Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Porady zakupowe
  3. Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością

Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Porady zakupowe
12 Posty 3 Uczestników 118 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został oddzielony od Metody dystrybucji skansen
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Online
    ciastekC Online
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

Znam osoby, które z ali nie zamawiają nic co ma kontakt z żywnością z obawy o bezpieczeństwo takich produktów.

Może niezbyt frasobliwie ująłem to jako inwestycję, ale chciałem być inkluzywny. Intencja była prosta: nie ważne, czy bez zastanowienia jesteś w stanie wydać 1k zł na NCD Pulse, czy uważnie oglądasz każdą złotówkę zanim ją wydasz – masz jakieś opcje.

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    2
    • pawel890P Niedostępny
      pawel890P Niedostępny
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez

Niesamowite, że ludzie we współczesnych czasach mogą się bać Ali. Sprawdź swoje wszystkie sprzęty AGD i kuchenne, jaki odsetek nie jest made in China. 🙂 Już pomijam fakt, że większość sprzętu EU itp. to rzeczy re-brandingowane z Chin, albo po prostu robione na zamówienie w Chinach.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • ciastekC Online
        ciastekC Online
        ciastek

Z dyskusji pamiętam, że to chodziło o ryzyko użycia szkodliwych materiałów, nie samo Made in China. Jeśli coś ma być dopuszczone do użytku w EU to musi przejść certyfikację i np. MHW-3BOMBER, mimo że chwalony za różne produkty, nie ma na ten moment żadnej komórki (jak Timemore) albo dystrybutora u nas, choć mogą coś planować – https://mhw3bombereu.com. Informacji o podmiocie w bazach DNS niestety brakuje.

0
        • pawel890P Niedostępny
          pawel890P Niedostępny
          pawel890
          Admin

Kumam, pewnie większość zarzutów może odnosić się do plastiku, który generalnie jest toksyczny z kontaktem z żywnością. W przypadku elementów toczonych ze stali nierdzewnej, jak jakieś sitka czy wdt, tutaj mam mniejsze obawy - czyli zabawki związane z dystrybucją kawy.

0
          • ciastekC Online
            ciastekC Online
            ciastek

WDT planetarne jak umikot ma dużo plastiku 😃

0
            • pawel890P Niedostępny
              pawel890P Niedostępny
              pawel890
              Admin

Ten plastik nie ma kontaktu z żywnością, tylko stal nierdzewna jest wyjątkowym materiałem o pasywnym charakterze, posiada tlenek chloru, który chroni żywność przed interakcji z żywnością. Chyba, że to jakaś niskiej jakości stop, który przy złym zaopiekowaniu będzie rdzewieć, wtedy mogą pojawić się problemy, ale to naprawdę trzeba się postarać.

Nie wpadajmy w paranoje błędów poznawczych.

0
              • ciastekC ciastek

Z dyskusji pamiętam, że to chodziło o ryzyko użycia szkodliwych materiałów, nie samo Made in China. Jeśli coś ma być dopuszczone do użytku w EU to musi przejść certyfikację i np. MHW-3BOMBER, mimo że chwalony za różne produkty, nie ma na ten moment żadnej komórki (jak Timemore) albo dystrybutora u nas, choć mogą coś planować – https://mhw3bombereu.com. Informacji o podmiocie w bazach DNS niestety brakuje.

S Online
                S Online
                skansen
                Admin

@ciastek napisał w Metody dystrybucji:

choć mogą coś planować – https://mhw3bombereu.com. Informacji o podmiocie w bazach DNS niestety brakuje.

Domena ma przypisany mail w chińskiej domenie.

Już dziś jednak wiadomo, że jeden z wiodących krajowych sklepów internetowych będzie niedługo miał w ofercie ich produkty.

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
                • pawel890P pawel890

Niesamowite, że ludzie we współczesnych czasach mogą się bać Ali. Sprawdź swoje wszystkie sprzęty AGD i kuchenne, jaki odsetek nie jest made in China. 🙂 Już pomijam fakt, że większość sprzętu EU itp. to rzeczy re-brandingowane z Chin, albo po prostu robione na zamówienie w Chinach.

S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin

@pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt żywnością:

Sprawdź swoje wszystkie sprzęty AGD i kuchenne, jaki odsetek nie jest made in China. Już pomijam fakt, że większość sprzętu EU itp. to rzeczy re-brandingowane z Chin, albo po prostu robione na zamówienie w Chinach

W Polsce dalej produkowane jest sporo AGD. Co prawda Chińczycy ostro atakują ten rynek, ale udział europejskich producentów jest nadal spory. Nie należy na ten rynek patrzeć zero-jedynkowo.

Podobnie z rebrandingiem - jest trochę takich rzeczy jak np. ekspres Loewe ale już taka Silvia Pro to europejska produkcja, żaden rebranding.

