Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. Jak ocenić gotowość nagrzania ekspresu kolbowego

Jak ocenić gotowość nagrzania ekspresu kolbowego

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
5 Posty 3 Uczestników 82 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Online
    pawel890P Online
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez pawel890
    #1

    Zacząłem się zastanawiać czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia, kiedy ekspres kolbowy jest całkowicie wygrzany? Do tej pory bezkrytycznie podchodziłem do tego tak jak wszyscy radzą, czyli odczekać magiczne 30 minut.

    Wydaje mi się, że właściwym podejściem może być zmierzenie temperatury w grupie - w odstępie czasu co 5-10 minut, a następnie zbadać temperaturę po osiągnięciu docelowego czasu, którego wcześniej oczekiwaliśmy. Wtedy może się, okazać, że ekspres w zasadzie wcześniej osiąga zamierzoną temperaturę?

    Ciekawi mnie jakie macie zdanie na temat takiego eksperymentu i czy ktoś chciałby się podjąć. 🙂

    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez skansen
      #2

      Bez SCACE posiłkować się można sposobem opisanym powyżej.

      W pełni miarodajny test polega na sprawdzeniu kiedy ekspres osiąga wystarczającą/optymalną stabilność temperaturową za pomocą SCACE.
      A więc rozgrzewamy ekspres przez np. 10 minut i symulujemy ekstrakcje.
      Czekamy do wystygnięcia (powiedzmy 4 godziny), rozgrzewamy np. przez 15 minut i symulujemy ekstrakcje.
      Działania te podejmujemy tak długo aż osiągniemy wystarczającą/najlepszą stabilność temperaturową.

      Druga kwestia to czy odczujemy różnice w filiżance. Może się okazać, że po 10 minutach ekspres nie zapewnia co prawda idealnej stabilności ale wynik w filiżance jest na tyle dobry, że nie odczujemy różnicy. Na takim stanowisku stoi na przykład Profitec. Profitec Move po 9 minutach rozgrzewania nie osiąga co prawda swojej optymalnej stabilności temperaturowej. Odchylenie od docelowej temperatury wynosi 4 stopnie. Ale według producenta można już parzyć kawę. Historię tą opisuje w swojej recenzji Kaffee Macher: https://www.kaffeemacher.ch/blog/profitec-move/

      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • K Niedostępny
        K Niedostępny
        kawosz17
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Też myślę, że trzeba sobie zrobić kawę, jak smakuje to git. Jak nie, to trzeba jeszcze poczekać

        mini Gaggia PID
        1Zpresso J-Max S

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        1
        • pawel890P Online
          pawel890P Online
          pawel890
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          Nie chodzi mi o pomiar gitowości kawy, tylko gotowści nagrzania maszyny 🙂

          Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
          Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


          Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • S Online
            S Online
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            No to żeby było w pełni miarodajnie i profesjonalnie to pomiar SCACE albo inną kolbą symulującą ekstrakcje i mierzącą temperaturę wypływającej wody.
            Sam pomiar na grupie nie zawsze będzie miarodajny i możliwy. A w przypadku niektórych ekspresów może dać wręcz złe wyniki. Stanie się tak w przypadku ekspresów mających skłonność do przegrzewania grupy...

            Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            Odpowiedz
            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
            • Najpierw najstarsze
            • Najpierw najnowsze
            • Najwięcej głosów


            • Zaloguj się

            • Nie masz konta? Zarejestruj się

            • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
            • Pierwszy post
              Ostatni post
            0
            • Kategorie
            • Jak zacząć z kawą
            • Poradnik espresso
            • Pierwszy młynek do kawy
            • Woda do kawy
            • Popularne
            • Ostatnie
            • Tagi
            • Użytkownicy
            • Grupy