Pierwszy i docelowy ekspres kolbowy
-
Cześć!
Cześć szukam ekspresu kolbowego do domu,
Obecnie mam młynek f64 więc się trochę wykosztowałemNad tymi się zastanawiam teraz
Lelit - Elizabeth PL92T
Lelit Mara PL62X V2
Lelit Bianca - w ostateczności jak bardzo przekonacie
La pavoni Mini Cellini
BZ 10Dużym Plusem Elizabeth wydaje się czas nagrzewania
Na forach czasami pojawiają się opinie ze docelowy ekspres będzie i tak mieć pompę rotacyjną no więc pytanie, czy musi i czy to taka różnica ?Nie jestem barista więc im prostszy i bardziej powtarzalny tym lepszy
Ekspres dedykowany pod kawy mleczne.
Im mniejszy tym lepszy ( ale smak i jakość kawy priorytetem )Co myślicie o tych modelach czy zasugerujecie coś innego i dlaczego ?
-
Cześć Mateusz,
Witamy na Forum. Używałem przez niecałe 3 lata Elizabeth, od 3 lat mam Biankę. W między czasie testowałem Marę. Nim coś podpowiem, dopytam:
Ile kaw mlecznych będziesz robił pod rząd?
Będą to tylko kawy mleczne?
Czy zastanawiałeś się nad tematem wody? -
beda to kawy mleczne w 90% .
pod rzad beda 2-3 kawy robione
dziennie okolo 10-12 kaw.
jesli chodzi o wode to woda filtrowana lub z butelki ( na pewno nie bedzie podlaczenia stalego ) -
La Pavoni Mini Cellini to w świetle informacji na stronie producenta ekspres z pojedynczym bojlerem i bez PID, do kaw mlecznych bym go odrzucił.
Jeśli nie chcesz podłączać ekspresu na stałe do wody to pompa rotacyjna nie jest niezbędna. Jeśli nie chcesz napinać budżetu, podłączać ekspresu do wody ani profilować przepływu możesz odrzucić Biankę.
Jeśli chcesz zmieścić się w budżecie do 5000zł to zerknij na nasze zestawienie: Top 5 ekspresów do kaw mlecznych do 5000 zł
-
Ja bym jeszcze zastanowił się na Twoim miejscu nad Bellezza Bellona. Dwa bojlery, zbiornik na wodę osobno przez co ekspres mniej zajmuje. Można sobie zaprogramować shota na czas.
Konesso.pl - sklep internetowy z kawą
Sklep z włoską kawą i herbatą dla prawdziwych smakoszy Szeroki wybór włoskich kaw ziarnistych oraz mielonych a także ekspresy do kawy i akcesoria do kawy
Konesso.pl (www.konesso.pl)
Trochę ponad 5 tysięcy, mam inny model z firmy Bellezza już kilka lat i nie miałem z nim żadnego problemu