Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?
-
@MateuszM pokazał mi dziś kolejnego gracza na rynku domowych ekspresów kolbowych. Ekspres oferuje szereg funkcjonalności podobnych do Decent Espresso.

Główna innowacja to "Boosted Boiler - czyli trzystopniowe podgrzewanie wody do kawy dla lepszej stabilności temperaturowej.
Woda jest najpierw podgrzewana przez termoblok.
Następnie trafia do bojlera.
Z bojlera trafia do grupy kawowej, grupa jest dodatkowo podgrzewana wbudowaną grzałką.Ten sam termoblok zapewnia również wrzątek i parę do spieniania.

To rozwiązanie ma zapewniać stabilność +/- 1C i czas nagrzewania poniżej dwóch minut.
Producent deklaruje bardzo dobrą powtarzalność. Ekspres ma być łatwy w obsłudze i przystępny cenowo.Pozostałe parametry i funkcje:
- mosiężna grupa zapewniająca równomierną dystrybucje wody,
- kolba na sitka 58mm,
- profilowanie przepływu,
- PID,
- możliwość zapisywana ulubionych profili parzenia
- odtwarzacie profili ekspresów gastronomicznych
- dysza pary z czujnikiem temperatury,
- pompa wibracyjna ULKA,
- ekran do sterowania i wyświetlania parametrów, w tym ciśnienia ekstrakcji,
- kontrolę przez aplikacje - możliwość tworzenia, edycji i udostępniania profili parzenia, podpowiedzi dotyczące ekstrakcji, możliwość rozszerzenia funkcji w ramach aktualizacji.
- Wymiary: (dł. x szer. x wys.): 438 x 315 x 279 mm. Waga 10kg.
Zapowiada się ciekawa alternatywa dla domowych dual bojlerów i przede wszystkim Decent Espresso.
Cena w USA to docelowo 1500$ lub w pre-orderze 1200$.Więcej informacji znajduje się na stronie producenta.
-
Preorder to zawsze pewne ryzyko. Na papierze ekspres wygląda świetnie, oby tylko nie okazało się że coś nie będzie działać tak jak powinno
bo i tak bywało.Nie mniej jednak, Ci którzy zaryzykują, mają odpowiednio niższą cenę.
-
Wersją na Europę początek 2026, będzie miał kto przetestować

-
Ciekaw jestem wyników tych testów. Ekspres ma funkcje podobne do Decenta, widać tez rozwiązania podobne do Sage Dual Boilera. Patrząc na cenę innych sprzętów Fellow, w Polsce powinien kosztować ok. 6000zł. To rozsądna cena jak za ekspres z automatycznym profilowaniem. Z drugiej strony, jeśli nie chcemy profilować to jest wg mnie kilka innych ciekawych propozycji.
-
Technologia nagrzania ekspresu w 2 minuty robi wrażenie, a dzięki grzałce w grupie możliwe, że unikamy tego magicznego czasu jak w przypadku innych ekspresów nabrała temperatury w grupie od wody w bojlerze.
W końcu jakiś sprzęt który ma piękny design i super funkcjonalności. Zdecydowanie bardziej mi się podoba od takiego Meraki.
W najnowszym filmiku słychać pompę wibracyjną, osobiście nie czuję, żeby to brzmiało jakoś nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że Fellow Espresso Series 1 nie będzie klekotać jak stado bocianów, jak to się ma w przypadku Decent, podczas profilowania kawy.
-
Technologia nagrzania ekspresu w 2 minuty robi wrażenie, a dzięki grzałce w grupie możliwe, że unikamy tego magicznego czasu jak w przypadku innych ekspresów nabrała temperatury w grupie od wody w bojlerze.
W końcu jakiś sprzęt który ma piękny design i super funkcjonalności. Zdecydowanie bardziej mi się podoba od takiego Meraki.
W najnowszym filmiku słychać pompę wibracyjną, osobiście nie czuję, żeby to brzmiało jakoś nieprzyjemnie. Mam nadzieję, że Fellow Espresso Series 1 nie będzie klekotać jak stado bocianów, jak to się ma w przypadku Decent, podczas profilowania kawy.
@pawel890 napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
W najnowszym filmiku słychać pompę wibracyjną,
Zgadza się - zastosowano pompę wibracyjną, producent to potwierdził w odpowiedzi na jedno z pytań. Dopisałem tą informacje o pierwszego postu.
-
Zastanawia mnie jedno, pół żartem pół serio ,czym mielą kawe do tego ekspresu Opusem?
Może zaraz pojawi się w ofercie jakiś młyn 64mm lub coś innego do espresso?!
-
Zastanawia mnie jedno, pół żartem pół serio ,czym mielą kawe do tego ekspresu Opusem?
@Heniutek napisał w Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?:
Widziałem gdzieś zapowiedź nowego młynka.
Na razie jestem sceptycznie nastawiony. Po przeczytaniu ich strony obawiam się, że z powodu braku doświadczenia w budowaniu sprzętu do epsresso ten ekspres będzie długo wersją beta. Nie podoba mi się też, że są mało transparentni - ignorują np. pytania o wielkość bojlera jednocześnie odpowiadając na inne pytania zadane łącznie z tym. Jako użytkownik ich konewki wolałbym żeby najpierw poprawili niedoróbki w niej a potem się brali za sprzęt do espresso. Na razie w kuchni jedna beta-konewka mi wystarczy

