Wybrani gracze na polskim rynku kawowym 2023
-
Cześć,
Na podstawie danych sprawozdań finansowych przygotowałem raport o wynikach finansowych dużych graczy na naszym rynku krajowym. Raport powstał na podstawie sprawozdań finansowych za 2023 roku, w zestawieniu uwzględniono Przychody netto ze sprzedaży z Rachunku zysków i strat.
Skupiłem się przede wszystkim na firmach mających w ofercie sprzęt i ziarno.
Nie brałem pod uwagę graczy takich jak korporacyjne palarnie.Poniżej wyniki zestawienia.
Sklepy z kawą-ranking wg przychodów
Miejsce Sklep Nazwa firmy Przychody w zł 1 coffeedesk.pl All Good SA 114 002 808,39 2 przyjacielekawy.pl PRZYJACIELE KAWY Sp. z o.o. 42 258 901,17 3 cafesilesia.pl Cafe Silesia Sp. z o.o. 8 299 039,15 4 30.coffee NOSSON Sp. z o.o. 5 556 215,87 5 kawa.pl KAWA.PL Sp. z o.o. 5 167 385,54 6 coffeesite.pl CONSITE Sp. z o.o. 4 007 272,40 7 ascaso.pl / caffebarca.pl CAFFE BARCA Sp. z o.o. 683 367,16 Wielcy nieobecni
W zestawieniu brakuje kilku graczy. Konesso.pl i sklepkawa.pl nie mają obowiązku składania sprawozdań do KRS. Na podstawie danych o ruchu na stronach internetowych i danych z innych źródeł wiadomo, że sklepy te zajęłyby wysokie miejsca na początku zestawienia.
Teges.pl nie złożył sprawozdania do KRS. -
Konesso na tą chwilę robi znacznie więcej zamówień niż coffeedesk miesięcznie, więc na pewno byłoby na 1 miejscu.
-
S skansen odniósł się do tego tematu dnia
-
Hej z Tegesem są jakies jaja, nie wiem czy to dobry przykład...
Zawinął się chyba i jakieś krzywe akcje.
-
Straszne, że ten janusz biznesu dalej próbuje sprzedawać na allegro...
https://allegro.pl/oferta/ekspres-do-kawy-profitec-go-czarny-17499564490 -
@Heniutek napisał w Wybrani gracze na polskim rynku kawowym 2023:
Do rankingu brałem wszystkie firmy "z branży" nie oceniając ich. Na moment sporządzania zestawienia z posta #1 Teges nie złożył sprawozdania finansowego o czym też wspomniałem. W między czasie je dosłał do KRS więc teraz uzupełniłem.
Zawinął się chyba
Niestety nie on jedyny. 30.coffee też się zwinęło a model mieli podobny - atrakcyjne ceny i przedsprzedaż z długim terminem dostawy. Do super atrakcyjnych ofert trzeba podchodzić z dystansem.
-
Do rankingu brałem wszystkie firmy "z branży" nie oceniając ich. Na moment sporządzania zestawienia z posta #1 Teges nie złożył sprawozdania finansowego o czym też wspomniałem. W między czasie je dosłał do KRS więc teraz uzupełniłem.
Zawinął się chyba
Niestety nie on jedyny. 30.coffee też się zwinęło a model mieli podobny - atrakcyjne ceny i przedsprzedaż z długim terminem dostawy. Do super atrakcyjnych ofert trzeba podchodzić z dystansem.
@skansen, nie mnie to oceniać, ale chyba pobrał zaliczki i się zawinął...
Lepiej go omijać szerokim łukiem, śliski i mało przyjemny typ był od początku -
Mimo wszystko ten nasz rynek wygląda skromnie, biorąc pod uwagę wielkość naszego kraju. Szkoda, że nie ma samych z Konesso, chociaż wiem że byliby na 1 miejscu, to jednak przychody pozostają zagadką

-
Mnie też ciekawi jaki % tych zysków stanowi sprzedaż kawy, a ile sprzętu.
Sam rynek kawy jest gigantyczny, natomiast rynek speciality to pewnie mały kawałek tortu.
Mimo wszystko wciąż większość osób kupuje kawy z allegro albo kapsułki. -
D Dawid4792 rozdzielił ten temat dnia
-
-
-
S skansen zablokował ten temat dnia
Hello! It looks like you're interested in this conversation, but you don't have an account yet.
Getting fed up of having to scroll through the same posts each visit? When you register for an account, you'll always come back to exactly where you were before, and choose to be notified of new replies (either via email, or push notification). You'll also be able to save bookmarks and upvote posts to show your appreciation to other community members.
With your input, this post could be even better 💗
Zarejestruj się Zaloguj się