Co aktualnie popijacie?
-
Teraz wpadły takie oto dwie kawy.
Laponia to blend 2 Brazylii, w tym jedna z obróbki Drum Fermentation. Kawa typowo świąteczna, piernik, śliwki i takie tam
Geisha z palarni Coffee Grange, nie pierwsza z tej palarni którą pije. W profilu cytrusy, bergamotka, magnolia, jackfruit. To ostatnie nie do końca wiem jak smakuje
-
@Belusar jako lokals i wieloletni klient polecam palarnie, nie tylko bezkofeinowe.
Kiedyś... już nie pamiętam w jakiej palarni kupiłem defaca ale był nie do wypicia, całą paczkę z bólem wyrzuciłem do kosza, teraz trochę boję się ryzykować.Natomiast u mnie niedługo wpadnie po rocznej przerwie sporo kawek z Hard Beans.
@pawel890 Trafiłem na nich przy okazji zainteresowania bezkofeinową, ale to prawda, inne kawy są również warte uwagi. Właśnie dostałem od nich paczkę z Malabar espresso i Christmas Brasil Barinas Tiago. Niesamowicie apetycznie pachnie przez wentyl
-
Zaparzyłem kilka razy tą Geishe z palarni Coffee Grange. Powiem szczerze że to jedna z ciekawszych kaw jakie piłem. Są lekkie nutki kwiatowe, cytrusowe, najbardziej czuć coś co przypomina mi do złudzenia grejpfruta.
Co by nie gadać, nowy młynek też daje rade i na pewno robi robotę.
-
Ja aktualnie pije Hard Beans - Gorilla Blend, ale niestety nie mogę jej polecić. To jedna z tych kaw które męczę na siłę i czekam na nową paczkę.
-
Ja w grudniu akurat piję kawy z kalendarza adwentowego Hayb, więc codziennie coś innego, a dodatkowo otworzyłem kawę Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna
-
Ja w grudniu akurat piję kawy z kalendarza adwentowego Hayb, więc codziennie coś innego, a dodatkowo otworzyłem kawę Pikola Gwatemala w obróbce mosto champagne. Kapitalna
-
Kolejne kawki wpadają na przyszły tydzień.
Brazylia Santos to mega pospolite i oklepane ziarno, jednak akurat do tej jasno palonej wersji z palarni Caffe Grano wróciłem już chyba 4 raz. Myślę że ich roaster naprawdę świetnie wypala to ziarno i mimo że to nic nadzwyczajnego, w efekcie końcowym wychodzi świetna kawa daily. Nawet jest lekka nutka owoców pestkowych.Jest jeszcze kawka z palarni Coffee Plant pod ekspres, ale kompletnie nie wiem czego się po niej spodziewać
profil sensoryczny wygląda ciekawie.
-
U mnie Illy (Arabica). Wszystkie próby z kawami z małych palarni, jak i oryginalnymi, jak Kona nie dały takiego efektu.
Zapewne dlatego, że mam zwykły ekspres, bez regulacji. Zauważyłem, że im bardziej "fancy" kawa, tym gorzej u mnie wychodzi. Te z lokalnych palarni są zwykle zbyt kwaśne. Ale, ja jestem użytkownikiem niezaawansowanym.
Skansen, dziękuję za pomoc w doborze sprzętu jakiś czas temu. Wszystko hula niezawodnie. Od pewnego czasu mam tak dobrą kawę, że jeszcze nigdzie w Krakowie nie podano mi lepszej. -
U mnie Illy (Arabica). Wszystkie próby z kawami z małych palarni, jak i oryginalnymi, jak Kona nie dały takiego efektu.
Zapewne dlatego, że mam zwykły ekspres, bez regulacji. Zauważyłem, że im bardziej "fancy" kawa, tym gorzej u mnie wychodzi. Te z lokalnych palarni są zwykle zbyt kwaśne. Ale, ja jestem użytkownikiem niezaawansowanym.
Skansen, dziękuję za pomoc w doborze sprzętu jakiś czas temu. Wszystko hula niezawodnie. Od pewnego czasu mam tak dobrą kawę, że jeszcze nigdzie w Krakowie nie podano mi lepszej.@Bart wiele kaw z małych palarni jest wypalanych stosunkowo jasno, nawet pod espresso. Stąd potem ciężko to potem dobrze zaparzyć tak żeby wyciągnąć z tego jakieś smaki. Dlatego jak ktoś lubi bardziej klasyczne espresso, o wysokim body, z niższa kwasowością i wyższa goryczą, to jak najbardziej można iść w stronę kaw z włoskich palarni. Ja dłuższy czas piłem kawy z palarni Bazzara.
Jeśli chodzi o polskie palarnie, to też zdarzają się ciemniej palone kawy. Często mają w nazwach "italian espresso" albo "italian roast".
