O Waszych największych problemach
-
Cześć!
Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać?Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?
Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów
Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.Pozdrawiam wszystkich kawoszy
Filip -
Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.
- Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.
-
Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s
-
Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415
-
Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode
-
Cześć!
Jak część z Was być może widziała, stworzyłem kawowyoptymalizator.pl
Chciałbym dalej kontynuować rozwój podobnych projektów do portfolio, a może i kiedyś zacząć na tym zarabiać?Chciałbym poznać Wasze bolączki, największe problemy w domowym parzeniu kawy. To co mnie boli - to wiem, ale chcę poznać więcej niż jedną swoją perspektywę. Co jest dla Was najtrudniejsze? Co sprawia najwięcej kłopotu? Może już jakoś radzicie sobie z tymi problemami - jeśli tak to jak? Fora internetowe? Aplikacje?
Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję. Może mi się uda nam wszystkim ułatwić życie i rozwiązać kilka problemów
Chętnych również zapraszam na krótką rozmowę na priv - łatwiej zadać parę pytań i porozmawiać.Pozdrawiam wszystkich kawoszy
Filip@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:
Dajcie znać co Was najbardziej trapi i otwórzmy na forum dyskusję.
Przykład z wczorajszego dnia.
Pierwszy shot 20g in, 30g out w 31s
Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją
Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.
-
@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:
Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.Ja chciałbym poznać rozwiązanie tej zagadki, o co tu chodzi, co za czary się tu dzieją
Zakładać by można, że to pierwszy shot może być tym szybszym bo w młynku mogły pozostać resztki starego przemiału (choć zawsze mielę z 10g aby się tego pozbyć), a tymczasem okazuje się, że to ten drugi jest wyraźnie szybszy. Widać to już od samego początku ekstrakcji co oczywiście przekłada się na efekt w filiżance.
@korea83 napisał w O Waszych największych problemach:
Drugi shot (bezpośrednio po tym pierwszym), ŻADNYCH zmian i 20g in, 40g out w 28s.A na którym młynku takie historie? Jeśli są to przygody z Mazzerem Super Jolly to spróbuj z ETZ jeśli jeszcze go nie sprzedałeś.
Ewentualnie spróbuj z większym wypełnieniem hoppera ziarnami, tak żeby nacisk ziaren na żarna był równomierny. -
Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe"
Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?
W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.
-
Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3
-
Jeśli masz te same parametry, czyli ziarna, stopień mielenia, doza. To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany. Najlepiej zrobić cooling-flush i odczekać trochę. Mój PID w ekspresie działa z dokładnością 0.1C i stabilizacja między dwoma shotami, żeby wynosiła +-0.1C trwa jakieś 1-2min, bo po zrobieniu shota, ekspres potem lekko przegrzewa bojler i temperatura stabilizuje się opadając do zadanej.
-
Na Etz też były podobne historie choć może nie aż tak "jaskrawe"
Nie wiem czy może mieć to związek z podawaniem wody w sytuacji gdy ekspres stał od poprzedniego dnia? Przy pierwszym shocie ta woda dociera do ciastka jakoś wolniej/dłużej?
W przypadku Mazzera sprawy nie ułatwia fakt, że kawa jakiś czas spędza w hopperze i później na nią jest dosypywana porcja "świeżej" która była przechowywana szczelnie zamknięta.
-
Tak na szybko, to przydało by się trochę zakres temperaturowy zwiększyć i ratio - w temp do 80C i ratio 1:3
@Tomaszko napisał w O Waszych największych problemach:
Co masz tu na myśli z tym zakresem temperaturowym? Bo nie wiem jak to rozumieć. Do 80C?
Ekspres ustawiony na 92C bo to zwykła brazylijska mieszanka z naturalnej obróbki, nie jakoś jasno palona. Ratio 1:3 odpada bo kawa zdecydowanie lepiej wychodzi w okolicach 1:2.
@pawel890 napisał w O Waszych największych problemach:
To kwestie przyśpieszonego flow ekstrakcji stanowi temperatura, może ekspres jest przegrzany.
Z ciekawości zrobię jutro od rana kilka prób, dwie parząc bezpośrednio po sobie i dwie z zachowaniem jakiegoś odstępu czasowego.
-
@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:
@korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie -
Z innej beczki, chętnie opisze swoje wrażenia z użytkowania z aktualnej wersji aplikacji.
- Co mi rzuciło się w oczy to, nie mogę klikać w te kafelki, tylko przesuwać suwakiem na dole.
-
Czas parzenia, mógłby mieć krok co 1s zamiast 5s
-
Trochę nieintuicyjne jest to, że efekty to multi-wybór i mogę chcieć mieć jednocześnie "zbyt kwaśną i przepaloną kawę", generalnie myślę, że to powinno się trochę pokrywac z faktycznym kompasem espresso. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1200/1578/files/espresso-compass-670x1024_1024x1024.jpg?v=1485866415
-
Kolorystycznie to już kwestia gustu, ale przydałby się dark mode
@pawel890 Dzięki za rekomendacje! Bardzo słuszne uwagi i postaram się na pewno poprawić kolorystykę i dark mode
Co do multi wyboru itp. - mam pomysł na trochę ulepszenie "silnika" rekomendacji więc to się raczej zmieni. Ale fakt - dobre spostrzeżenie
-
@korea83 channeling? Jak wygląda puck po shocie?
To mi daje pomysł na dodanie oprócz parametrów porad dotyczących właśnie dystrybucji przemiału i diagnoza problemów na bazie ciasteczka po zrobionym shocie@Filip-Dudek napisał w O Waszych największych problemach:
channeling? Jak wygląda puck po shocie?
Nie, ciastko wygląda idealnie. Jest dokładna dystrybucja, jest WDT, jest puck screen. Więcej czarów nie da się już zrobić na tym etapie i dlatego tak mnie dziwi taka rozbieżność czasów ekstrakcji.