0
                  • pawel890P Niedostępny
                    pawel890P Niedostępny
                    pawel890
                    Admin

Nie chodzi mi o 100% chińskie produkty, tylko, że europejskie produkty są robione w Chinach, u mnie większość sprzętu z który sobie cenie to Bosch, no i każdy ma nalepkę Made in China. Wszystkie produkty AGD albo jakieś noże itd. to są re-brandingowane rzeczy z Aliexpress na Lidla. itp. A to tylko jeden przykład. 🙂

W przypadku każdej wielkiej korporacji, która tnie koszta mam takie samo zaufanie, jak do chińskich gadżetów z ali. Jedyne do czego miałbym zastrzeżenie, to do jakiś pojemników plastikowych na żywność, ponieważ tutaj faktycznie są spore obawy, a jedzenie ma ciągły kontakt z materiałem.

Jedyny wyjątek u mnie, gdzie nie ma MadeInChina - stanowią zabawki do espresso, Eureka i Rancilio. 🙂

0
                    • pawel890P pawel890

Nie chodzi mi o 100% chińskie produkty, tylko, że europejskie produkty są robione w Chinach, u mnie większość sprzętu z który sobie cenie to Bosch, no i każdy ma nalepkę Made in China. Wszystkie produkty AGD albo jakieś noże itd. to są re-brandingowane rzeczy z Aliexpress na Lidla. itp. A to tylko jeden przykład. 🙂

W przypadku każdej wielkiej korporacji, która tnie koszta mam takie samo zaufanie, jak do chińskich gadżetów z ali. Jedyne do czego miałbym zastrzeżenie, to do jakiś pojemników plastikowych na żywność, ponieważ tutaj faktycznie są spore obawy, a jedzenie ma ciągły kontakt z materiałem.

Jedyny wyjątek u mnie, gdzie nie ma MadeInChina - stanowią zabawki do espresso, Eureka i Rancilio. 🙂

S Online
                      S Online
                      skansen
                      Admin

@pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością:

tylko, że europejskie produkty są robione w Chinach, u mnie większość sprzętu z który sobie cenie to Bosch, no i każdy ma nalepkę Made in China

Też mam Boscha sprzęty i wszystkie są z europejskich fabryk 🙂 Zwracam na to uwagę przy zakupach większych sprzętów i naprawdę nie ma problemu, żeby znaleźć coś wyprodukowane w Polsce czy na przykład Korei, jeśli chce się unikać chińskich produktów. Najprostszy sposób przy zakupach on-line, żeby sprawdzić gdzie dany artykuł został wyprodukowany to sprawdzenie strony sklepu w kraju w którym jest obowiązek podawania kraju produkcji (np. Rosja).

jakieś noże itd. to są re-brandingowane rzeczy z Aliexpress na Lidla. itp.

Drobne rzeczy z Lidla faktycznie są głównie z Chin. Kupuje w Lidlu ale głównie żywność i czasem chemię, ich artykułów przemysłowych unikam.

2
                      • pawel890P Niedostępny
                        pawel890P Niedostępny
                        pawel890
                        Admin

Nigdy nie zwracałem na to uwagi. Tylko, tak na szybko sprawdziłem i przykładowo czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin), niektóre mają producenta Niemcy. Ciekawe czy faktycznie mają Made in Germany. 🙂
                        No ciekawe, ciekawe będę od teraz na to zwracać uwagę. Dzięki!

0
                        • pawel890P pawel890

Nigdy nie zwracałem na to uwagi. Tylko, tak na szybko sprawdziłem i przykładowo czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin), niektóre mają producenta Niemcy. Ciekawe czy faktycznie mają Made in Germany. 🙂
                          No ciekawe, ciekawe będę od teraz na to zwracać uwagę. Dzięki!

S Online
                          S Online
                          skansen
                          Admin

czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin)

Chyba tylko mikrofalówki to jedyne rzeczy które może być ciężko znaleźć z innego kraju niż Chiny. Ale już roboty kuchenne, duże AGD (pralki, lodówki, piekarniki) itd. można (a chyba nawet trzeba 🙂 ) kupić Made in Poland. Zwłaszcza, że często to nie tylko montaż ale cały niemalże cykl produkcyjny odbywający się w Polsce np. w Łodzi.

1
                          Odpowiedz
                          • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                          Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                          • Najpierw najstarsze
                          • Najpierw najnowsze
                          • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                          • Pierwszy post
                            Ostatni post
                          0
                          • Kategorie
                          • Jak zacząć z kawą
                          • Poradnik espresso
                          • Pierwszy młynek do kawy
                          • Woda do kawy
                          • Popularne
                          • Ostatnie
                          • Tagi
                          • Użytkownicy