Przejdź do treści

"Mokapresso" czyli autorska kawiarka na espresso

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
3 2 23
  • Witacie,
    dzisiaj przynoszę coś nowego, trochę innego.
    Mianowicie:

20260117_213251.jpg

Powiecie że to zwykła kawiarka?
    Ha, nic bardziej mylnego.
    Jest to Mokapresso

20260117_213240.jpg

Krótki kontekst:
    Po pierwszym spróbowaniu prawdziwej kawy, zapragnąłem osiągnąć te same efekty, do dyspozycji miałem tylko ekspres automatyczny oraz kawiarkę. Pomyślałem że skoro espresso ma tak małą objętość, to osiągnę ten efekt po prostu zdejmując szybciej kawiarkę z gazu. Znalazłem bardzo stary młynek do kawy i zacząłem eksperymenty. Efekty okazały się znacznie lepsze niż ekspres automatyczny, ale daleko było do kolby. W między czasie dowiedziałem się o konstrukcji 9baristy, ale cena skutecznie mnie powstrzymała przed zakupem, jednakże zaszczepiła mi pewną myśl.

"co gdyby zastosować sitko w zwykłej kawiarce?"

Zrobiłem krótki research, czy sitka, kawiarki i uszczelki są kompatybilne. Okazało się że jak najbardziej tzn. uszczelka kawiarki 3tz ma fi wewnętrzne tyle co sitko 51mm.

Usunąłem środkową część i przystąpiłem do składania.
    Efekty okazały się bardziej niż zadowalające. Przy właściwym przemiale udawało się nawet uzyskiwać coś à la crema (wtedy jeszcze nie wiedziałem że to niewiele mówi o jakości espresso), ale byłem zadowolony. Smak, tektura dużo lepsze niż z ekspresu automatycznego czy też kawiarki. W bardzo dobrych warunkach wyczuwałem nuty smakowe.

Screenshot_20260117-221822_Video Player.jpg

Screenshot_20260117-221827_Video Player.jpg

20250612_164419.jpg

Zastanawiałem się tylko czy ktoś wpadł na podobny pomysł i ku mojemu zaskoczeniu, okazało się że jak najbardziej.
    Użytkownik YT teeradej intaratong ma cały kanał temu poświęcony.

Wtedy też zrozumiałem skąd się bierze cena 9baristy, jednak ktoś musiał policzyć, zasymulować i zaprojektować urządzenie tak, aby wytworzyć właściwe ciśnienie, jednocześnie zachowując odpowiednią temperaturę.

Mnie całość kosztowała okolice 100zł.

Potem dokupiłem taki malutki tamper 51mm

20260117_213507.jpg

i dorobiłem sobie funnel i WDT (w tle)

20260117_213612.jpg

20260117_213703.jpg

20260117_204832.jpg

Myślę że to był całkiem fajny początek eksperymentów z kawą. Wtedy jeszcze nie wiedziałem jaki wpływ ma ciśnienie, temperatura, co to RDT, deionizacja, retencja, TDS, EY i masa innych parametrów, PP był prosty młynek napędzany wkrętarką i prymitywna maszynka.

na90%

P.S. Jeśli administrator uzna za słuszne przeniesienie, to w porządku. Osobiście nie wiem jak to sklasyfikować.

• Witacie,
    dzisiaj przynoszę coś nowego, trochę innego.
    Mianowicie:

20260117_213251.jpg

Powiecie że to zwykła kawiarka?
    Ha, nic bardziej mylnego.
    Jest to Mokapresso

20260117_213240.jpg

Krótki kontekst:
    Po pierwszym spróbowaniu prawdziwej kawy, zapragnąłem osiągnąć te same efekty, do dyspozycji miałem tylko ekspres automatyczny oraz kawiarkę. Pomyślałem że skoro espresso ma tak małą objętość, to osiągnę ten efekt po prostu zdejmując szybciej kawiarkę z gazu. Znalazłem bardzo stary młynek do kawy i zacząłem eksperymenty. Efekty okazały się znacznie lepsze niż ekspres automatyczny, ale daleko było do kolby. W między czasie dowiedziałem się o konstrukcji 9baristy, ale cena skutecznie mnie powstrzymała przed zakupem, jednakże zaszczepiła mi pewną myśl.

"co gdyby zastosować sitko w zwykłej kawiarce?"

Zrobiłem krótki research, czy sitka, kawiarki i uszczelki są kompatybilne. Okazało się że jak najbardziej tzn. uszczelka kawiarki 3tz ma fi wewnętrzne tyle co sitko 51mm.

