AVX DB1 Plus
-
Hej !
Dzięki uprzejmości Michała z Konesso będę miał okazję przetestować ekspres AVX DB1 Plus. Wcześniej miałem okazję już pobawić się trochę AVX snow white i w tej cenie ekspres bardzo dużo oferował. Teraz powstawało kilka modeli plus i byłem bardzo ciekawy jak będą działać. W tym modelu mamy praktycznie wszystko czego kawosz potrzebuje. PID, shot timer czy też manometr. Ciekawym rozwiązaniem jest termoblok do spieniania mleka. Cena 2390 złotych. Kiedy zaczynałem przygodę z espresso i kawami rynek nie był tak mocno przesycony sprzętem. Teraz można stwierdzić, że osoby które zaczynają mają świetny wybór maszyn na start czy też młynków. Jak myślicie czy AVX podoła ?
-
Dla nas, kawoszy, to dobrze, że pojawia się coraz więcej różnych propozycji. Dlatego ciekaw jestem jak wypadnie w testach. W wyglądzie widzę inspirację Silvią (zwykłą i PRO X- manometr, gałka pary) i linią VIP Lelita (sterownik, przyciski).
-
Ja tam uważam że to dobrze ze pojawia się coraz więcej sprzętu. Wiele osób jest uprzedzonych do chińskich marek, a niepotrzebnie, bo wiele z nich robi naprawdę świetne produkty.
-
Jest kilka młynków włoskiej Lelti Victoria i niemieckiej myśli Profitec Go - o zbliżonych parametrach i możliwościach. Tylko są około 30% droższe, najważniejsze pytanie czy dokładając te 30% mamy też solidniejsze wykonanie i lepsze parametry?
W tej recenzji najbardziej bym oczekiwał opisania środku ekspresu jak wygląda jakość wykonania i pomiaru parametrów, czas nagrzewania, a najlepiej stabilność PID podobnie jak robiłem w tesście Rancilio Silvia.
-
AVX DB1 PLUS - czyli "śnieżka" na wypasie
AVX DB1 PLUS to kolbowy ekspres do kawy, który jest przeznaczony do domu. Poznaj wszystkie plusy i minusy ekspresu AVX DB1 PLUS.
Konesso.pl (www.konesso.pl)
Tutaj dostępny tekst. Niestety nie udało mi się zmierzyć stabilności temperatury.
-
W sumie zapomniałem napisać że jakieś 30 sekund do 35 trwało spienianie mleka na duże latte. Jeśli chodzi o moc to akceptowalna, mogłoby być szybciej ale najważniejsze że w miarę prosto można uzyskać teksturę do artów. Nawet żonie się to udało gdzie przy maszynach z większą mocą ani razu się jej to nie udało.
-
Ten ekspres jest ciekawy z jeszcze jednego względu.
Zastosowano w nim, nietypowo, bojler kawowy i termoblok do pary.
Przeważnie jest odwrotnie, tj. za parzenie kawy odpowiada termoblok a za spienianie bojler (Quick Mill Sunny, Ascaso Baby). W takiej konfiguracji jak ten AVX przychodzi mi do głowy tylko jedna nieprodukowana już maszyna. -
Na YT widziałem już osobę, która miała wersję V2 z zaworem OPV. Kwestia czasu jak będzie dostępny w Polsce i będzie ekspresem kompletnym