Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Porady zakupowe
  3. Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy

Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Porady zakupowe
11 Posty 6 Uczestników 274 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • FormentorF Niedostępny
    FormentorF Niedostępny
    Formentor
    napisał ostatnio edytowany przez Formentor
    #1

    Cześć,

    Mam teraz ekspres Jura C8 i chciałbym zmienić na ekspres kolbowy. Nie jestem smakoszem ani ekspertem. Planuje kawy mleczne i czarne.
    Nie mam jakiegoś ścisłego budżetu, powiedzmy od 3000zł do 10000zł za całość. Chciałbym, żeby przesiadka była możliwie bezstresową. Nie chciałbym też bałaganu na blacie. Dlatego też nie chce na razie młynka single dose. Myślałem nad Sage Oracle ale po lekturze wielu for stwierdzam, że może jest coś lepszego.
    Pomóżcie bo już sam nie wiem co wybrać.

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • ciastekC Niedostępny
      ciastekC Niedostępny
      ciastek
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Nie chciałbym też bałaganu na blacie. Dlatego też nie chce na razie młynka single dose.

      Przy kolbie zawsze się trochę nabrudzi. A to nie opróżnisz tacki i odkręcisz kurek od pary i pryśnie syfem dookoła, a to z kolby kapnie podczas wyrzucania ciastka.

      Druga sprawa. Młynki SD, w mojej opinii, akurat poprawiają czystość. Przy OD zawsze zostanie jakaś resztka przemiału na wylocie i jak stukniesz kolbą w odbijak to wyleci na blat. Przy SD za punkt honoru postawili sobie minimalizację retencji, więc to zjawisko choć nie znika całkowicie, jest w znacznym stopniu zminimalizowane. @skansen kiedyś pisał jak to swoim EK43 (OD) robi w kuchni bałagan, bo nie ma cierpliwości żeby czekać aż silnik w pełni się zatrzyma.

      Chciałbym, żeby przesiadka była możliwie bezstresową

      Co masz na myśli? Nie chcesz zbyt dużo czasu poświęcać na przygotowanie kawy czy wolisz uniknąć potencjalnych problemów z przygotowaniem i szukasz powtarzalności przy zminimalizowanym wysiłku?

      Myślałem nad Sage Oracle ale po lekturze wielu for stwierdzam, że może jest coś lepszego.

      Zobacz, czy przemawia do ciebie Meraki albo Fellow Series 1

      Ekspres: Bianca V3, Picopresso
      Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
      Wcześniej: MaraX, Fred

      S FormentorF 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
      0
      • S Online
        S Online
        skansen
        Admin
        napisał ostatnio edytowany przez skansen
        #3

        Jeśli nie chcesz samemu kontrolować całego procesu, szukasz takiego pół-automatu to są dwie drogi.

        Pierwsza to ekspres z wbudowanym młynkiem i autotamperem. Są to np. ekspresy Sage Barista (kilka wersji z Impress w nazwie), Oracle Touch i Oracle Jet. Wszystkie z wyjątkiem Jet są warte uwagi i swojej ceny.

        Druga droga to zakup wszystkiego oddzielnie. Ekspres najlepiej z dobrą preinfuzją (która pomoże ukryć pewne niedociągnięcia). Młynek z dobrą dystrybucją. I tamper automatyczny. Niestety zestaw w którym nie trzeba będzie samemu poprawiać dozy nie będzie tani - nie każdy młynek zapewnia dobrą dystrybucje w kolbie. Preinfuzja pozwalającą przykryć niedociągnięcia podraża z kolei koszt ekspresu.

        Chyba, że jesteś gotów szlifować swój kawowy warsztat, wtedy warto rozważyć wspomniane Fellow, Meraki czy inne ekspresy. Wtedy wybór jest w zasadzie nieograniczony.

        Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
        Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
        Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
        Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

        FormentorF 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        👍
        0
        • ciastekC ciastek

          Nie chciałbym też bałaganu na blacie. Dlatego też nie chce na razie młynka single dose.

          Przy kolbie zawsze się trochę nabrudzi. A to nie opróżnisz tacki i odkręcisz kurek od pary i pryśnie syfem dookoła, a to z kolby kapnie podczas wyrzucania ciastka.

