Przejdź do treści

Materiał bojlerów

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 74 1
  • Ostatnim czasem zainteresował mnie temat materiałów w bojlerach.

W większości bojlerów mamy do dyspozycji konstrukcje mosiężne lub stal nierdzewna, rzadziej miedziane i aluminiowe.

Ciekawi mnie czy macie jakieś preferencje odnośnie materiału, czy to faktycznie duży czynnik mający wpływ na smak kawy lub konserwację maszyny w przyszłości?

• Nie miało dla mnie nigdy większego znaczenia z czego wykonany jest bojler.

Czasem czytałem na ten temat przy okazji innych kwestii. Trafiłem w ten sposób na taką grafikę:
    download.png
    Źródło: https://www.themadalchemy.com/blogs/blog/espresso-machines

Pokazuje ona wybrane parametry, ale pomija na przykład przewodność cieplną która jest różna dla różnych materiałów.

Na zdjęciach widać też jeszcze jedną kwestię która nie została wprost ujęta.
    Bojlery aluminiowe i mosiężne to bojlery odlewane.
    Bojlery miedziane i stalowe to bojlery z wygiętych a następnie spawanych płyt miedzianych/stalowych.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Nowości na HOST Milano 2025

6
    0 Głosy
    6 Posty
    97 Wyświetlenia
    S
    @Semtex napisał w Nowości na HOST Milano 2025: Na papierze ta Estetika prezentuje się bardzo dobrze. Jednoczesne grzanie obu bojlerów to coś czego brakuje w Drive’ie/PRO700 i Synchronice. Może właśnie dzięki temu wystarczy bojler kawowy o pojemności 0,5 zamiast dotychczasowych 0,7 Maszyna ciekawa. Podobna do Bezzerry Top/Matrix DE - obie mają wolumetryke, grzałki w grupie, bojlery pracujące jednocześnie (w Bezzerre jest to opcja włączana w menu). ECM ma dwa razy większy bojler, będzie pewnie spełniał jak szatan. @Semtex napisał w Nowości na HOST Milano 2025: Lelit… faktycznie dziwne. Wydawało się, że ostatnie lata to próba przejęcia dużej części rynku różnymi innowacyjnymi pomysłami i niewygórowaną ceną, a tu coś się nagle “zacięło Ewidentnie coś się zacięło. Mogą mieć problem z innowacjami w rozsądnej cenie. Problem taki wystąpił na przykład z Decentem który miał kosztować na poziomie Sage Dual Boiler - Oracle. Jak przyszło do produkcji okazało się, że wychodzi dużo drożej. Podobnie może być z Lelitem teraz...
  • Bezzera Duo - filtrowanie wody

4
    0 Głosy
    4 Posty
    108 Wyświetlenia
    S
    Jak będziesz mieć jakieś pytania lub coś jest niejasne - pisz.
  • 0 Głosy
    7 Posty
    144 Wyświetlenia
    SemtexS
    @pawel890 napisał w Regulacja ciśnienia i przepływu w ekspresie z pompą rota i flow control: O ciekawe, jeszcze nie spotkałem się z tym tematem. Ciekawe czy ktoś to w ogóle stosuje. W każdym razie osobiście powoli się „wylogowuje” z tematu przepływu, bo to już trochę za dużo zmiennych jak dla mnie. Akurat ta regulacja to nic nietypowego, w sensie takim, że w ekspresach z pompą wibracyjną "kręcisz" zaworem OPV, żeby zmienić ciśnienie ekstrakcji. W ekspresach z pompą rotacyjną "kręcisz" regulatorem na samej pompie, żeby ustawić ciśnienie ekstrakcji, a zawór OPV pełni funkcję jedynie takiego bezpiecznika w całym układzie hydraulicznym -> zgodnie z samą nazwą: over pressure valve