Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. Owocowe espresso - początek przygody

Owocowe espresso - początek przygody

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
14 Posty 4 Uczestników 167 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • TomaszkoT Niedostępny
    TomaszkoT Niedostępny
    Tomaszko
    napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko
    #1

    Cześć

    aktualnie walczę z wydobyciem nut owocowych z espresso o ile po latach praktyki doszedłem z przepisem który pozwala mi uzyskać wspaniale owocowe smaku i aromaty z jasno palonych kawek o tyle w espresso jeśli chodzi o balans miedzy smakami już idzie mi zadowalająco o tyle nuty owocowe gdzieś mi giną. Do przelewu używam c40 natomiast do espresso młynka wbudowanego w Anitę. Aktualnie Etiopie robie 17,5g na 36 uzysku w 33 sekundy przy 92C.

    Leleit anita, filtr ascaso

    Możecie mi poradzić jak i w którą stronę kombinować ? Czy to moje kubki smakowe jeśli chodzi i shoty jeszcze muszą troche potrenować ? 🙂

    P.S.
    Mój aktualny przepis na aeropress dla Afryki:
    21 klickow
    20g w aeropress
    240g wody 82C
    po 30 sek konkretne mieszanko
    po minucie wyciskanie 20 sek

    1:20 łącznie i kawka gotowa

    Lelit Anita
    Sitka Ascaso competition
    dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
    waga KC200
    puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
    Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • korea83K Niedostępny
      korea83K Niedostępny
      korea83
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      A to espresso z jakiej kawy robisz?

      Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
      Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

      TomaszkoT 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • korea83K korea83

        A to espresso z jakiej kawy robisz?

        TomaszkoT Niedostępny
        TomaszkoT Niedostępny
        Tomaszko
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        @korea83
        Też Etiopia ale wypał pod espresso, aktualnie z coffee plant.

        Lelit Anita
        Sitka Ascaso competition
        dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
        waga KC200
        puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
        Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • korea83K Niedostępny
          korea83K Niedostępny
          korea83
          napisał ostatnio edytowany przez korea83
          #4

          Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o owocowe espresso, ale wydaje mi się, że warto spróbować turbo shot, czyli ratio 1:3 i stosunkowo krótki czas ekstrakcji.

          Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
          Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792D Niedostępny
            Dawid4792
            Mod
            napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
            #5

            Moim zdaniem ta kwasowość w turbo shotach często wynika z niedoparzenia, a nie z owocowych nut smakowych. Ja przy jaśniej palonych kawach starałem się wydłużyć ekstrakcje i podnieść temperaturę.

            Kwasowość może być pozytywna lub negatywna, nie wszystko co kwaśne będzie od razu oznaczać ze tak jest dobrze. Ogólnie owocowe espresso to nie taki prosty temat, bo znacznie ciężej zaparzyć coś takiego żeby dobrze smakowało, niż jakaś klasyczna Brazylię albo blend 80/20.

            Warto też pamiętać, że to co jest na paczce, mam na myśli profil sensoryczny, to są czyjeś odczucia. Ty, czy ja, możemy mieć inne, albo tylko częściowo podobne 🙂
            Każdy ma jakieś indywidualne odczucia.

            Ekspres : Nivona Cube
            Młynek : Timemore C3 ESP
            Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

            korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • Dawid4792D Dawid4792

              Moim zdaniem ta kwasowość w turbo shotach często wynika z niedoparzenia, a nie z owocowych nut smakowych. Ja przy jaśniej palonych kawach starałem się wydłużyć ekstrakcje i podnieść temperaturę.

              Kwasowość może być pozytywna lub negatywna, nie wszystko co kwaśne będzie od razu oznaczać ze tak jest dobrze. Ogólnie owocowe espresso to nie taki prosty temat, bo znacznie ciężej zaparzyć coś takiego żeby dobrze smakowało, niż jakaś klasyczna Brazylię albo blend 80/20.

