Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Kawowa poradnia
  3. O Waszych największych problemach

O Waszych największych problemach

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Kawowa poradnia
13 Posty 5 Uczestników 139 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • Filip DudekF Niedostępny
    Filip DudekF Niedostępny
    Filip Dudek
    napisał ostatnio edytowany przez

Cześć!
    Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
    Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać? 😉

Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?

Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów 🙂
    Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.

Pozdrawiam wszystkich kawoszy
    Filip

korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez pawel890

Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.

1. Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.

2ecd3ece-74f6-40f7-96d1-5e5bf294d174-image.png

1. Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s

2. Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415

3. Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

Filip DudekF 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Filip DudekF Filip Dudek

Cześć!
        Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
        Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać? 😉

Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?

Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów 🙂
        Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.

Pozdrawiam wszystkich kawoszy
        Filip

korea83K Online
        korea83K Online
        korea83

@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję.

Przykład z wczorajszego dnia.

Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
        Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

S Filip DudekF 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
        0
        • korea83K korea83

Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

S Online
          S Online
          skansen
          Admin

@korea83 napisał w O Waszych największych problemach:

A na którym młynku takie historie? Jeśli są to przygody z Mazzerem Super Jolly to spróbuj z ETZ jeśli jeszcze go nie sprzedałeś.
          Ewentualnie spróbuj z większym wypełnieniem hoppera ziarnami, tak żeby nacisk ziaren na żarna był równomierny.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • korea83K Online
            korea83K Online
            korea83

Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe" 😉 Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.

Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • TomaszkoT Niedostępny
              TomaszkoT Niedostępny
              Tomaszko
              napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko

Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

Lelit Anita
              Sitka Ascaso competition
              dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
              waga KC200
              puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
              Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

0
              • pawel890P Niedostępny
                pawel890P Niedostępny
                pawel890
                Admin

Jeśli masz te same parametry, czyli ziarna, stopień mielenia, doza. To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany. Najlepiej zrobić cooling-flush i odczekać trochę. Mój PID w ekspresie działa z dokładnością 0.1C i stabilizacja między dwoma shotami, żeby wynosiła +-0.1C trwa jakieś 1-2min, bo po zrobieniu shota, ekspres potem lekko przegrzewa bojler i temperatura stabilizuje się opadając do zadanej.

0
                • korea83K korea83

Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe" 😉 Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.

S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin

@korea83 napisał w O Waszych największych problemach:

Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

Żeby to zweryfikować można kilka minut przed pierwszym shotem zrobić flush lub backflush samą wodą.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
                  • TomaszkoT Tomaszko

Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

korea83K Online
                    korea83K Online
                    korea83
                    napisał ostatnio edytowany przez korea83

@Tomaszko napisał w O Waszych największych problemach:

Co masz tu na myśli z tym zakresem temperaturowym? Bo nie wiem jak to rozumieć. Do 80C?

Ekspres ustawiony na 92C bo to zwykła brazylijska mieszanka z naturalnej obróbki, nie jakoś jasno palona. Ratio 1:3 odpada bo kawa zdecydowanie lepiej wychodzi w okolicach 1:2.

@pawel890 napisał w O Waszych największych problemach:

To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany.

Z ciekawości zrobię jutro od rana kilka prób, dwie parząc bezpośrednio po sobie i dwie z zachowaniem jakiegoś odstępu czasowego.

0
                    • pawel890P Niedostępny
                      pawel890P Niedostępny
                      pawel890
                      Admin

Chociaż patrząc na ten test, wygląda jakby Bianca miała topową stabilność, w tym teście dosłownie po 40s poszedł następny shot i różnica wynosiła 1C~

0
                      • korea83K korea83

Filip DudekF Niedostępny
                        Filip DudekF Niedostępny
                        Filip Dudek

@korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
                        To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie

0
                        • pawel890P pawel890

Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.

1. Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.

2ecd3ece-74f6-40f7-96d1-5e5bf294d174-image.png

1. Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s

2. Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415

3. Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode

Filip DudekF Niedostępny
                          Filip DudekF Niedostępny
                          Filip Dudek

@pawel890 Dzięki za rekomendacje! Bardzo słuszne uwagi i postaram się na pewno poprawić kolorystykę i dark mode 🙂

Co do multi wyboru itp. - mam pomysł na trochę ulepszenie "silnika" rekomendacji więc to się raczej zmieni. Ale fakt - dobre spostrzeżenie

0
                          • Filip DudekF Filip Dudek

@korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
                            To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie

korea83K Online
                            korea83K Online
                            korea83

channeling? Jak wygląda puck po shocie?

Nie, ciastko wygląda idealnie. Jest dokładna dystrybucja, jest WDT, jest puck screen. Więcej czarów nie da się już zrobić na tym etapie i dlatego tak mnie dziwi taka rozbieżność czasów ekstrakcji.

0
                            Odpowiedz
                            • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                            Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                            • Najpierw najstarsze
                            • Najpierw najnowsze
                            • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                            • Pierwszy post
                              Ostatni post
                            0
                            • Kategorie
                            • Jak zacząć z kawą
                            • Poradnik espresso
                            • Pierwszy młynek do kawy
                            • Woda do kawy
                            • Popularne
                            • Ostatnie
                            • Tagi
                            • Użytkownicy