Odkamieniacz do ekspresu
-
Jakiego odkamieniacza do ekspresu używacie, coś dedykowanego do ekspresu czy uniwersalny środek?
Co jaki czas odkamieniać ekspres?
@pawel890 ,ja używałem tylko puly caff, odkamieniałem, tfu przepraszam czysciłem raz na 1-2 mce ( ciągle mi się myli).
U mnie ekspres stał nieużywany większość czasu, więc w zasadzie nie powinienem sie odzywać.
Mówią/piszą, że wszystko zależy jak często używasz ekspresu i jak twardą masz wodę, taki trochę bełkot.
Głupoty piszę, raz odkamieniałem też środkiem puly.Używałem tylko filtrowanej wody i tak rzadko chodził ekspres, że to była czysta formalność przed sprzedażą.
-
Właśnie ciężko mi odnaleźć polecany odkamieniacz do mosiądzu.
Udało mi się znaleźć Urnex-Dezcal - który rzekomo jest uniwersalny. Niestety, nie wiadomo nawet jaki ma skład.@pawel890 napisał w Odkamieniacz do ekspresu:
Urnex-Dezcal - który rzekomo jest uniwersalny. Niestety, nie wiadomo nawet jaki ma skład.
Ingredients Function Citric acid Cleaning agent Sodium salt Buffer Sulfamic acid Cleaning agent Aluminum sulfate Flocculant Hydrated silica Processing aid -
Cafeto Renew ma dobre opinie i że jest "eko".
Niby bezpieczny.
W składzie kwas cytrynowy i winiowy, ale chyba słabo z dostępnością..Renew is Listed with NSF. It has been tested, evaluated and passed the most stringent toxicology and corrosivity standards.
The ingredients and formulation of Renew are safe, leave no harmful residues and do not cause corrosion within the coffee machine.
Safe to use on aluminium, brass and stainless steel.
Designed for espresso machines, boilers and coffee brewers.
This product can also be used in kettles, urns and bain-maries.
-
Ja swojego Lelita odkamieniałem dedykowanym środkiem pully. Do Nivony też mam dedykowany środek. Ustawiłem wodę na najmiększą w ustawieniach i póki co przez rok jeszcze się nie domagał odkamieniania.
Uważam że używając dobrej jakości miękkiej wody można odkamieniać raz w roku.