              Warto też pamiętać, że to co jest na paczce, mam na myśli profil sensoryczny, to są czyjeś odczucia. Ty, czy ja, możemy mieć inne, albo tylko częściowo podobne 🙂
              Każdy ma jakieś indywidualne odczucia.

              korea83K Niedostępny
              korea83K Niedostępny
              korea83
              napisał ostatnio edytowany przez
              #6

              @Dawid4792 napisał w Owocowe espresso - początek przygody:

              Moim zdaniem ta kwasowość w turbo shotach często wynika z niedoparzenia, a nie z owocowych nut smakowych. Ja przy jaśniej palonych kawach starałem się wydłużyć ekstrakcje i podnieść temperaturę.

              To oczywiście nie jest łatwy temat bo kwas, a odpowiednia kwasowość mogą być od siebie bardzo daleko 😉 W ogóle wydaje mi się, że poszukiwanie smaków owocowych w espresso to już wyższa szkoła jazdy i tu trzeba dysponować odpowiedniej jakości młynkiem. Żaden wbudowany młynek nie da przemiału który zapewni później separację poszczególnych smaków. W takim przypadku dostanie się raczej po prostu kwaskowy napar i tyle.

              Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
              Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • TomaszkoT Niedostępny
                TomaszkoT Niedostępny
                Tomaszko
                napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko
                #7

                tez mi się tak wydaje ze młynek jest super decydujący, sam pamietam jaki przeskok smakowy w aero był po zmianie na c40.

                Wracając do kawy to palarnia zaleca tutaj 17,5g na 33sek 36 pobawię się temperaturą. Zobaczymy jakie bedą efekty 🙂 A jak nie to jak ktoś pisał za granicą pociągnać temperaturą w stronę kwasowości i ekstrakcja w słodycz co finalnie powinno te owoce wyciągnąć.

                Lelit Anita
                Sitka Ascaso competition
                dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                waga KC200
                puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                0
                • S Online
                  S Online
                  skansen
                  Admin
                  napisał ostatnio edytowany przez skansen
                  #8

                  Rzeczywiście pierwszym podejrzanym może być młynek. Niemniej jednak przed zmianą młynka spróbowałbym tej kawy w palarni albo w innym miejscu dysponującym dobrym sprzętem. Być może wyciagnięcie oczekiwanych nut nie jest w ogóle możliwe na tej kawie...

                  W Anicie "siedzi" Fred. Nie jest to oczywiście szczyt młynkowej techniki, ale nie jest ten młynek aż tak zły jak się może wydawać. Wiem, bo korzystam z takiego zestawu u moich Rodziców.

                  Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
                  Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
                  Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
                  Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

                  1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                  0
                  • TomaszkoT Niedostępny
                    TomaszkoT Niedostępny
                    Tomaszko
                    napisał ostatnio edytowany przez Tomaszko
                    #9

                    Inwestycji w sprzęt na razie nie planuje, może dla eksperymentu spróbuję commandante, mam red clix może akurat utrafię z przemiałem.

                    Lelit Anita
                    Sitka Ascaso competition
                    dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                    waga KC200
                    puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                    Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • Dawid4792D Niedostępny
                      Dawid4792D Niedostępny
                      Dawid4792
                      Mod
                      napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792
                      #10

                      Jak najbardziej spróbowałbym zmielić komesiem dla testu. Co prawda nie jest to demon prędkości w mieleniu, ale mieli naprawdę równo.

                      Espresso powinno się zmieścić gdzieś w przedziale 11-13 klikow z Red clixem.

                      Co do Freda wbudowanego w Anitę to jest to naprawdę przyzwoity młynek. Wiadomo, są lepsze na rynku ( i droższe) jednak z wymianą sprzętu byłbym ostrożny. Znam osoby które wymieniły młynek za 2k, na młynek za 4k, po czym stwierdziły że nie czują kompletnie żadnej różnicy.

