Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością
-
Znam osoby, które z ali nie zamawiają nic co ma kontakt z żywnością z obawy o bezpieczeństwo takich produktów.
Może niezbyt frasobliwie ująłem to jako inwestycję, ale chciałem być inkluzywny. Intencja była prosta: nie ważne, czy bez zastanowienia jesteś w stanie wydać 1k zł na NCD Pulse, czy uważnie oglądasz każdą złotówkę zanim ją wydasz – masz jakieś opcje.
-
Niesamowite, że ludzie we współczesnych czasach mogą się bać Ali. Sprawdź swoje wszystkie sprzęty AGD i kuchenne, jaki odsetek nie jest made in China.
Już pomijam fakt, że większość sprzętu EU itp. to rzeczy re-brandingowane z Chin, albo po prostu robione na zamówienie w Chinach. -
Z dyskusji pamiętam, że to chodziło o ryzyko użycia szkodliwych materiałów, nie samo Made in China. Jeśli coś ma być dopuszczone do użytku w EU to musi przejść certyfikację i np. MHW-3BOMBER, mimo że chwalony za różne produkty, nie ma na ten moment żadnej komórki (jak Timemore) albo dystrybutora u nas, choć mogą coś planować – https://mhw3bombereu.com. Informacji o podmiocie w bazach DNS niestety brakuje.
-
Kumam, pewnie większość zarzutów może odnosić się do plastiku, który generalnie jest toksyczny z kontaktem z żywnością. W przypadku elementów toczonych ze stali nierdzewnej, jak jakieś sitka czy wdt, tutaj mam mniejsze obawy - czyli zabawki związane z dystrybucją kawy.
-
WDT planetarne jak umikot ma dużo plastiku

-
Ten plastik nie ma kontaktu z żywnością, tylko stal nierdzewna jest wyjątkowym materiałem o pasywnym charakterze, posiada tlenek chloru, który chroni żywność przed interakcji z żywnością. Chyba, że to jakaś niskiej jakości stop, który przy złym zaopiekowaniu będzie rdzewieć, wtedy mogą pojawić się problemy, ale to naprawdę trzeba się postarać.
Nie wpadajmy w paranoje błędów poznawczych.
-
Z dyskusji pamiętam, że to chodziło o ryzyko użycia szkodliwych materiałów, nie samo Made in China. Jeśli coś ma być dopuszczone do użytku w EU to musi przejść certyfikację i np. MHW-3BOMBER, mimo że chwalony za różne produkty, nie ma na ten moment żadnej komórki (jak Timemore) albo dystrybutora u nas, choć mogą coś planować – https://mhw3bombereu.com. Informacji o podmiocie w bazach DNS niestety brakuje.
@ciastek napisał w Metody dystrybucji:
choć mogą coś planować – https://mhw3bombereu.com. Informacji o podmiocie w bazach DNS niestety brakuje.
Domena ma przypisany mail w chińskiej domenie.
Już dziś jednak wiadomo, że jeden z wiodących krajowych sklepów internetowych będzie niedługo miał w ofercie ich produkty.
-
Niesamowite, że ludzie we współczesnych czasach mogą się bać Ali. Sprawdź swoje wszystkie sprzęty AGD i kuchenne, jaki odsetek nie jest made in China.
Już pomijam fakt, że większość sprzętu EU itp. to rzeczy re-brandingowane z Chin, albo po prostu robione na zamówienie w Chinach.@pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt żywnością:
Sprawdź swoje wszystkie sprzęty AGD i kuchenne, jaki odsetek nie jest made in China. Już pomijam fakt, że większość sprzętu EU itp. to rzeczy re-brandingowane z Chin, albo po prostu robione na zamówienie w Chinach
W Polsce dalej produkowane jest sporo AGD. Co prawda Chińczycy ostro atakują ten rynek, ale udział europejskich producentów jest nadal spory. Nie należy na ten rynek patrzeć zero-jedynkowo.
Podobnie z rebrandingiem - jest trochę takich rzeczy jak np. ekspres Loewe ale już taka Silvia Pro to europejska produkcja, żaden rebranding.
-
Nie chodzi mi o 100% chińskie produkty, tylko, że europejskie produkty są robione w Chinach, u mnie większość sprzętu z który sobie cenie to Bosch, no i każdy ma nalepkę Made in China. Wszystkie produkty AGD albo jakieś noże itd. to są re-brandingowane rzeczy z Aliexpress na Lidla. itp. A to tylko jeden przykład.

