Przejdź do treści

Odkamieniacz do ekspresu

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
9 4 207 1
  • Jakiego odkamieniacza do ekspresu używacie, coś dedykowanego do ekspresu czy uniwersalny środek?

Co jaki czas odkamieniać ekspres?

• Jakiego odkamieniacza do ekspresu używacie, coś dedykowanego do ekspresu czy uniwersalny środek?

Co jaki czas odkamieniać ekspres?

@pawel890 ,ja używałem tylko puly caff, odkamieniałem, tfu przepraszam czysciłem raz na 1-2 mce ( ciągle mi się myli).

U mnie ekspres stał nieużywany większość czasu, więc w zasadzie nie powinienem sie odzywać.

Mówią/piszą, że wszystko zależy jak często używasz ekspresu i jak twardą masz wodę, taki trochę bełkot.
    Głupoty piszę, raz odkamieniałem też środkiem puly.

Używałem tylko filtrowanej wody i tak rzadko chodził ekspres, że to była czysta formalność przed sprzedażą.

• Leje wodę na tyle miękką, że kamienia za wiele się nie odkłada.
    Okamieniam mniej więcej raz na rok, używając Puly DESCALER.
    Rodzaj okamieniacza dobierałbym ze względu na materiał bojlera (stal, aluminium, miedź, mosiądz).

• Właśnie ciężko mi odnaleźć polecany odkamieniacz do mosiądzu.
    Udało mi się znaleźć Urnex-Dezcal - który rzekomo jest uniwersalny. Niestety, nie wiadomo nawet jaki ma skład.

• Właśnie ciężko mi odnaleźć polecany odkamieniacz do mosiądzu.
    Udało mi się znaleźć Urnex-Dezcal - który rzekomo jest uniwersalny. Niestety, nie wiadomo nawet jaki ma skład.

@pawel890 napisał w Odkamieniacz do ekspresu:

Urnex-Dezcal - który rzekomo jest uniwersalny. Niestety, nie wiadomo nawet jaki ma skład.

Wg materiałów producenta:

Ingredients Function
    Citric acid Cleaning agent
    Sodium salt Buffer
    Sulfamic acid Cleaning agent
    Aluminum sulfate Flocculant
    Hydrated silica Processing aid
  • Dzięki za podpowiedź, o ile dobrze mówi AI to jest bezpieczny zgodnie z użytkiem.
    W opisie produktu nie ma żadnych zaleceń.

Pytanie czy macie jakiś sprawdzony i bezpieczny środek dla mosiężnych bojlerów?

• Same odkamieniacze sprzedawane w UE są raczej bezpieczne. Problem pojawia się gdy wchodzą w reakcję z materiałem bojlera. Dlatego ważne jest dobieranie odkamieniacza pod konkretną maszynę.

• Cafeto Renew ma dobre opinie i że jest "eko".
    Niby bezpieczny.
    W składzie kwas cytrynowy i winiowy, ale chyba słabo z dostępnością..

Renew is Listed with NSF. It has been tested, evaluated and passed the most stringent toxicology and corrosivity standards.

The ingredients and formulation of Renew are safe, leave no harmful residues and do not cause corrosion within the coffee machine.

Safe to use on aluminium, brass and stainless steel.

Designed for espresso machines, boilers and coffee brewers.

This product can also be used in kettles, urns and bain-maries.

• Ja swojego Lelita odkamieniałem dedykowanym środkiem pully. Do Nivony też mam dedykowany środek. Ustawiłem wodę na najmiększą w ustawieniach i póki co przez rok jeszcze się nie domagał odkamieniania.

Uważam że używając dobrej jakości miękkiej wody można odkamieniać raz w roku.

Sugerowane posty