Przejdź do treści

Baratza Encore ESP Pro - ulepszona wersja młynka Encore ESP

Młynki
7 4 283
  • Baratza pokazała nowy młynek będący rozwinięciem młynka Encore ESP.

1000005685.png

Poniżej kluczowe parametry i dane:

• Żarna stożkowe 40 mm, z możliwością łatwego demontażu.
    • Moc silnika 70W, prędkość obrotowa 550 obr./min.
    • Bezstopniowa regulacja grubości mielenia.
    • Elektroniczny timer regulowany co 0,1s.
    • Obudowa to głównie plastik stąd też niska waga poniżej 4 kg.
    • Pojemność hoppera 300g, zasyp bez hoppera w trybie SD to 45g.
    • Kubek na 120g mielonki.
    • Młynek zaprojektowano w USA. Produkcja i montaż będzie się odbywać na Tajwanie.
    • Cena w USA - 300$.
  • Biorąc pod uwagę cenę DFa 54, nie wiem czy ten sprzęt ma sens..

• Amerydżanie "bedom" kupować, bo to produkt od nich dla nich xD

• Trzeba pamiętać, że DF54 może być droższy albo trudno dostępny w USA.
    Mimo wszystko ciekawy lifting, ale przynajmniej w Polsce ciężka konkurencja.

• @pawel890 , na Amazonie i EBayu na pewno idzie dostać, często rzeczy są w dużo lepszych cenach niż u Nas--》 patrz 1zpresso.
    Chyba, że teraz ceny produktów z CH będą miały kosmiczne ceny w USA przez decyzje SolarTupecik 😆

• Do alternatyw nie wiem czy bym nie wolał tej Baratzy. Nigdy nie byłem fanem DFów. Ale wynika to z doświadczeń ze starszymi wersjami. Chyba powinienem przetestować któreś z nowszych wydań tego młynka.

• @Heniutek Z ciekawości sprawdziłem na Amazon US DF54 za 260$, więc pewnie tutaj dużą rolę może grać marka dla potencjalnego klienta.

Sugerowane posty

• Lelit William PL72 - recenzja młynka on demand

Młynki recenzja lelit lelit william młynek od
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    202 Wyświetlenia
    S
    W praktyce młynek "daje radę", dlatego też trzymałem go tak długo. Jest szybki i dość cichy. Regulacje można ogarnąć-ważne, żeby nie trzymać się kurczowo czasu mielenia. Procedura jest następująca: Ustawiamy specjalnie za długi czas mielenia, tak, żeby kawy mielić celowo za dużo. Sypiemy kawę do sitka, wyrównujemy równo z górną krawędzią, nadmiar kawy usuwamy. Parzymy kawę i sprawdzamy rezultaty -w zależności od potrzeb zmniejszamy/zwiększamy grubość mielenia. Gdy już mamy ustawioną grubość mielenia wyliczamy jego czas. Ważymy dozę przed i po usunięciu nadmiaru kawy, proporcjonalnie korygujemy czas. Jeśli się ogarnie regulacje Williama to już żaden młynek nigdy nie będzie nam straszny Retencja jest podobna lub mniejsza do innych podobnych młynków. Tak już młynki on demand mają Natomiast to czego nie przeskoczymy to dostęp do żaren. Jest to słaby punkt młynka i trzeba się nastawić na czyszczenie proszkiem zamiast rozbierania. Konfrontując na koniec wszystko powyższe z ceną młynka oceniam w skali szkolonej sprzęt na 4. Za około 2000zł nie ma w tej chwili innego młynka OD z żarnami tej wielkości. Na pewno młynkowi nie przysłużył się brak "bazy wiedzy". Mało jest informacji o młynku. Jako ciekawostkę podam, że jeśli zapytamy google o William PL72 cons to jako odpowiedź dostaniemy fragment mojego postu z innego forum [image: 1746025572995-screenshot-2025-04-30-170523.png]
  • Eureka Mignon Single Dose - recenzja młynka

Młynki recenzja eureka single dose młynek młynek sd
    33
    3 Głosy
    33 Posty
    1k Wyświetlenia
    S
    To kwestia nie tyle w nadawaniu się (lub nie) do alternatyw co w zmianie np. z espresso na alternatywy i z powrotem. Eureka nadaje się do obu tych metod, tu chyba nie ma żadnych wątpliwości. Natomiast przeskakiwanie miedzy metodami jest oczywiście możliwe, aczkolwiek trudniejsze niż gdybyśmy mogli wspomagać się skalą.
  • Timemore C3 ESP - recenzja

Młynki recenzja
    3
    1 Głosy
    3 Posty
    278 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    @pawel890 tak, jest za tyle w Polskich sklepach, choć widzę że większość czeka na dostawę obecnie. Jeśli chodzi o zakupy na Ali, to da się trafić na podróbki produktów Timemore, o czym pisał też sam producent. Co do Blade R3, to większe żarno zdecydowanie jest na plus, choć geometria też jest nie bez znaczenia choćby pod kątem szybkości mielenia. Widzę to sam po moim ZP6, który mimo że ma 48mm, mieli wolniej niż niejeden młynek z mniejszym żarnem. Ale przyjdzie czas to pewnie pobawię się też tym R3, bo jak najbardziej jest godny uwagi.