Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawa ziarnista
  3. Co aktualnie popijacie?

Co aktualnie popijacie?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawa ziarnista
113 Posty 14 Uczestników 3.5k Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792D Niedostępny
    Dawid4792
    Mod
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890
    #7

    1000010261.jpg

    Teraz wpadły takie oto dwie kawy.

    Laponia to blend 2 Brazylii, w tym jedna z obróbki Drum Fermentation. Kawa typowo świąteczna, piernik, śliwki i takie tam 🙂

    Geisha z palarni Coffee Grange, nie pierwsza z tej palarni którą pije. W profilu cytrusy, bergamotka, magnolia, jackfruit. To ostatnie nie do końca wiem jak smakuje 😁

    Ekspres : Nivona Cube
    Młynek : Timemore C3 ESP
    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P pawel890

      @Belusar jako lokals i wieloletni klient polecam palarnie, nie tylko bezkofeinowe.
      Kiedyś... już nie pamiętam w jakiej palarni kupiłem defaca ale był nie do wypicia, całą paczkę z bólem wyrzuciłem do kosza, teraz trochę boję się ryzykować.

      Natomiast u mnie niedługo wpadnie po rocznej przerwie sporo kawek z Hard Beans.

      B Niedostępny
      B Niedostępny
      Belusar
      napisał ostatnio edytowany przez
      #8

      @pawel890 Trafiłem na nich przy okazji zainteresowania bezkofeinową, ale to prawda, inne kawy są również warte uwagi. Właśnie dostałem od nich paczkę z Malabar espresso i Christmas Brasil Barinas Tiago. Niesamowicie apetycznie pachnie przez wentyl 🙂

      Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
      Młynek : Mazzer Philos
      Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod
        napisał ostatnio edytowany przez
        #9

        Zaparzyłem kilka razy tą Geishe z palarni Coffee Grange. Powiem szczerze że to jedna z ciekawszych kaw jakie piłem. Są lekkie nutki kwiatowe, cytrusowe, najbardziej czuć coś co przypomina mi do złudzenia grejpfruta.

        Co by nie gadać, nowy młynek też daje rade i na pewno robi robotę.

        Ekspres : Nivona Cube
        Młynek : Timemore C3 ESP
        Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • pawel890P Niedostępny
          pawel890P Niedostępny
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #10

          Ja aktualnie pije Hard Beans - Gorilla Blend, ale niestety nie mogę jej polecić. To jedna z tych kaw które męczę na siłę i czekam na nową paczkę.

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          1
          • O Niedostępny
            O Niedostępny
            odKdoL
            napisał ostatnio edytowany przez
            #11

            Ja w grudniu akurat piję kawy z kalendarza adwentowego Hayb, więc codziennie coś innego, a dodatkowo otworzyłem kawę Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna

            korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            1
            • O odKdoL

              Ja w grudniu akurat piję kawy z kalendarza adwentowego Hayb, więc codziennie coś innego, a dodatkowo otworzyłem kawę Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna

              korea83K Online
              korea83K Online
              korea83
              napisał ostatnio edytowany przez
              #12

              @odKdoL napisał w Co aktualnie popijacie?:

              Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna

              Świetna kawa, miałem ją w kalendarzu adwentowym i faktycznie jest rewelacja.

              Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
              Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                #13

                1000010379.jpg

                Kolejne kawki wpadają na przyszły tydzień.
                Brazylia Santos to mega pospolite i oklepane ziarno, jednak akurat do tej jasno palonej wersji z palarni Caffe Grano wróciłem już chyba 4 raz. Myślę że ich roaster naprawdę świetnie wypala to ziarno i mimo że to nic nadzwyczajnego, w efekcie końcowym wychodzi świetna kawa daily. Nawet jest lekka nutka owoców pestkowych.

                Jest jeszcze kawka z palarni Coffee Plant pod ekspres, ale kompletnie nie wiem czego się po niej spodziewać 🙂 profil sensoryczny wygląda ciekawie.

                Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • B Niedostępny
                  B Niedostępny
                  Bart
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #14

                  U mnie Illy (Arabica). Wszystkie próby z kawami z małych palarni, jak i oryginalnymi, jak Kona nie dały takiego efektu.
                  Zapewne dlatego, że mam zwykły ekspres, bez regulacji. Zauważyłem, że im bardziej "fancy" kawa, tym gorzej u mnie wychodzi. Te z lokalnych palarni są zwykle zbyt kwaśne. Ale, ja jestem użytkownikiem niezaawansowanym.
                  Skansen, dziękuję za pomoc w doborze sprzętu jakiś czas temu. Wszystko hula niezawodnie. Od pewnego czasu mam tak dobrą kawę, że jeszcze nigdzie w Krakowie nie podano mi lepszej.

                  Sage Duo Temp Pro
                  Eureka Mignon Specialita.