-
Zgadzam się, jasnych nie zrobię dobrych. Illy nie jest ani kwaśna (w ogóle) ani gorzka, no może troszkę. Zawsze się dziwiłem, że ktoś "wyczuwa orzechy" itp. I tak mam z moją kawą. Czasem czuję smak orzechów, migdałów, a w ogóle jest atłasowa :-).
PS. Bazarry mi nie podeszły.
PS 2. Aż sprawdziłem, co znaczy "wysokie body" :-))) O tak! wysokie body, gęsta, tłusta, miodowa z pianką.
Czyli, wyjaśniłeś mi, co lubię. -
P pawel890 odniósł się do tego tematu dnia
-
Klasyczny czekoladowo orzechowy blend od Ingagi Coffee ( chocolate pride espresso ), idealnie do słodkiej oponki 🫣
-
Wygląda bardzo apetycznie to combo!
-
Dziś mam okazję testować Instytut Kawy - kawa Roma. Ten wypał ziaren z Brazylii to ogromny przeskok po moich ostatnich eksperymentach. Niska kwasowość i klasyczny orzechowy smak espresso. Gorąco polecam.
-
Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.
-
Hayb Konesso Filter blend - ciężko powiedzieć który to już kilogram tej kawy, ale myślę że wypiłem już 6-8kg tego. I ciagle smakuje, w dodatku jest niedroga. W czasach kiedy większość przelewów to wydatek 40-50zl / 250g, tu mamy kilogram za około 100zł.
@Dawid4792 napisał w Co aktualnie popijacie?:
Hayb Konesso Filter
@Dawid4792 odsypał kiedyś dla mnie próbkę za co serdecznie dziękuję. Kawa sprawdza się do filtra, w tej chwili mam jeden worek otwarty.
-
Aktualnie otwarte paczki - Kenia Kirinyaga Focusy i Brasileiro od Beans Republic.
Jeśli chodzi o Kenie, to jest to pierwsza moja kawa z tej palarni. Jest nieźle, kawa bardzo bogata w smaku i o trochę wyższej kwasowości. Profil sensoryczny ciekawy, może tej jagody za dużo nie czuje, ale resztę jak najbardziej.
Co do drugiej kawy, ktoś mógłby pomyśleć "co to za paździerz? ", ale ja lubię testować takie rzeczy. Wbrew pozorom jest cała masa kawoszy dla których ta kawa to będzie rarytas do mleczka którego szukali. Profil sensoryczny - czekolada, orzech, kakao. Nie porywa, ale za to nikt nie powie ze czegoś tu nie czuć
Prawdę mówiąc nie ma się tu do czego przyczepić. Kawa jest kawa, stopień palenia nawet nie jest jakiś zbyt ciemny, klasyczna w smaku.
-
Aktualnie otwarte paczki - Kenia Kirinyaga Focusy i Brasileiro od Beans Republic.
Jeśli chodzi o Kenie, to jest to pierwsza moja kawa z tej palarni. Jest nieźle, kawa bardzo bogata w smaku i o trochę wyższej kwasowości. Profil sensoryczny ciekawy, może tej jagody za dużo nie czuje, ale resztę jak najbardziej.
Co do drugiej kawy, ktoś mógłby pomyśleć "co to za paździerz? ", ale ja lubię testować takie rzeczy. Wbrew pozorom jest cała masa kawoszy dla których ta kawa to będzie rarytas do mleczka którego szukali. Profil sensoryczny - czekolada, orzech, kakao. Nie porywa, ale za to nikt nie powie ze czegoś tu nie czuć
Prawdę mówiąc nie ma się tu do czego przyczepić. Kawa jest kawa, stopień palenia nawet nie jest jakiś zbyt ciemny, klasyczna w smaku.
@Dawid4792 napisał w Co aktualnie popijacie?:
Kenia Kirinyaga Focusy
Bardzo dobra jest tak kawa. Czysta w smaku Kenia z samych SL-ek bez zbędnego dodatku ruiru czy batian
-
Aktualnie piję sobie paczkę Kolumbii od Paloma. Dawno nie piłem tak pysznej kawki! W przelewie mamy mambę truskawkowo malinową, a w espresso truskawkę/malinę z posmakiem śmietanki. Przyjemna owocowa kawa z dużą ilością smaku. Polecam
-
Aktualnie piję sobie paczkę Kolumbii od Paloma. Dawno nie piłem tak pysznej kawki! W przelewie mamy mambę truskawkowo malinową, a w espresso truskawkę/malinę z posmakiem śmietanki. Przyjemna owocowa kawa z dużą ilością smaku. Polecam
@MateuszM byłem na cuppingu u nich, niektóre te ich kawki pod przelew to takie sztosy że szok.