Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. O Waszych największych problemach

O Waszych największych problemach

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
13 Posty 5 Uczestników 139 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Filip DudekF Niedostępny
    Filip DudekF Niedostępny
    Filip Dudek
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Cześć!
    Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
    Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać? 😉

    Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?

    Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów 🙂
    Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.

    Pozdrawiam wszystkich kawoszy
    Filip

    korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez pawel890
      #2

      Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.

      1. Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.

      2ecd3ece-74f6-40f7-96d1-5e5bf294d174-image.png

      1. Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s

      2. Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415

      3. Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode

      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

      Filip DudekF 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Filip DudekF Filip Dudek

        Cześć!
        Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
        Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać? 😉

        Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?

        Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów 🙂
        Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.

        Pozdrawiam wszystkich kawoszy
        Filip

        korea83K Online
        korea83K Online
        korea83
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        @Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

        Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję.

        Przykład z wczorajszego dnia.

        Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
        Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

        Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

        Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

        Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

        S Filip DudekF 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
        0
        • korea83K korea83

          @Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

          Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję.

          Przykład z wczorajszego dnia.

          Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
          Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

          Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

          Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

          S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          @korea83 napisał w O Waszych największych problemach:

          Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
          Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

          A na którym młynku takie historie? Jeśli są to przygody z Mazzerem Super Jolly to spróbuj z ETZ jeśli jeszcze go nie sprzedałeś.
          Ewentualnie spróbuj z większym wypełnieniem hoppera ziarnami, tak żeby nacisk ziaren na żarna był równomierny.

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • korea83K Online
            korea83K Online
            korea83
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe" 😉 Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

            W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.

            Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
            Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

            S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • TomaszkoT Niedostępny
              TomaszkoT Niedostępny
              Tomaszko
              napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko
              #6

              Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

              Lelit Anita
              Sitka Ascaso competition
              dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
              waga KC200
              puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
              Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

              korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • pawel890P Niedostępny
                pawel890P Niedostępny
                pawel890
                Admin
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                Jeśli masz te same parametry, czyli ziarna, stopień mielenia, doza. To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany. Najlepiej zrobić cooling-flush i odczekać trochę. Mój PID w ekspresie działa z dokładnością 0.1C i stabilizacja między dwoma shotami, żeby wynosiła +-0.1C trwa jakieś 1-2min, bo po zrobieniu shota, ekspres potem lekko przegrzewa bojler i temperatura stabilizuje się opadając do zadanej.

                Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • korea83K korea83

                  Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe" 😉 Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

                  W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.

                  S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  @korea83 napisał w O Waszych największych problemach:

                  Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

                  Żeby to zweryfikować można kilka minut przed pierwszym shotem zrobić flush lub backflush samą wodą.

                  Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • TomaszkoT Tomaszko

                    Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

                    korea83K Online
                    korea83K Online
                    korea83
                    napisał ostatnio edytowany przez korea83
                    #9

                    @Tomaszko napisał w O Waszych największych problemach:

                    Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

                    Co masz tu na myśli z tym zakresem temperaturowym? Bo nie wiem jak to rozumieć. Do 80C?

                    Ekspres ustawiony na 92C bo to zwykła brazylijska mieszanka z naturalnej obróbki, nie jakoś jasno palona. Ratio 1:3 odpada bo kawa zdecydowanie lepiej wychodzi w okolicach 1:2.

                    @pawel890 napisał w O Waszych największych problemach:

                    To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany.

                    Z ciekawości zrobię jutro od rana kilka prób, dwie parząc bezpośrednio po sobie i dwie z zachowaniem jakiegoś odstępu czasowego.

                    Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                    Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • pawel890P Niedostępny
                      pawel890P Niedostępny
                      pawel890
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez
                      #10

                      Chociaż patrząc na ten test, wygląda jakby Bianca miała topową stabilność, w tym teście dosłownie po 40s poszedł następny shot i różnica wynosiła 1C~

                      Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


                      Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • korea83K korea83

                        @Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

                        Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję.

                        Przykład z wczorajszego dnia.

                        Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
                        Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

                        Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

                        Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

                        Filip DudekF Niedostępny
                        Filip DudekF Niedostępny
                        Filip Dudek
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        @korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
                        To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie

                        korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • pawel890P pawel890

                          Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.

                          1. Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.

                          2ecd3ece-74f6-40f7-96d1-5e5bf294d174-image.png

                          1. Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s

                          2. Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415

                          3. Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode

                          Filip DudekF Niedostępny
                          Filip DudekF Niedostępny
                          Filip Dudek
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #12

                          @pawel890 Dzięki za rekomendacje! Bardzo słuszne uwagi i postaram się na pewno poprawić kolorystykę i dark mode 🙂

                          Co do multi wyboru itp. - mam pomysł na trochę ulepszenie "silnika" rekomendacji więc to się raczej zmieni. Ale fakt - dobre spostrzeżenie

                          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • Filip DudekF Filip Dudek

                            @korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
                            To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie

                            korea83K Online
                            korea83K Online
                            korea83
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #13

                            @Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

                            channeling? Jak wygląda puck po shocie?

                            Nie, ciastko wygląda idealnie. Jest dokładna dystrybucja, jest WDT, jest puck screen. Więcej czarów nie da się już zrobić na tym etapie i dlatego tak mnie dziwi taka rozbieżność czasów ekstrakcji.

                            Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                            Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            Odpowiedz
                            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                            • Najpierw najstarsze
                            • Najpierw najnowsze
                            • Najwięcej głosów


                            • Zaloguj się

                            • Nie masz konta? Zarejestruj się

                            • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                            • Pierwszy post
                              Ostatni post
                            0
                            • Kategorie
                            • Jak zacząć z kawą
                            • Poradnik espresso
                            • Pierwszy młynek do kawy
                            • Woda do kawy
                            • Popularne
                            • Ostatnie
                            • Tagi
                            • Użytkownicy
                            • Grupy