Przejdź do treści

Materiał bojlerów

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 74 1
  • Ostatnim czasem zainteresował mnie temat materiałów w bojlerach.

W większości bojlerów mamy do dyspozycji konstrukcje mosiężne lub stal nierdzewna, rzadziej miedziane i aluminiowe.

Ciekawi mnie czy macie jakieś preferencje odnośnie materiału, czy to faktycznie duży czynnik mający wpływ na smak kawy lub konserwację maszyny w przyszłości?

• Nie miało dla mnie nigdy większego znaczenia z czego wykonany jest bojler.

Czasem czytałem na ten temat przy okazji innych kwestii. Trafiłem w ten sposób na taką grafikę:
    download.png
    Źródło: https://www.themadalchemy.com/blogs/blog/espresso-machines

Pokazuje ona wybrane parametry, ale pomija na przykład przewodność cieplną która jest różna dla różnych materiałów.

Na zdjęciach widać też jeszcze jedną kwestię która nie została wprost ujęta.
    Bojlery aluminiowe i mosiężne to bojlery odlewane.
    Bojlery miedziane i stalowe to bojlery z wygiętych a następnie spawanych płyt miedzianych/stalowych.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• Profitec GO - król jednobojlerowców?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. profitec profitec go
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    143 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Bardzo dobra opcja, dla osób które sporadycznie spieniają mleko. Jak dla mnie ma wszystko czego bym potrzebował. Fajnie że bojler jest izolowany. Schodząc odrobinę z tematu, mogłoby być nieco więcej ekspresów jednobojlerowych bez dyszy do spieniania. Są ludzie którzy jej kompletnie nie potrzebują
  • 0 Głosy
    29 Posty
    528 Wyświetlenia
    SemtexS
    @Kekacz To chyba bardzo duże uproszczenie Jaki rodzaj przepływu sprawdzi się najlepiej, to zależy przede wszystkim od samej kawy. Przy jaśniejszych paleniach, żeby smaku espresso nie dominowała kwasowość, trzeba zacząć ekstrakcję od delikatnej i długiej preinfuzji. [image: 1755596619577-c96dacaf-3924-4bdc-9e1a-7f7120b49f5c-image.png] Przy ciemnych paleniach wprost przeciwnie. [image: 1755596631656-49a61ce2-b648-4a22-a1a0-99caff31f7ec-image.png] Mam teraz otwartą paczkę Lucaffe Classic - 80/20 + dość ciemne palenie. Zastosowanie tego profilu ze zmniejszającym się przepływem daje wymierne korzyści. W filiżance zamiast ewidentnie przebijającej się goryczy, pojawia się słodycz, którą producent/palarnia "obiecuje" w opisie.
  • 1 Głosy
    10 Posty
    591 Wyświetlenia
    S
    @Formentor napisał w Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego: Gdzieś przeczytałem (nie mogę teraz znaleźć gdzie), że ten model został przez producenta porzucony. Czy lepiej wobec tego kupić coś nowszego z oferty Sage na przykład Sage Oracle Dual Boiler? Oracle Dual Boiler ma podzespoły ze "starego" Dual Boilera bez młynka. Nie wiem na czym miało polegać porzucenie konstrukcji. Dual Boiler został zrobiony raz a dobrze. Pomimo, że konstrukcja ma już naście lat dalej jest jednym z najlepiej wyposażonych ekspresów na tej półce cenowej (grzałka w grupie a dzięki niej krótki czas nagrzewania i stabilność temperaturowa, programowanie wolumetryczne, funkcjonalność itp.). Funkcjonalność ekspresu dalej robi wrażenie i nie ma do niej zadnych zarzutów. Jedyne zastrzeżenia dotyczą szeroko rozumianej solidności i trwałości. Ale użytkowo nic mu zarzucić nie można. Dual Boiler okazał się sukcesem sprzedażowym i jest szeroko używany. Co ciekawe w podobnym czasie powstał podobny ekspres z jeszcze większą liczbą funkcjonalności do tego bardzo trwały i solidny. Mowa o La Spaziale Dream. To dual boiler z możliwością tworzenia profilii użytkownika-każdy może sobie inaczej ustawić np. temperaturę. Ma programowanie wolumetryczne, ostrzeżenie o zbyt drobnym/grubym mieleniu, wyświetlacz graficzny i szereg innych fajnych funkcji. Nie odniósł sukcesem a głównym powodem było chyba zastosowanie "włoskiej" grupy na sitka 53mm....