                  Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  1
                  • B Bart

                    U mnie Illy (Arabica). Wszystkie próby z kawami z małych palarni, jak i oryginalnymi, jak Kona nie dały takiego efektu.
                    Zapewne dlatego, że mam zwykły ekspres, bez regulacji. Zauważyłem, że im bardziej "fancy" kawa, tym gorzej u mnie wychodzi. Te z lokalnych palarni są zwykle zbyt kwaśne. Ale, ja jestem użytkownikiem niezaawansowanym.
                    Skansen, dziękuję za pomoc w doborze sprzętu jakiś czas temu. Wszystko hula niezawodnie. Od pewnego czasu mam tak dobrą kawę, że jeszcze nigdzie w Krakowie nie podano mi lepszej.

                    Dawid4792D Niedostępny
                    Dawid4792D Niedostępny
                    Dawid4792
                    Mod
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #15

                    @Bart wiele kaw z małych palarni jest wypalanych stosunkowo jasno, nawet pod espresso. Stąd potem ciężko to potem dobrze zaparzyć tak żeby wyciągnąć z tego jakieś smaki. Dlatego jak ktoś lubi bardziej klasyczne espresso, o wysokim body, z niższa kwasowością i wyższa goryczą, to jak najbardziej można iść w stronę kaw z włoskich palarni. Ja dłuższy czas piłem kawy z palarni Bazzara.

                    Jeśli chodzi o polskie palarnie, to też zdarzają się ciemniej palone kawy. Często mają w nazwach "italian espresso" albo "italian roast".

                    Ekspres : Nivona Cube
                    Młynek : Timemore C3 ESP
                    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    1
                    • B Niedostępny
                      B Niedostępny
                      Bart
                      napisał ostatnio edytowany przez Bart
                      #16

                      Zgadzam się, jasnych nie zrobię dobrych. Illy nie jest ani kwaśna (w ogóle) ani gorzka, no może troszkę. Zawsze się dziwiłem, że ktoś "wyczuwa orzechy" itp. I tak mam z moją kawą. Czasem czuję smak orzechów, migdałów, a w ogóle jest atłasowa :-).
                      PS. Bazarry mi nie podeszły.
                      PS 2. Aż sprawdziłem, co znaczy "wysokie body" :-))) O tak! wysokie body, gęsta, tłusta, miodowa z pianką.
                      Czyli, wyjaśniłeś mi, co lubię.

                      Sage Duo Temp Pro
                      Eureka Mignon Specialita.

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      1
                      • pawel890P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
                      • MateuszMM Niedostępny
                        MateuszMM Niedostępny
                        MateuszM
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #17

                        1000016932.jpg

                        Klasyczny czekoladowo orzechowy blend od Ingagi Coffee ( chocolate pride espresso ), idealnie do słodkiej oponki 🫣

                        Ekspres:Bellezza Chiara Leva
                        Młynki:

                        *Arco 2in1
                        *Eureka 65 All purpose
                        *Niche Zero

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        2
                        • pawel890P Niedostępny
                          pawel890P Niedostępny
                          pawel890
                          Admin
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #18

                          Wygląda bardzo apetycznie to combo!

                          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • S Online
                            S Online
                            skansen
                            Admin
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #19

                            Ja kończę właśnie paczkę Manuel Sublime.
                            Drobne mielenie, doza 18.4g uzysk ok 37g, temperatura 90C daje wyśmienity efekt.
                            Zamówiłem jej kolejną paczkę ale wcześniej będę chciał spróbować darowanej kawy z palarni Korona.

                            Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • pawel890P Niedostępny
                              pawel890P Niedostępny
                              pawel890
                              Admin
                              napisał ostatnio edytowany przez pawel890
                              #20

                              Dziś mam okazję testować Instytut Kawy - kawa Roma. Ten wypał ziaren z Brazylii to ogromny przeskok po moich ostatnich eksperymentach. Niska kwasowość i klasyczny orzechowy smak espresso. Gorąco polecam.

                              Link Preview Image
                              Kawa ROMA - InstytutKawy.pl

                              favicon

                              InstytutKawy.pl (instytutkawy.pl)

                              Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                              Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                              Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              0
                              • Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792D Niedostępny
                                Dawid4792
                                Mod
                                napisał ostatnio edytowany przez
                                #21

                                1000011544.jpg

                                Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.

                                Ekspres : Nivona Cube
                                Młynek : Timemore C3 ESP
                                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                S HeniutekH 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                1
                                • Dawid4792D Dawid4792

                                  1000011544.jpg

                                  Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.

                                  S Online
                                  S Online
                                  skansen
                                  Admin
                                  napisał ostatnio edytowany przez
                                  #22

                                  @Dawid4792 napisał w Co aktualnie popijacie?:

                                  Hayb Konesso Filter

                                  @Dawid4792 odsypał kiedyś dla mnie próbkę za co serdecznie dziękuję. Kawa sprawdza się do filtra, w tej chwili mam jeden worek otwarty.

