
Czekolada do picia podgrzewana dyszą pary
Herbata i inne napary. Czekolada. Inne napoje.
2
Posty
2
Uczestników
275
Wyświetlenia
-
Często dzieciom, gościom żonie a czasami sobie robię czekoladę.
W tym celu mieszam czekoladę sypką z mlekiem a następnie podgrzewam dyszą spieniacza.
Używam Ristora Bar Densa w proporcji ok 125ml mleka i 25g czekolady.
Dzięki podgrzewaniu parą czekolada ma fajną, lekko napowietrzoną strukturę. Podgrzewanie w ten sposób zamiast odparowania które towarzyszy normalnemu gotowaniu dodaje trochę gorącej wody (pary). Efekt końcowy jest wyśmienity. Goście bardzo chwalą i proszę o dolewki.
-
-
Jeśli ma mieć typową włoską gęstą konsystencję to nie unikniemy zagęszczaczy w składzie. Jeśli konsystencja nie jest wymogiem to polecam draże Callebout, super skład, świetny smak. Można podgrzać z mlekiem za pomocą dyszy pary. Albo najpierw utemperować ze śmietanką.