Przejdź do treści

Meticulous Espresso - zmechanizowany ekspres dźwigniowy

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
3 2 126
  • Meticulous Espresso to projekt na Kickstarterze, w ramach którego powstać ma seryjny, zmechanizowany ekspres do kawy. W tej chwili pierwsze 20 maszyn jest już u użytkowników.
    Meticulous Espresso (2).jpg
    Ekspres należy traktować jako dźwigniowy, przy czym zamiast ręcznego napędu zastosowano silnik.
    Meticulous Espresso.jpg
    Ekspres nie ma zbiornika na wodę-nalewamy ją bezpośrednio do komory-minibojlera wyposażonej w grzałkę. Całością steruje elektronika wspomagana przez szereg sensorów, w tym wagę pod filiżanką. Ekspres umożliwia profilowanie przepływu i ciśnienia.
    Ekspres oferuje możliwość sterowania aplikacją - możliwość tworzenia, edycji i udostępniania profili parzenia.

Meticulous Milk

Ekspres nie ma spieniacza. Oferowany jest więc zewnętrzny wolnostojący spieniacz Meticulous Milk.

Meticulous Milk.jpg

Więcej:
    https://www.kickstarter.com/projects/meticulous/meticulous-espresso/

• Ciekawy pomysł, ale jak dla mnie zamiana rąk na silnik trochę zabiera "duszę" dźwigni. Co prawda nigdy nie miałem takiego ekspresu, ale z tego co rozmawiałem z użytkownikami, to dla wielu osób ręczne naciskanie miało jakaś "magię".

• Ciekaw jestem jak na ten ekspres będą się zapatrywać miłośnicy dźwigni. I jak wypadnie w testach porównawczych z klasycznymi dźwigniami.

Sugerowane posty

• Ekspres i jego wpływ na body naparu

17
    0 Głosy
    17 Posty
    283 Wyświetlenia
    S
    Dzięki @kawosz17 za zdjęcia. Widać, że grupy są różne i w różny sposób będą dystrybuować wodę. Chociażby ze względu na położenie otworów. I tutaj widzimy czego Decent odtworzyć nie może. Kopiując profil danej maszyny może próbować odtwarzać jej profil temperaturowy, przepływ i ciśnienie. Nawet jeśli odtworzy te parametry idealnie, to zostaje chociażby sposób dystrybucji wody przez daną maszynę (grupę - krążek- prysznic). Tego na razie nie zmienimy zmieniając profil maszyny - mamy taki prysznic i krążek jaki w danej chwili został zamontowany. Aczkolwiek ten element jest ponoć w Decencie bardzo dopracowany.
  • Conti ACE - potężny ekspres do domu

4
    1 Głosy
    4 Posty
    92 Wyświetlenia
    S
    To zmienia postać rzeczy. Zbiornik do wody to niestety must have jeśli chce się atakować rynek domowy.
  • 1 Głosy
    15 Posty
    1k Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za 2500 ziko z pidem (Sklep na K), to nadal całkiem fajna opcja i dosyć kompaktowa. Ja młynka użyłem może kilkanaście razy I mieliłem ręcznym, ale tylko ja popijałem okazjonalnie espresso, więc miałem wywalone. Z perspektywy czasu wybrałbym dwa oddzielne sprzęty, łatwiej odsprzedać i apgrejdować sprzęt, w jedną albo drugą stronę. Ewentualnie rozważył jeszcze Sage na upartego, ale to większy koszt. Każdy ma inne potrzeby i oczekiwania. Miejskie legendy o tym że ziarna się grzeją i inne pierdoły zasadniczo można se włożyć między książki. Nawet jeśli coś tam by się trochę podgrzało, jakby ekspres był włączony tydzień?! Jak ktoś pije bardzo mocno paloną Włoską mieszankę to czy jej może jeszcze coś "zaszkodzić", nie sądzę. Co do zbiornika to ciąć i nie patrzeć, nowy na szczęście to tylko 6 dyszek https://north.pl/karta/mc084-27-pojemnik-wode-do-ekspresu,623-RK-0217.html