                      Jak miałem Anitę to pamiętam taka kawę z palarni Lacava która miała pomarańcze w profilu i nie było jakoś ciężko znaleźć ten smak w espresso. Także najpierw warto pobawić się tym co jest, i najlepiej spróbować kilku różnych kaw z owocami w profilu sensorycznym.

                      Ekspres : Nivona Cube
                      Młynek : Timemore C3 ESP
                      Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

                      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • TomaszkoT Niedostępny
                        TomaszkoT Niedostępny
                        Tomaszko
                        napisał ostatnio edytowany przez
                        #11

                        efekt zaczyna być zadowalający… trochę większa ekstrakcja daje dobre rezultaty, 42g uzysku z 17,5g w 33sek

                        Lelit Anita
                        Sitka Ascaso competition
                        dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                        waga KC200
                        puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                        Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                        1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                        0
                        • TomaszkoT Niedostępny
                          TomaszkoT Niedostępny
                          Tomaszko
                          napisał ostatnio edytowany przez
                          #12

                          Taki update w ramach tych owocowych nut ze średnio palonej kawy:

                          zacząłem zmniejszać dozę i mielić drobniej,
                          Ziarno JAVA fall espresso;
                          14g /30 sek , uzysk około 35g temp. 94
                          idzie to w dobrym kierunku myślę.
                          Na 17g ekstrakcja tych nut trwa albo za długo, albo wychodzi kwas.

                          Lelit Anita
                          Sitka Ascaso competition
                          dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                          waga KC200
                          puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                          Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                          korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                          0
                          • TomaszkoT Tomaszko

                            Taki update w ramach tych owocowych nut ze średnio palonej kawy:

                            zacząłem zmniejszać dozę i mielić drobniej,
                            Ziarno JAVA fall espresso;
                            14g /30 sek , uzysk około 35g temp. 94
                            idzie to w dobrym kierunku myślę.
                            Na 17g ekstrakcja tych nut trwa albo za długo, albo wychodzi kwas.

                            korea83K Niedostępny
                            korea83K Niedostępny
                            korea83
                            napisał ostatnio edytowany przez
                            #13

                            @Tomasz-Tomasz napisał w Owocowe espresso - początek przygody:

                            idzie to w dobrym kierunku myślę.

                            Generalnie im kawa trudniejsza w przygotowaniu tym lepiej jest sięgnąć po mniejsze dozy. Takie klasyczne smaki często lepiej wypadają gdy doza jest większa, a owocowe, które często trudniej dobrze zaparzyć będą lepiej wychodziły przy dozie przykładowo 15g.

                            Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                            Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

                            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            1
                            • TomaszkoT Niedostępny
                              TomaszkoT Niedostępny
                              Tomaszko
                              napisał ostatnio edytowany przez
                              #14

                              Takie też wnioski wysnułem , tylko taka ekstrakcja bez puck screena robi niezły bajzel na prysznicu. ale smakowo super.
                              teraz jeszcze skróciłem czas do 25 i lekko zwiększyłem uzysk i jest jeszcze lepiej.

                              Chce to dopracować w miarę zanim otworze paczki DAK za grube euraski 😄

                              Lelit Anita
                              Sitka Ascaso competition
                              dystrybutor i tamper Motta / Normcore v4
                              waga KC200
                              puck screen 1.0,1.7,2.0 AliExspress
                              Commandante C40, Hario Mobile Mill stick, Clever dripper, Aeropress, kawiarki Bialetti SS

                              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                              0
                              Odpowiedz
                              • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                              Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                              • Najpierw najstarsze
                              • Najpierw najnowsze
                              • Najwięcej głosów


                              • Zaloguj się

                              • Nie masz konta? Zarejestruj się

                              • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                              • Pierwszy post
                                Ostatni post
                              0
                              • Kategorie
                              • Jak zacząć z kawą
                              • Poradnik espresso
                              • Pierwszy młynek do kawy
                              • Woda do kawy
                              • Popularne
                              • Ostatnie
                              • Tagi
                              • Użytkownicy
                              • Grupy