          Druga sprawa. Młynki SD, w mojej opinii, akurat poprawiają czystość. Przy OD zawsze zostanie jakaś resztka przemiału na wylocie i jak stukniesz kolbą w odbijak to wyleci na blat. Przy SD za punkt honoru postawili sobie minimalizację retencji, więc to zjawisko choć nie znika całkowicie, jest w znacznym stopniu zminimalizowane. @skansen kiedyś pisał jak to swoim EK43 (OD) robi w kuchni bałagan, bo nie ma cierpliwości żeby czekać aż silnik w pełni się zatrzyma.

          Chciałbym, żeby przesiadka była możliwie bezstresową

          Co masz na myśli? Nie chcesz zbyt dużo czasu poświęcać na przygotowanie kawy czy wolisz uniknąć potencjalnych problemów z przygotowaniem i szukasz powtarzalności przy zminimalizowanym wysiłku?

          Myślałem nad Sage Oracle ale po lekturze wielu for stwierdzam, że może jest coś lepszego.

          Zobacz, czy przemawia do ciebie Meraki albo Fellow Series 1

          FormentorF Niedostępny
          FormentorF Niedostępny
          Formentor
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          @ciastek napisał w Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy:

          Co masz na myśli? Nie chcesz zbyt dużo czasu poświęcać na przygotowanie kawy czy wolisz uniknąć potencjalnych problemów z przygotowaniem i szukasz powtarzalności przy zminimalizowanym wysiłku?

          Jedno i drugie - chce żeby na początku było w miarę prosto. Nie chce obsługiwać kawowego laboratorium. Jak widzę te wszystkie ekspresy z wajchami, dźwigniami, zegrami to wydaje mi się, że tego nie ogarnę.

          Dawid4792D SemtexS 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
          👍
          0
          • FormentorF Formentor

            @ciastek napisał w Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy:

            Co masz na myśli? Nie chcesz zbyt dużo czasu poświęcać na przygotowanie kawy czy wolisz uniknąć potencjalnych problemów z przygotowaniem i szukasz powtarzalności przy zminimalizowanym wysiłku?

            Jedno i drugie - chce żeby na początku było w miarę prosto. Nie chce obsługiwać kawowego laboratorium. Jak widzę te wszystkie ekspresy z wajchami, dźwigniami, zegrami to wydaje mi się, że tego nie ogarnę.

            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792
            Mod
            napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
            #5

            @Formentor będę szczery, po tym co piszesz obstawiam że będziesz kolejna z setek osób, które szybko sprzedadzą kolbę po zakupie.

            Ekspres kolbowy to jest kombinatorka, będzie trzeba poświęcić czas na ogarnięcie tego, będziesz wylewał nieudane kawy do zlewu i do każdej nowej kawy ustawiał młynek (po drodze robiąc 2-3 nieudane kawy).

            Jeśli nie jesteś na to gotowy, to nie warto w to iść. To nie automat, z którego kawa zawsze wyjdzie. Tu kawa może w ogóle nie lecieć, albo sikać jak z karchera jak zmielisz za grubo.

            Piszesz że chcesz aby było prosto, ale nie będzie. Niestety, taki urok tej metody. Oczywiście, można dzięki temu robić naprawdę fajne kawy, ale to nie jest takie proste, bezstresowe i szybkie. Nie mówiąc już o tym, że na początku będziesz się więcej mordował z tym, niż parzył kawę 🙂

            Zwykle na forach ludzie doradzają zakup kolby, ale niestety mało kto wie jak wiele z tych ekspresów jest szybko zwracanych lub sprzedawanych, bo ludzie nie ogarniają obsługi.

            Na Twoim miejscu przemyślałbym sprawę, pooglądał, a najlepiej poszukał gdzie można podjechać zobaczyć jak to działa. Jak uznasz ze dasz radę to idź w to 🙂

            Ekspres : Nivona Cube
            Młynek : Timemore C3 ESP
            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            👍
            1
            • FormentorF Formentor

              @ciastek napisał w Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy:

              Co masz na myśli? Nie chcesz zbyt dużo czasu poświęcać na przygotowanie kawy czy wolisz uniknąć potencjalnych problemów z przygotowaniem i szukasz powtarzalności przy zminimalizowanym wysiłku?