Natomiast zgadzam się z Pawłem w kwestii porównania np. do Meraki. Dla doświadczonych kawoszy ten Fellow to ciekawsza propozycja niż Meraki. Ale ja na razie bym wolał Decenta

-
Szczegółowa prezentacja producenta:
W komentarzach pojawiły się wątpliwości, czy europejska wersja na 230V w ogóle powstanie. Wynika to z faktu, że ekspres ten rozwiązuje problemy występujące głównie w maszynach na napięcie 110V.
-
S skansen odniósł się do tego tematu dnia
-
Ekspres ten został wyróżniony na targach World of Coffee w Genewie nagrodą dla najlepszego nowego produktu w kategorii domowych sprzętów do przygotowania kawy:
https://www.worldofcoffee.org/blog/world-of-coffee-geneva-best-new-product-2025-winners-announced -
Super wieści, osobiście kibicuje temu ekspresowi. Świetny design i funkcje, coraz bardziej zwracam uwagę na jakieś innowacje w zakresie dogrzewanych grup zaparzających, a tutaj to wygląda naprawdę ciekawie. Może za 1 rok po premierze, będzie co oceniać jak z trwałością.
Po obejrzeniu całego filmiku, bardzo podoba mi się podejście białej kartki i zaprojektowanie nowego rewolucyjnego sposobu kontroli temperatury i szokująco niskiego czasu do nagrzania. Malutki bojler 225 ml i dwa dodatkowe wsparcia dogrzewające ekspres, to bardzo innowatorskie rozwiązanie.
Można powiedzieć, że Fellow to trochę konkurencja Decent Espresso za mniej niż połowę ceny. -
Super wieści, osobiście kibicuje temu ekspresowi. Świetny design i funkcje, coraz bardziej zwracam uwagę na jakieś innowacje w zakresie dogrzewanych grup zaparzających, a tutaj to wygląda naprawdę ciekawie. Może za 1 rok po premierze, będzie co oceniać jak z trwałością.
Po obejrzeniu całego filmiku, bardzo podoba mi się podejście białej kartki i zaprojektowanie nowego rewolucyjnego sposobu kontroli temperatury i szokująco niskiego czasu do nagrzania. Malutki bojler 225 ml i dwa dodatkowe wsparcia dogrzewające ekspres, to bardzo innowatorskie rozwiązanie.
Można powiedzieć, że Fellow to trochę konkurencja Decent Espresso za mniej niż połowę ceny.O projekcie zrobiło się ostatnio trochę cicho.
Wszyscy czekają na pierwsze dostawy, które w USA mają się rozpocząć w marcu 2026. Cena w pre orderze to aktualnie 1500USD.
Daty wprowadzenie wersji europejskiej nie podano. Potencjalna wersja europejska, ma wg zapowiedzi producenta, dzielić identyczną konstrukcję z wersją USA. Jedyną różnicą ma być zastosowanie elementów (grzałki, pompa, elektrozawory itp) na 230V przy zachowaniu identycznej architektury. Wzmaga to wcześniejsze wątpliwości, czy taka europejska wersja na 230V w ogóle powstanie.