Efekty okazały się bardziej niż zadowalające. Przy właściwym przemiale udawało się nawet uzyskiwać coś à la crema (wtedy jeszcze nie wiedziałem że to niewiele mówi o jakości espresso), ale byłem zadowolony. Smak, tektura dużo lepsze niż z ekspresu automatycznego czy też kawiarki. W bardzo dobrych warunkach wyczuwałem nuty smakowe.

Screenshot_20260117-221822_Video Player.jpg

Screenshot_20260117-221827_Video Player.jpg

20250612_164419.jpg

Zastanawiałem się tylko czy ktoś wpadł na podobny pomysł i ku mojemu zaskoczeniu, okazało się że jak najbardziej.
    Użytkownik YT teeradej intaratong ma cały kanał temu poświęcony.

Wtedy też zrozumiałem skąd się bierze cena 9baristy, jednak ktoś musiał policzyć, zasymulować i zaprojektować urządzenie tak, aby wytworzyć właściwe ciśnienie, jednocześnie zachowując odpowiednią temperaturę.

Mnie całość kosztowała okolice 100zł.

Potem dokupiłem taki malutki tamper 51mm

20260117_213507.jpg

i dorobiłem sobie funnel i WDT (w tle)

20260117_213612.jpg

20260117_213703.jpg

20260117_204832.jpg

Myślę że to był całkiem fajny początek eksperymentów z kawą. Wtedy jeszcze nie wiedziałem jaki wpływ ma ciśnienie, temperatura, co to RDT, deionizacja, retencja, TDS, EY i masa innych parametrów, PP był prosty młynek napędzany wkrętarką i prymitywna maszynka.

na90%

P.S. Jeśli administrator uzna za słuszne przeniesienie, to w porządku. Osobiście nie wiem jak to sklasyfikować.

kiedy myślisz, że już nic cię nie zaskoczy… 😂

@na90procent napisał w "Mokapresso" czyli autorska kawiarka na espresso:

wywierciłeś 5-centymetrowy otwór w kawiarce? 😃

na tym ostatnim zdjęciu z zaparzania crema wygląda nieprzyzwoicie apetycznie 😊

jak efekty w filiżance porównując ze zwykłą kawiarką?

• Wiesz co, ja piłem głównie Cappuccino.
    W porównaniu ze zwykłą kawiarką to zdecydowanie większe body (wtedy jeszcze nie wiedziałem że tak to się nazywa), kawa była pełniejsza, taki smak bardziej okrągły, mniej wodnista. Mogłem mielić dużo drobniej, w zasadzie porównywalnie jak do kolby, też przez mniejszą dozę, więc ta kawa wychodziła przyjemnie gęstsza.

na90%

Sugerowane posty

• 0 Głosy
    29 Posty
    556 Wyświetlenia
    SemtexS
    @Kekacz To chyba bardzo duże uproszczenie Jaki rodzaj przepływu sprawdzi się najlepiej, to zależy przede wszystkim od samej kawy. Przy jaśniejszych paleniach, żeby smaku espresso nie dominowała kwasowość, trzeba zacząć ekstrakcję od delikatnej i długiej preinfuzji. [image: 1755596619577-c96dacaf-3924-4bdc-9e1a-7f7120b49f5c-image.png] Przy ciemnych paleniach wprost przeciwnie. [image: 1755596631656-49a61ce2-b648-4a22-a1a0-99caff31f7ec-image.png] Mam teraz otwartą paczkę Lucaffe Classic - 80/20 + dość ciemne palenie. Zastosowanie tego profilu ze zmniejszającym się przepływem daje wymierne korzyści. W filiżance zamiast ewidentnie przebijającej się goryczy, pojawia się słodycz, którą producent/palarnia "obiecuje" w opisie.
  • Ciekawe promocje na ekspresy kolbowe, dźwigniowe.

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    127 Wyświetlenia
    S
    Przyjaciele kawy mają w tej chwili w promocji m. in. Lelit Victoria PL91T - 3.089,00 zł Bezzera DUO MN – 9.199,00 zł Bezzera Matrix MN - 9.999,00 zł Matrix ma takie same podzespoły jak DUO, inne są tylko panele boczne. [image: 1748704764863-promocje-przyjciele-kawy.png]
  • 0 Głosy
    6 Posty
    230 Wyświetlenia
    S
    Miałem okazje dziś obejrzeć ten ekspres. Dopisałem swoje wrażenia w pierwszym poście.