Przejdź do treści

Meticulous Espresso - zmechanizowany ekspres dźwigniowy

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
3 2 125
  • Meticulous Espresso to projekt na Kickstarterze, w ramach którego powstać ma seryjny, zmechanizowany ekspres do kawy. W tej chwili pierwsze 20 maszyn jest już u użytkowników.
    Meticulous Espresso (2).jpg
    Ekspres należy traktować jako dźwigniowy, przy czym zamiast ręcznego napędu zastosowano silnik.
    Meticulous Espresso.jpg
    Ekspres nie ma zbiornika na wodę-nalewamy ją bezpośrednio do komory-minibojlera wyposażonej w grzałkę. Całością steruje elektronika wspomagana przez szereg sensorów, w tym wagę pod filiżanką. Ekspres umożliwia profilowanie przepływu i ciśnienia.
    Ekspres oferuje możliwość sterowania aplikacją - możliwość tworzenia, edycji i udostępniania profili parzenia.

Meticulous Milk

Ekspres nie ma spieniacza. Oferowany jest więc zewnętrzny wolnostojący spieniacz Meticulous Milk.

Meticulous Milk.jpg

Więcej:
    https://www.kickstarter.com/projects/meticulous/meticulous-espresso/

• Ciekawy pomysł, ale jak dla mnie zamiana rąk na silnik trochę zabiera "duszę" dźwigni. Co prawda nigdy nie miałem takiego ekspresu, ale z tego co rozmawiałem z użytkownikami, to dla wielu osób ręczne naciskanie miało jakaś "magię".

• Ciekaw jestem jak na ten ekspres będą się zapatrywać miłośnicy dźwigni. I jak wypadnie w testach porównawczych z klasycznymi dźwigniami.

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    12 Posty
    491 Wyświetlenia
    S
    O projekcie zrobiło się ostatnio trochę cicho. Wszyscy czekają na pierwsze dostawy, które w USA mają się rozpocząć w marcu 2026. Cena w pre orderze to aktualnie 1500USD. Daty wprowadzenie wersji europejskiej nie podano. Potencjalna wersja europejska, ma wg zapowiedzi producenta, dzielić identyczną konstrukcję z wersją USA. Jedyną różnicą ma być zastosowanie elementów (grzałki, pompa, elektrozawory itp) na 230V przy zachowaniu identycznej architektury. Wzmaga to wcześniejsze wątpliwości, czy taka europejska wersja na 230V w ogóle powstanie.
  • Owocowe espresso - początek przygody

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    14
    0 Głosy
    14 Posty
    253 Wyświetlenia
    TomaszkoT
    Takie też wnioski wysnułem , tylko taka ekstrakcja bez puck screena robi niezły bajzel na prysznicu. ale smakowo super. teraz jeszcze skróciłem czas do 25 i lekko zwiększyłem uzysk i jest jeszcze lepiej. Chce to dopracować w miarę zanim otworze paczki DAK za grube euraski
  • 0 Głosy
    3 Posty
    237 Wyświetlenia
    S
    Faktycznie Glenda nie była nigdy hitem sprzedażowym. Natomiast jeśli trafi się na rynku wtórnym, zwłaszcza wersja z PID to warto ją rozważyć.