Przejdź do treści

O Waszych największych problemach

Kawowa poradnia
13 5 209
  • Cześć!
    Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
    Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać? 😉

Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?

Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów 🙂
    Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.

Pozdrawiam wszystkich kawoszy
    Filip

• Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.

1. Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.

2ecd3ece-74f6-40f7-96d1-5e5bf294d174-image.png

1. Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s

2. Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415

3. Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode

• Cześć!
    Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
    Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać? 😉

Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?

Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów 🙂
    Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.

Pozdrawiam wszystkich kawoszy
    Filip

@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję.

Przykład z wczorajszego dnia.

Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
    Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

• @Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.

Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją 😉

Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.

@korea83 napisał w O Waszych największych problemach:

A na którym młynku takie historie? Jeśli są to przygody z Mazzerem Super Jolly to spróbuj z ETZ jeśli jeszcze go nie sprzedałeś.
    Ewentualnie spróbuj z większym wypełnieniem hoppera ziarnami, tak żeby nacisk ziaren na żarna był równomierny.

• Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe" 😉 Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.

• Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

• Jeśli masz te same parametry, czyli ziarna, stopień mielenia, doza. To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany. Najlepiej zrobić cooling-flush i odczekać trochę. Mój PID w ekspresie działa z dokładnością 0.1C i stabilizacja między dwoma shotami, żeby wynosiła +-0.1C trwa jakieś 1-2min, bo po zrobieniu shota, ekspres potem lekko przegrzewa bojler i temperatura stabilizuje się opadając do zadanej.

• Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe" 😉 Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.

@korea83 napisał w O Waszych największych problemach:

Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?

Żeby to zweryfikować można kilka minut przed pierwszym shotem zrobić flush lub backflush samą wodą.

• Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

@Tomaszko napisał w O Waszych największych problemach:

Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3

Co masz tu na myśli z tym zakresem temperaturowym? Bo nie wiem jak to rozumieć. Do 80C?

Ekspres ustawiony na 92C bo to zwykła brazylijska mieszanka z naturalnej obróbki, nie jakoś jasno palona. Ratio 1:3 odpada bo kawa zdecydowanie lepiej wychodzi w okolicach 1:2.

@pawel890 napisał w O Waszych największych problemach:

To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany.

Z ciekawości zrobię jutro od rana kilka prób, dwie parząc bezpośrednio po sobie i dwie z zachowaniem jakiegoś odstępu czasowego.

• Chociaż patrząc na ten test, wygląda jakby Bianca miała topową stabilność, w tym teście dosłownie po 40s poszedł następny shot i różnica wynosiła 1C~

• @Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

@korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
    To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie

• Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.

1. Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.

2ecd3ece-74f6-40f7-96d1-5e5bf294d174-image.png

1. Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s

2. Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415

3. Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode

@pawel890 Dzięki za rekomendacje! Bardzo słuszne uwagi i postaram się na pewno poprawić kolorystykę i dark mode 🙂

Co do multi wyboru itp. - mam pomysł na trochę ulepszenie "silnika" rekomendacji więc to się raczej zmieni. Ale fakt - dobre spostrzeżenie

• @korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
    To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie

@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:

channeling? Jak wygląda puck po shocie?

Nie, ciastko wygląda idealnie. Jest dokładna dystrybucja, jest WDT, jest puck screen. Więcej czarów nie da się już zrobić na tym etapie i dlatego tak mnie dziwi taka rozbieżność czasów ekstrakcji.

Sugerowane posty

• Pomysł na Jamaica Blue Mountain

Kawowa poradnia
    21
    0 Głosy
    21 Posty
    244 Wyświetlenia
    ciastekC
    E tam, nie z kontrolą przepływu. Dziś, pierwszy raz, otworzyłem ciemno palonego Triggera. Szot nie był idealny, bo za drobno zmielony. Brakowało odrobinę słodyczy, ale nadal bardzo smacznie. Zmieliłem na tyle drobno, że trzymając na 3 barach, bez całkowitego zamykania zaworu iglicowego pierwsze krople pojawiły się po 19s! Nie wyczułem w ogóle nieprzyjemnej goryczki. Było przyjemnie gorzko, coś jak czekolada 80%. Do tego nieprzyzwoicie wielka, gęsta crema. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem. [image: 1765487558411-0ec39684-cbdf-4c1a-9f6d-717a279f6c1f-image.jpeg] Na początku przesunąłem filiżankę bliżej środka, co nie umknęło wadze.
  • 5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia espresso poradnik porady
    1
    0 Głosy
    1 Posty
    93 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział
  • Wpływ kofeiny na sen

Kawowa poradnia
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    507 Wyświetlenia
    K
    Jak nie ćwiczę a wypiję espresso o 19, to ciężko mi zasnąć, słabiej śpię. Jak ćwiczę, to się jak zabity