Jak ocenić gotowość nagrzania ekspresu kolbowego
-
Zacząłem się zastanawiać czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia, kiedy ekspres kolbowy jest całkowicie wygrzany? Do tej pory bezkrytycznie podchodziłem do tego tak jak wszyscy radzą, czyli odczekać magiczne 30 minut.
Wydaje mi się, że właściwym podejściem może być zmierzenie temperatury w grupie - w odstępie czasu co 5-10 minut, a następnie zbadać temperaturę po osiągnięciu docelowego czasu, którego wcześniej oczekiwaliśmy. Wtedy może się, okazać, że ekspres w zasadzie wcześniej osiąga zamierzoną temperaturę?
Ciekawi mnie jakie macie zdanie na temat takiego eksperymentu i czy ktoś chciałby się podjąć.
-
Bez SCACE posiłkować się można sposobem opisanym powyżej.
W pełni miarodajny test polega na sprawdzeniu kiedy ekspres osiąga wystarczającą/optymalną stabilność temperaturową za pomocą SCACE.
A więc rozgrzewamy ekspres przez np. 10 minut i symulujemy ekstrakcje.
Czekamy do wystygnięcia (powiedzmy 4 godziny), rozgrzewamy np. przez 15 minut i symulujemy ekstrakcje.
Działania te podejmujemy tak długo aż osiągniemy wystarczającą/najlepszą stabilność temperaturową.Druga kwestia to czy odczujemy różnice w filiżance. Może się okazać, że po 10 minutach ekspres nie zapewnia co prawda idealnej stabilności ale wynik w filiżance jest na tyle dobry, że nie odczujemy różnicy. Na takim stanowisku stoi na przykład Profitec. Profitec Move po 9 minutach rozgrzewania nie osiąga co prawda swojej optymalnej stabilności temperaturowej. Odchylenie od docelowej temperatury wynosi 4 stopnie. Ale według producenta można już parzyć kawę. Historię tą opisuje w swojej recenzji Kaffee Macher: https://www.kaffeemacher.ch/blog/profitec-move/
-
Też myślę, że trzeba sobie zrobić kawę, jak smakuje to git. Jak nie, to trzeba jeszcze poczekać
-
Nie chodzi mi o pomiar gitowości kawy, tylko gotowści nagrzania maszyny
-
No to żeby było w pełni miarodajnie i profesjonalnie to pomiar SCACE albo inną kolbą symulującą ekstrakcje i mierzącą temperaturę wypływającej wody.
Sam pomiar na grupie nie zawsze będzie miarodajny i możliwy. A w przypadku niektórych ekspresów może dać wręcz złe wyniki. Stanie się tak w przypadku ekspresów mających skłonność do przegrzewania grupy...