Przejdź do treści

Materiał bojlerów

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
2 2 169 1
  • Ostatnim czasem zainteresował mnie temat materiałów w bojlerach.

W większości bojlerów mamy do dyspozycji konstrukcje mosiężne lub stal nierdzewna, rzadziej miedziane i aluminiowe.

Ciekawi mnie czy macie jakieś preferencje odnośnie materiału, czy to faktycznie duży czynnik mający wpływ na smak kawy lub konserwację maszyny w przyszłości?

• Nie miało dla mnie nigdy większego znaczenia z czego wykonany jest bojler.

Czasem czytałem na ten temat przy okazji innych kwestii. Trafiłem w ten sposób na taką grafikę:
    download.png
    Źródło: https://www.themadalchemy.com/blogs/blog/espresso-machines

Pokazuje ona wybrane parametry, ale pomija na przykład przewodność cieplną która jest różna dla różnych materiałów.

Na zdjęciach widać też jeszcze jedną kwestię która nie została wprost ujęta.
    Bojlery aluminiowe i mosiężne to bojlery odlewane.
    Bojlery miedziane i stalowe to bojlery z wygiętych a następnie spawanych płyt miedzianych/stalowych.

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• 0 Głosy
    3 Posty
    45 Wyświetlenia
    S
    @Formentor said: @skansen napisał: Oficjalnie maszyny z dwoma termoblokami do zwykłego amerykańskiego gniazdka 15A podłączyć się nie da. Są oczywiście pewne furtki, obejścia ale biorąc pod uwagę dostępność i zgodność z przepisami to niestety nie da się. A jak tam działa Ascaso Duo? Wersja na rynek USA wymaga specjalnego gniazdka na 20A. Sądząc po reddit część osób przerabia gniazdka/wtyczki i mimo ograniczenia podłącza ten ekspres do zwykłego obwodu. Wysoki pobór prądu jest chwilowy i tylko wtedy gdy używamy jednocześnie pary i parzymy kawę. Jeśli nie ma innych odbiorników to bezpiecznik nie zadziała bo przekroczenie jest stosunkowo krótkotrwałe i niewielkie. Nie zmienia to faktu, że oficjalnie jest to niedozwolone, może powodować problemy z ubezpieczeniem, w wynajmowanym lokalu itd. Jeśli nie ma w domu gniazda 20A to żeby legalnie podłączyć taki odbiornik należy poprowadzić oddzielny, dedykowany kabel z rozdzielni do kuchni/kącika kawowego. Gniazdko to powinno mieć oddzielny bezpiecznik. Sporo osób to zniechęca do zakupu. Dlatego też producenci starają się mieścić w limicie "zwykłego gniazdka" które pozwala na max 1800W.
  • Nurri R-Type - pierwsze wrażenia

19
    3 Głosy
    19 Posty
    400 Wyświetlenia
    JenotJ
    Nie mam pewności (sprawdzę), ale wydaje mi się, że mam pompę łopatkową. Profilowanie jest realizowane kręceniem śrubą (chyba OPV przy pompie). Silnik na pierwszy rzut oka indukcyjny więc profilowanie prędkością jest racej niemożliwe. Pompa zębata w połączeniu z silnikiem BLDC to płynna, dokładna i bezproblemowa regulacja ciśnienia prędkością obrotową. Pompa łopatkowa plus silnik indukcyjny nie dają takich możliwości niestety. Może po gwarancji zrobię moda... Już robiłem rozeznanie i można kupić gotowy zestaw pompa+silnik. Pozostaje sterownik, myślę, że w 1000zł powinno się zamknąć.
  • Odświeżona linia ekspresów Ascaso Steel

1
    1
    1 Głosy
    1 Posty
    58 Wyświetlenia
    Nikt jeszcze nie odpowiedział