              Jedno i drugie - chce żeby na początku było w miarę prosto. Nie chce obsługiwać kawowego laboratorium. Jak widzę te wszystkie ekspresy z wajchami, dźwigniami, zegrami to wydaje mi się, że tego nie ogarnę.

              SemtexS Niedostępny
              SemtexS Niedostępny
              Semtex
              napisał ostatnio edytowany przez Semtex
              #6

              @Formentor napisał w Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy:

              Jedno i drugie - chce żeby na początku było w miarę prosto. Nie chce obsługiwać kawowego laboratorium. Jak widzę te wszystkie ekspresy z wajchami, dźwigniami, zegrami to wydaje mi się, że tego nie ogarnę.

              Nie lubię dorabiania teorii, a w Internecie przygotowanie smacznego espresso czasami sprowadza się do sztuki, której tworzenie osiągalne jest jedynie dla nielicznych, którzy nie dość, że ponadprzeciętnie utalentowani, to jeszcze niebywale przy tym pracowici muszą być -> To wszystko oczywiście nie jest prawdą, a przynajmniej bardzo dużo w tym przesady. Nie zmienia to jednak faktu, że... zupełnie szczerze, jeśli ktoś nie ma trochę zapału, nie ma ochoty zastanawiać się dlaczego coś działa albo też nie, chciałby tylko kawkę przygotowywać w miarę szybko, smacznie etc., to rzeczywiście szkoda pieniędzy na sam zakup kolby oraz zmarnowanego czasu, który z nią spędzisz.
              Na prostym przykładzie: wstajesz rano, robisz kawę - wychodzi przeraźliwie kwaśna i lurowata albo wręcz odwrotnie - nie leci wcale z tej kolby; inny dzień: kupujesz nowe ziarna, nagle kawa robi się gorzka. I teraz są 2 opcje: albo wkurzasz się i stwierdzasz, że to nie dla Ciebie, bo nie masz czasu na takie akcje (chciałeś się napić tylko kawy), albo zaczynasz to analizować i krok po kroku wraz z większym zrozumieniem tematu, ta kawa zaczyna wychodzić co raz lepsza, a Ty masz z tego satysfakcję z poprawy tego procesu + dobry smak w filiżance.

              Podsumowując, kolba jest super, ale wymaga trochę nauki. Jeśli brak na nią chęci i czasu, to naprawdę najlepiej zainwestować w jak najlepszy automat i dobrze dobrane do niego ziarna 🙂 Automaty są wielokrotnie mniej skomplikowane w obsłudze i zaprojektowane tak, by zaserwować pijalny napój, nawet jeśli warunki stworzone przez użytkownika są "niesprzyjające" 😀

              Ekspres: Profitec Pro 700 Drive
              Młynek: DF64 Gen2

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                Bardzo dobrze ujęty temat przez kolegę wyżej. Espresso da się nauczyć, nie jest to wiedza tajemna, ale kolba niestety chwilami doprowadza do frustracji i na pewno jest to ta bardziej stresująca metoda parzenia.

                Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • S skansen

                  Jeśli nie chcesz samemu kontrolować całego procesu, szukasz takiego pół-automatu to są dwie drogi.

                  Pierwsza to ekspres z wbudowanym młynkiem i autotamperem. Są to np. ekspresy Sage Barista (kilka wersji z Impress w nazwie), Oracle Touch i Oracle Jet. Wszystkie z wyjątkiem Jet są warte uwagi i swojej ceny.

                  Druga droga to zakup wszystkiego oddzielnie. Ekspres najlepiej z dobrą preinfuzją (która pomoże ukryć pewne niedociągnięcia). Młynek z dobrą dystrybucją. I tamper automatyczny. Niestety zestaw w którym nie trzeba będzie samemu poprawiać dozy nie będzie tani - nie każdy młynek zapewnia dobrą dystrybucje w kolbie. Preinfuzja pozwalającą przykryć niedociągnięcia podraża z kolei koszt ekspresu.

