Przejdź do treści

Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?

Ciśnieniowe ekspresy automatyczne
24 5 890
  • Instrukcja gdzieś zagineła, swoją drogą próbowaleś może czyścić "ekspress" tę mała tabletka wg instrukcji?
    Dopiero YT pomógł, wciśnij to pozniej plus, pozniej az zmieni sie na kolor taki i owaki, zatwierdz, wcisnij itd...
    Gorszej instrukcji dawno nie widzialem.

• Instrukcja gdzieś zagineła, swoją drogą próbowaleś może czyścić "ekspress" tę mała tabletka wg instrukcji?
    Dopiero YT pomógł, wciśnij to pozniej plus, pozniej az zmieni sie na kolor taki i owaki, zatwierdz, wcisnij itd...
    Gorszej instrukcji dawno nie widzialem.

@Heniutek tak, ja robię czyszczenie jak dioda pali się na różowo, czyli gdzieś co 2 miesiące może. Wrzucam tabletkę i jadę wg instrukcji. Ale to tak naprawdę czyszczenie tego kubka, a nie ekspresu 🙂

• Nie wyobrażam sobie żeby teściowie sami przeprowadzili proces czyszczenia, czy odkamieniania "ekspresu" z tą papierową instrukcją, ktora dostaliśmy, więc pewnie jest zutylizowana.
    Fakt o mieleniu mogłem nieświadomie pominąć, coś jeszcze było o ustawieniu twardości wody bodajże.

• Nie wyobrażam sobie żeby teściowie sami przeprowadzili proces czyszczenia, czy odkamieniania "ekspresu" z tą papierową instrukcją, ktora dostaliśmy, więc pewnie jest zutylizowana.
    Fakt o mieleniu mogłem nieświadomie pominąć, coś jeszcze było o ustawieniu twardości wody bodajże.

@Heniutek ustawianie twardości jest niezłe. Mam ekspres od kwietnia ubiegłego roku, a jeszcze nie wołał o odkamienianie.

• A jaka jest temperatura zaparzonej kawy, przy ustawieniu na najwyższą temperaturę?

• Hej, z tym jest najwiekszy problem, bo ekspres dosyć szybko przechodzi w tryb czuwania, czy tam się nawet sam wylacza.
    Dla mnie kawa z niego nie jest gorąca, a mam do czynienia z cafelat robotem i tam trzeba się bardziej przyłożyć żeby wygrzać wszystko..

Postaram się sprawdzić dziś, może jutro z pirometrem i termometrem elektronicznym.

• Hej, z tym jest najwiekszy problem, bo ekspres dosyć szybko przechodzi w tryb czuwania, czy tam się nawet sam wylacza.
    Dla mnie kawa z niego nie jest gorąca, a mam do czynienia z cafelat robotem i tam trzeba się bardziej przyłożyć żeby wygrzać wszystko..

Postaram się sprawdzić dziś, może jutro z pirometrem i termometrem elektronicznym.

@Heniutek napisał w Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?:

Postaram się sprawdzić dziś, może jutro z pirometrem

Ciekaw jestem co pokaże pirometr. Mam proste urządzenie tego typu i niestety w kawowych zastosowaniach się nie sprawdza - zaniża temperaturę, chyba z powodu połysku powierzchni.

• Hej, nie sprawdze dziś i jutro, bo teściowie coś złapali i wolę na razie tam nie łazić... ;/

• Kupiłem Nivona Cube. Sprawdziłem z różnymi ustawieniami (mielenie/temperatura/ilość wody), kawami ... zwróciłem.
    Przepalał kawę. Może mój egzemplarz, ale niesmak pozostał. Kupiłem Delonghi Rivelia i jestem zadowolony.

• Kupiłem Nivona Cube. Sprawdziłem z różnymi ustawieniami (mielenie/temperatura/ilość wody), kawami ... zwróciłem.
    Przepalał kawę. Może mój egzemplarz, ale niesmak pozostał. Kupiłem Delonghi Rivelia i jestem zadowolony.

@stachu napisał w Nivona Cube - u kogo sprawdzi się taki automat?:

Kupiłem Delonghi Rivelia i jestem zadowolony.

Możesz napisać kilka słów o tym ekspresie, najlepiej w dedykowanym wątku?

Sugerowane posty

• Przesiadka z kolby na automat

Ciśnieniowe ekspresy automatyczne
    14
    0 Głosy
    14 Posty
    446 Wyświetlenia
    LokomisiekL
    Lepsza połówka z samą Kolbą sobie poradzi… nie lubiła grzać kolby, i synchronizacji różnych sprzętów i grzania ich… Jak znajdę sprzęt gdzie musi włączyć, później przygotować ciastko, podstawić kubek i kliknąć to myślę że nie będzie problemu
  • Flair Go - espresso w podróży - recenzja

Przeniesiony Kawa na mieście i w podróży flair recenzja
    3
    2 Głosy
    3 Posty
    179 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Z takich przenośnych sprzętów jak dotąd najbardziej trafiło do mnie właśnie Picopresso. Dało się tym zrobić naprawdę dobre espresso.
  • Outin Nano - espresso w podróży.

Przeniesiony Kawa na mieście i w podróży recenzja
    2
    2 Głosy
    2 Posty
    232 Wyświetlenia
    S
    Dziękuje za udostępnienie, świetna recenzja. W omawianym zestawie podoba mi się możliwość korzystania z zimnej wody, to spore ułatwienie i duży plus maszynki. Na minus tylko sitka ciśnieniowe, ale widać nie można mieć wszystkiego.