Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?
-
Zgadza się, aczkolwiek nazywanie Fellow SB też nie jest do końca poprawne, ponieważ jest to technicznie rzecz biorąc termoblok + bojler. Klasycznie taka kombinacja pozwala na jednoczesne parzenie lub spienianie bo termoblok odpowiada za ekstrakcje kawy a bojler za parę (lub rzadziej odwrotnie). Tutaj mamy te układy grzewcze połączone szeregowo i faktycznie, patrząc na schemat nie ma co oczekiwać jednoczesnego parzenia i spieniania.
Z mojego domowego doświadczenia zaś wynika, że rzadko spienia się i parzy kawę jednocześnie. Może zmieni się to u mnie jak wreszcie dokupię sobie wagę do brew-by-weight do czego się ostatnio nie palę.
-
To chyba tym bardziej na plus dla Fellow, mam nadzieję, że ich rozwiązanie boosted boiler bardziej spopularyzuje się w branży, bo to tak naprawdę największa udręka w SB czekano i schładzanie bookera żeby spienić mleko. A jeśli nie oczekujmy równoczesnego spieniania, to działa niemal jak w klasycznym DB
-
Zgadza się, aczkolwiek nazywanie Fellow SB też nie jest do końca poprawne, ponieważ jest to technicznie rzecz biorąc termoblok + bojler. Klasycznie taka kombinacja pozwala na jednoczesne parzenie lub spienianie bo termoblok odpowiada za ekstrakcje kawy a bojler za parę (lub rzadziej odwrotnie). Tutaj mamy te układy grzewcze połączone szeregowo i faktycznie, patrząc na schemat nie ma co oczekiwać jednoczesnego parzenia i spieniania.
Z mojego domowego doświadczenia zaś wynika, że rzadko spienia się i parzy kawę jednocześnie. Może zmieni się to u mnie jak wreszcie dokupię sobie wagę do brew-by-weight do czego się ostatnio nie palę.
Polecam
Dopóki nie bawisz się profilowaniem, zatrzymanie szota podczas spieniania nie jest wcale wyzwaniem. Na mleko i tak nie trzeba cały czas patrzeć, bo słychać jak się spienia. Jedną ręką trzymasz dzban o tym samym kontrolujesz temperaturę, a drugą operujesz zaworem pary i dźwignią lub guzikiem od zaparzania kawy.
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się