                  Chyba, że jesteś gotów szlifować swój kawowy warsztat, wtedy warto rozważyć wspomniane Fellow, Meraki czy inne ekspresy. Wtedy wybór jest w zasadzie nieograniczony.

                  FormentorF Niedostępny
                  FormentorF Niedostępny
                  Formentor
                  napisał ostatnio edytowany przez
                  #8

                  Dziękuję wszystkim, którzy podzielili się swoimi opiniami i radami.
                  Jestem zdecydowany iść w kolbę, pytanie tylko jaką. Na ten moment skłaniam się ku jakiemuś Sage.
                  I teraz pytanie do @skansen - dlaczego napisałeś, że Oracle Jet nie jest warty uwagi?

                  S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • HeniutekH Niedostępny
                    HeniutekH Niedostępny
                    Heniutek
                    napisał ostatnio edytowany przez
                    #9

                    Niebawem pojawi się taki wynalazek, może wart rozważenia? 😉

                    https://m.youtube.com/watch?v=pzTEHmsmBnA

                    Link Preview Image
                    Maxim's La Seine X - Variable Pressure Coffee Machine

                    Discover Maxim's La Seine X Series variable pressure coffee machine, blending French design by Pierre Cardin Studio with advanced tech. Elevate your brew with this intelligent, stylish machine—ideal for espresso lovers seeking precision and flavor perfection.

                    favicon

                    MAXIM'S ESPRESSO (www.maximsespresso.com)

                    Zastanawiające jest te 120V.

                    ciastekC 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • FormentorF Formentor

                      Dziękuję wszystkim, którzy podzielili się swoimi opiniami i radami.
                      Jestem zdecydowany iść w kolbę, pytanie tylko jaką. Na ten moment skłaniam się ku jakiemuś Sage.
                      I teraz pytanie do @skansen - dlaczego napisałeś, że Oracle Jet nie jest warty uwagi?

                      S Online
                      S Online
                      skansen
                      Admin
                      napisał ostatnio edytowany przez skansen
                      #10

                      @Formentor napisał w Przesiadka z ekspresu automatycznego na kolbowy:

                      @skansen - dlaczego napisałeś, że Oracle Jet nie jest warty uwagi?

                      Ponieważ to ekspres z jednym termoblokiem, co w cenie 8000zł ciężko mi zaakceptować.
                      Nie jestem zwolennikiem termobloków, ale w tańszych ekspresach (np. Sage Barista) można je jeszcze zaakceptować.
                      Pozostałe ekspresy Oracle mają dwa bojlery takie same jak jak w Sage Dual Boiler, to bardzo dobre rozwiązanie.

                      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • HeniutekH Heniutek

                        Niebawem pojawi się taki wynalazek, może wart rozważenia? 😉

                        https://m.youtube.com/watch?v=pzTEHmsmBnA

                        Link Preview Image
                        Maxim's La Seine X - Variable Pressure Coffee Machine

                        Discover Maxim's La Seine X Series variable pressure coffee machine, blending French design by Pierre Cardin Studio with advanced tech. Elevate your brew with this intelligent, stylish machine—ideal for espresso lovers seeking precision and flavor perfection.

                        favicon

                        MAXIM'S ESPRESSO (www.maximsespresso.com)

                        Zastanawiające jest te 120V.

                        ciastekC Niedostępny
                        ciastekC Niedostępny
                        ciastek
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        @Heniutek to raczej nie w Europie

                        120V jest na rynek amerykański, w Polsce mamy 230V z gniazdka

                        Ekspres: Bianca V3, Picopresso
                        Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
                        Wcześniej: MaraX, Fred

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        Odpowiedz
                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                        • Najpierw najstarsze
                        • Najpierw najnowsze
                        • Najwięcej głosów


                        • Zaloguj się

                        • Nie masz konta? Zarejestruj się

                        • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                        • Pierwszy post
                          Ostatni post
                        0
                        • Kategorie
                        • Jak zacząć z kawą
                        • Poradnik espresso
                        • Pierwszy młynek do kawy
                        • Woda do kawy
                        • Popularne
                        • Ostatnie
                        • Tagi
                        • Użytkownicy
                        • Grupy