Wybrani gracze na polskim rynku kawowym 2023
-
Cześć,
Na podstawie danych sprawozdań finansowych przygotowałem raport o wynikach finansowych dużych graczy na naszym rynku krajowym. Raport powstał na podstawie sprawozdań finansowych za 2023 roku, w zestawieniu uwzględniono Przychody netto ze sprzedaży z Rachunku zysków i strat.
Skupiłem się przede wszystkim na firmach mających w ofercie sprzęt i ziarno.
Nie brałem pod uwagę graczy takich jak korporacyjne palarnie.Poniżej wyniki zestawienia.
Sklepy z kawą-ranking wg przychodów
Miejsce Sklep Nazwa firmy Przychody w zł 1 coffeedesk.pl All Good SA 114 002 808,39 2 przyjacielekawy.pl PRZYJACIELE KAWY Sp. z o.o. 42 258 901,17 3 cafesilesia.pl Cafe Silesia Sp. z o.o. 8 299 039,15 4 30.coffee NOSSON Sp. z o.o. 5 556 215,87 5 kawa.pl KAWA.PL Sp. z o.o. 5 167 385,54 6 coffeesite.pl CONSITE Sp. z o.o. 4 007 272,40 7 ascaso.pl / caffebarca.pl CAFFE BARCA Sp. z o.o. 683 367,16 Wielcy nieobecni
W zestawieniu brakuje kilku graczy. Konesso.pl i sklepkawa.pl nie mają obowiązku składania sprawozdań do KRS. Na podstawie danych o ruchu na stronach internetowych i danych z innych źródeł wiadomo, że sklepy te zajęłyby wysokie miejsca na początku zestawienia.
Teges.pl nie złożył sprawozdania do KRS. -
Konesso na tą chwilę robi znacznie więcej zamówień niż coffeedesk miesięcznie, więc na pewno byłoby na 1 miejscu.
-
-
Hej z Tegesem są jakies jaja, nie wiem czy to dobry przykład...
Zawinął się chyba i jakieś krzywe akcje.
-
Straszne, że ten janusz biznesu dalej próbuje sprzedawać na allegro...
https://allegro.pl/oferta/ekspres-do-kawy-profitec-go-czarny-17499564490 -
@Heniutek napisał w Wybrani gracze na polskim rynku kawowym 2023:
Do rankingu brałem wszystkie firmy "z branży" nie oceniając ich. Na moment sporządzania zestawienia z posta #1 Teges nie złożył sprawozdania finansowego o czym też wspomniałem. W między czasie je dosłał do KRS więc teraz uzupełniłem.
Zawinął się chyba
Niestety nie on jedyny. 30.coffee też się zwinęło a model mieli podobny - atrakcyjne ceny i przedsprzedaż z długim terminem dostawy. Do super atrakcyjnych ofert trzeba podchodzić z dystansem.
-
Do rankingu brałem wszystkie firmy "z branży" nie oceniając ich. Na moment sporządzania zestawienia z posta #1 Teges nie złożył sprawozdania finansowego o czym też wspomniałem. W między czasie je dosłał do KRS więc teraz uzupełniłem.
Zawinął się chyba
Niestety nie on jedyny. 30.coffee też się zwinęło a model mieli podobny - atrakcyjne ceny i przedsprzedaż z długim terminem dostawy. Do super atrakcyjnych ofert trzeba podchodzić z dystansem.
@skansen, nie mnie to oceniać, ale chyba pobrał zaliczki i się zawinął...
Lepiej go omijać szerokim łukiem, śliski i mało przyjemny typ był od początku -
Mimo wszystko ten nasz rynek wygląda skromnie, biorąc pod uwagę wielkość naszego kraju. Szkoda, że nie ma samych z Konesso, chociaż wiem że byliby na 1 miejscu, to jednak przychody pozostają zagadką
-
Mnie też ciekawi jaki % tych zysków stanowi sprzedaż kawy, a ile sprzętu.
Sam rynek kawy jest gigantyczny, natomiast rynek speciality to pewnie mały kawałek tortu.
Mimo wszystko wciąż większość osób kupuje kawy z allegro albo kapsułki. -
D Dawid4792 rozdzielił ten temat dnia
-
-
-