W przypadku każdej wielkiej korporacji, która tnie koszta mam takie samo zaufanie, jak do chińskich gadżetów z ali. Jedyne do czego miałbym zastrzeżenie, to do jakiś pojemników plastikowych na żywność, ponieważ tutaj faktycznie są spore obawy, a jedzenie ma ciągły kontakt z materiałem.
Jedyny wyjątek u mnie, gdzie nie ma MadeInChina - stanowią zabawki do espresso, Eureka i Rancilio.

-
Nie chodzi mi o 100% chińskie produkty, tylko, że europejskie produkty są robione w Chinach, u mnie większość sprzętu z który sobie cenie to Bosch, no i każdy ma nalepkę Made in China. Wszystkie produkty AGD albo jakieś noże itd. to są re-brandingowane rzeczy z Aliexpress na Lidla. itp. A to tylko jeden przykład.

W przypadku każdej wielkiej korporacji, która tnie koszta mam takie samo zaufanie, jak do chińskich gadżetów z ali. Jedyne do czego miałbym zastrzeżenie, to do jakiś pojemników plastikowych na żywność, ponieważ tutaj faktycznie są spore obawy, a jedzenie ma ciągły kontakt z materiałem.
Jedyny wyjątek u mnie, gdzie nie ma MadeInChina - stanowią zabawki do espresso, Eureka i Rancilio.

@pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością:
tylko, że europejskie produkty są robione w Chinach, u mnie większość sprzętu z który sobie cenie to Bosch, no i każdy ma nalepkę Made in China
Też mam Boscha sprzęty i wszystkie są z europejskich fabryk
Zwracam na to uwagę przy zakupach większych sprzętów i naprawdę nie ma problemu, żeby znaleźć coś wyprodukowane w Polsce czy na przykład Korei, jeśli chce się unikać chińskich produktów. Najprostszy sposób przy zakupach on-line, żeby sprawdzić gdzie dany artykuł został wyprodukowany to sprawdzenie strony sklepu w kraju w którym jest obowiązek podawania kraju produkcji (np. Rosja).@pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością:
jakieś noże itd. to są re-brandingowane rzeczy z Aliexpress na Lidla. itp.
Drobne rzeczy z Lidla faktycznie są głównie z Chin. Kupuje w Lidlu ale głównie żywność i czasem chemię, ich artykułów przemysłowych unikam.
-
Nigdy nie zwracałem na to uwagi. Tylko, tak na szybko sprawdziłem i przykładowo czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin), niektóre mają producenta Niemcy. Ciekawe czy faktycznie mają Made in Germany.

No ciekawe, ciekawe będę od teraz na to zwracać uwagę. Dzięki! -
Nigdy nie zwracałem na to uwagi. Tylko, tak na szybko sprawdziłem i przykładowo czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin), niektóre mają producenta Niemcy. Ciekawe czy faktycznie mają Made in Germany.

No ciekawe, ciekawe będę od teraz na to zwracać uwagę. Dzięki!@pawel890 napisał w Rzeczy z AliExpress a kontakt z żywnością:
czajnik Boscha, który używasz bardzo często i ma kontakt z wodą, ma podany co najwyżej kraj importera (pewnie produkt z Chin)
Chyba tylko mikrofalówki to jedyne rzeczy które może być ciężko znaleźć z innego kraju niż Chiny. Ale już roboty kuchenne, duże AGD (pralki, lodówki, piekarniki) itd. można (a chyba nawet trzeba
) kupić Made in Poland. Zwłaszcza, że często to nie tylko montaż ale cały niemalże cykl produkcyjny odbywający się w Polsce np. w Łodzi.
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się