry podczas napełniania.
Puck-screeny również ostatnio ewoluowały, ostatnio kupiłem sobie puckscreen od MHW-3Bomber, jego jakość wykonania i konstrukcja mocno od biega od tego co wrzucił @skansen na screenie. Jest wykonany ze stali nierdzewnej szybko nabiera i oddaje ciepło, posiada większe dziurki na górze, które mają równomiernie nasączyć filtr poniżej, który posiada bardzo wąskie dziurki 0.8mm.
Link do puck-screena. -
Najpierw Flair 58 musiałby mieć prysznic
"Kociołek" na wodę to zwykła tuleja, która ma otwór na dole bez prysznica. Może cięcia kosztów, albo problemy z konstrukcją.
-
W moim odczuciu puck screen jest jednym z lepszych gadżetów mimo tego, że sam przez długi czas sądziłem dokładnie odwrotnie
Kupiłem absurdalnie drogi model od E&B Lab i nie żałuję tej wydanej kasy. Jest czysto, ale przede wszystkim jest zero kanałowania.
-
Hej, w robocie też podobna historia...
Oprócz tego można użyc papierków które były w komplecie.
-
@Heniutek W sensie Cafelat Robot?
Przez chwilę się zastawiałem, gdzie pracujesz.
-
Flush nie do końca wyczyści cały prysznic - do okola też może zbierać się kawa.
-
@pawel890 , tak w Cafelat, dzisiaj mam wyjątkowo HO, to zrobiłem fotkę w kuchni.
-
@korea83 masz fabryczny prysznic? Wg mnie często kabałowanie powoduje źle dobrany prysznic. W takiej sytuacji pracowałbym raczej nad prysznicem . Spróbowałbym zmienić jego ułożenie, zmieniłbym rodzaj.
@skansen napisał w Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso:
masz fabryczny prysznic?
Prysznic też mam od E&B więc tu raczej niczego nie można zarzucić.
Puck screen skutkuje tym, że powierzchnia ciastka jest po prostu idealna. Bez tego też można dobrą kawę zrobić, ale jak człowiek zobaczy takie ładne ciastko to od razu "głowa ładnie oszukana" i kawa smakuje "lepiej"
-
@pawel890 napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
przecież i tak po zrobieniu shota robie flush, żeby przepłukać kolbę i wtedy prysznic się czyści sam.
ogólnie tak...ale nie do końca – pył potrafi przeniknąć przez siateczkę prysznica i osadzić się na nim od góry, a jako że tam też zachodzi ekstrakcja, robi się oleiście i klejąco
raz w miesiącu dobrze to ogarnąć, zajmuje minutę@korea83 napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
Jest czysto, ale przede wszystkim jest zero kanałowania
jak puck screen redukuje kanałowanie?
jeśli dobrze rozumuję to sama idea puck screena ma zwiększyć czystość grupy i są to takie siateczki jak podesłał skansen, przy takich jak podesłał pawel890 przyjmują one właściwie rolę prysznica, więc to trochę inna kategoria i można byłoby się pokusić o wymianę samego prysznica właśnie -
przecież i tak po zrobieniu shota robie flush, żeby przepłukać kolbę i wtedy prysznic się czyści sam.
ogólnie tak...ale nie do końca – pył potrafi przeniknąć przez siateczkę prysznica i osadzić się na nim od góry, a jako że tam też zachodzi ekstrakcja, robi się oleiście i klejąco
raz w miesiącu dobrze to ogarnąć, zajmuje minutę@korea83 napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
jeśli dobrze rozumuję to sama idea puck screena ma zwiększyć czystość grupy i są to takie siateczki jak podesłał skansen, przy takich jak podesłał pawel890 przyjmują one właściwie rolę prysznica, więc to trochę inna kategoria i można byłoby się pokusić o wymianę samego prysznica właśnie@ciastek napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
am też zachodzi ekstrakcja, robi się oleiście i klejąco
A do tego nie jest najlepszy backflush co jakiś czas?
Z tego co czytałem to ludziom chodzi o czystość prysznica od zewnątrz. -
Jeśli jedynym celem jest czysty prysznic to dalej nie widzę potrzeby stosowania puck screena. Lepiej od czasu do czasu wyczyścić prysznic.
W ekspresach z E61 i innych z prysznicem bez śruby środkowej (np. Asacaso Dream) demontaż prysznica jest bardzo prosty. Wystarczy podważyć go łyżką.
Trochę więcej zabawy jest w prysznicach ze śrubą środkową. Trzeba odkręcić śrubę, dodatkowo w przypadku pryszniców precyzyjnych trzeba go dobrze ustawić żeby zapewnić dobrą dystrybucje wody.
-
@ciastek napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
Z tego co czytałem to ludziom chodzi o czystość prysznica od zewnątrz.@pawel890 napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
@ciastek napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
Z tego co czytałem to ludziom chodzi o czystość prysznica od zewnątrz.chodziło mi o to co pisałeś wcześniej:
przecież i tak po zrobieniu shota robie flush, żeby przepłukać kolbę i wtedy prysznic się czyści sam
zakładam, że mówimy tu o backflushu bez środka czyszczącego
backflush ze środkiem czyszczącym, chyba możemy się zgodzić, trzeba wykonać raz na jakiś czas, ale nie o tym jest ten wątek
screen puck zabiera miejsce w sitku, więc ciężej np o overdosing bez dodatkowego tarcia i nacisku na prysznic
ciastko wygląda ładniej, na prysznicu nie ma drobinek kawy, ale może szybciej się zużywać (tarcie metal-metal, dodatkowy nacisk, odkształcenia)
wg mnie puck screen właściwie wiele nie wnosi poza przypadkami jak Flair -
jeśli dobrze rozumuję to sama idea puck screena ma zwiększyć czystość grupy i są to takie siateczki jak podesłał skansen, przy takich jak podesłał pawel890 przyjmują one właściwie rolę prysznica, więc to trochę inna kategoria i można byłoby się pokusić o wymianę samego prysznica właśnie@ciastek napisał w Puck screen - niezbędny dodatek czy zbędny gadżet?:
Zapewne jest to kwestia bardziej równomiernego rozprowadzania wody na powierzchni ciastka. Niby sam prysznic też powinien to zapewniać, ale jednak z puck screen różnica jest, ciasto za każdym razem wygląda elegancko.