                                  Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                  0
                                  • Dawid4792D Niedostępny
                                    Dawid4792D Niedostępny
                                    Dawid4792
                                    Mod
                                    napisał ostatnio edytowany przez
                                    #23

                                    1000011770.jpg

                                    Aktualnie otwarte paczki - Kenia Kirinyaga Focusy i Brasileiro od Beans Republic.

                                    Jeśli chodzi o Kenie, to jest to pierwsza moja kawa z tej palarni. Jest nieźle, kawa bardzo bogata w smaku i o trochę wyższej kwasowości. Profil sensoryczny ciekawy, może tej jagody za dużo nie czuje, ale resztę jak najbardziej.

                                    Co do drugiej kawy, ktoś mógłby pomyśleć "co to za paździerz? ", ale ja lubię testować takie rzeczy. Wbrew pozorom jest cała masa kawoszy dla których ta kawa to będzie rarytas do mleczka którego szukali. Profil sensoryczny - czekolada, orzech, kakao. Nie porywa, ale za to nikt nie powie ze czegoś tu nie czuć 🙂 Prawdę mówiąc nie ma się tu do czego przyczepić. Kawa jest kawa, stopień palenia nawet nie jest jakiś zbyt ciemny, klasyczna w smaku.

                                    Ekspres : Nivona Cube
                                    Młynek : Timemore C3 ESP
                                    Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                                    korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • Dawid4792D Dawid4792

                                      1000011770.jpg

                                      Aktualnie otwarte paczki - Kenia Kirinyaga Focusy i Brasileiro od Beans Republic.

                                      Jeśli chodzi o Kenie, to jest to pierwsza moja kawa z tej palarni. Jest nieźle, kawa bardzo bogata w smaku i o trochę wyższej kwasowości. Profil sensoryczny ciekawy, może tej jagody za dużo nie czuje, ale resztę jak najbardziej.

                                      Co do drugiej kawy, ktoś mógłby pomyśleć "co to za paździerz? ", ale ja lubię testować takie rzeczy. Wbrew pozorom jest cała masa kawoszy dla których ta kawa to będzie rarytas do mleczka którego szukali. Profil sensoryczny - czekolada, orzech, kakao. Nie porywa, ale za to nikt nie powie ze czegoś tu nie czuć 🙂 Prawdę mówiąc nie ma się tu do czego przyczepić. Kawa jest kawa, stopień palenia nawet nie jest jakiś zbyt ciemny, klasyczna w smaku.

                                      korea83K Online
                                      korea83K Online
                                      korea83
                                      napisał ostatnio edytowany przez
                                      #24

                                      @Dawid4792 napisał w Co aktualnie popijacie?:

                                      Kenia Kirinyaga Focusy

                                      Bardzo dobra jest tak kawa. Czysta w smaku Kenia z samych SL-ek bez zbędnego dodatku ruiru czy batian 👍

                                      Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                                      Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                      0
                                      • MateuszMM Niedostępny
                                        MateuszMM Niedostępny
                                        MateuszM
                                        napisał ostatnio edytowany przez
                                        #25

                                        Aktualnie piję sobie paczkę Kolumbii od Paloma. Dawno nie piłem tak pysznej kawki! W przelewie mamy mambę truskawkowo malinową, a w espresso truskawkę/malinę z posmakiem śmietanki. Przyjemna owocowa kawa z dużą ilością smaku. Polecam 😊1000017649.jpg

                                        Ekspres:Bellezza Chiara Leva
                                        Młynki:

                                        *Arco 2in1
                                        *Eureka 65 All purpose
                                        *Niche Zero

                                        TomaszkoT 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                        0
                                        • MateuszMM MateuszM

                                          Aktualnie piję sobie paczkę Kolumbii od Paloma. Dawno nie piłem tak pysznej kawki! W przelewie mamy mambę truskawkowo malinową, a w espresso truskawkę/malinę z posmakiem śmietanki. Przyjemna owocowa kawa z dużą ilością smaku. Polecam 😊1000017649.jpg

                                          TomaszkoT Niedostępny
                                          TomaszkoT Niedostępny
                                          Tomaszko
                                          napisał ostatnio edytowany przez
                                          #26

                                          @MateuszM byłem na cuppingu u nich, niektóre te ich kawki pod przelew to takie sztosy że szok.

                                          Lelit Anita
                                          Sitka Ascaso competition
                                          dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                                          waga KC200
                                          puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                                          Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                          1
                                          Odpowiedz
                                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                          • Najpierw najstarsze
                                          • Najpierw najnowsze
                                          • Najwięcej głosów


                                          • 1
                                          • 2
                                          • 3
                                          • 4
                                          • 5
                                          • 6
                                          • Zaloguj się

                                          • Nie masz konta? Zarejestruj się

                                          • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                          • Pierwszy post
                                            Ostatni post
                                          0
                                          • Kategorie
                                          • Jak zacząć z kawą
                                          • Poradnik espresso
                                          • Pierwszy młynek do kawy
                                          • Woda do kawy
                                          • Popularne
                                          • Ostatnie
                                          • Tagi
                                          • Użytkownicy
                                          • Grupy