Przejdź do treści

AVX DB1 Plus

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
9 4 679
  • Hej !
    Dzięki uprzejmości Michała z Konesso będę miał okazję przetestować ekspres AVX DB1 Plus. Wcześniej miałem okazję już pobawić się trochę AVX snow white i w tej cenie ekspres bardzo dużo oferował. Teraz powstawało kilka modeli plus i byłem bardzo ciekawy jak będą działać. W tym modelu mamy praktycznie wszystko czego kawosz potrzebuje. PID, shot timer czy też manometr. Ciekawym rozwiązaniem jest termoblok do spieniania mleka. Cena 2390 złotych. Kiedy zaczynałem przygodę z espresso i kawami rynek nie był tak mocno przesycony sprzętem. Teraz można stwierdzić, że osoby które zaczynają mają świetny wybór maszyn na start czy też młynków. Jak myślicie czy AVX podoła ?
    1000014965.jpg

• Dla nas, kawoszy, to dobrze, że pojawia się coraz więcej różnych propozycji. Dlatego ciekaw jestem jak wypadnie w testach. W wyglądzie widzę inspirację Silvią (zwykłą i PRO X- manometr, gałka pary) i linią VIP Lelita (sterownik, przyciski).

• Ja tam uważam że to dobrze ze pojawia się coraz więcej sprzętu. Wiele osób jest uprzedzonych do chińskich marek, a niepotrzebnie, bo wiele z nich robi naprawdę świetne produkty.

• Jest kilka młynków włoskiej Lelti Victoria i niemieckiej myśli Profitec Go - o zbliżonych parametrach i możliwościach. Tylko są około 30% droższe, najważniejsze pytanie czy dokładając te 30% mamy też solidniejsze wykonanie i lepsze parametry?

W tej recenzji najbardziej bym oczekiwał opisania środku ekspresu jak wygląda jakość wykonania i pomiaru parametrów, czas nagrzewania, a najlepiej stabilność PID podobnie jak robiłem w tesście Rancilio Silvia.

• Tutaj dostępny tekst. Niestety nie udało mi się zmierzyć stabilności temperatury. 😞

• Ciekawy sprzęt. Jak oceniasz siłę pary?

• W sumie zapomniałem napisać że jakieś 30 sekund do 35 trwało spienianie mleka na duże latte. Jeśli chodzi o moc to akceptowalna, mogłoby być szybciej ale najważniejsze że w miarę prosto można uzyskać teksturę do artów. Nawet żonie się to udało gdzie przy maszynach z większą mocą ani razu się jej to nie udało.

• Ten ekspres jest ciekawy z jeszcze jednego względu.
    Zastosowano w nim, nietypowo, bojler kawowy i termoblok do pary.
    Przeważnie jest odwrotnie, tj. za parzenie kawy odpowiada termoblok a za spienianie bojler (Quick Mill Sunny, Ascaso Baby). W takiej konfiguracji jak ten AVX przychodzi mi do głowy tylko jedna nieprodukowana już maszyna.

• Na YT widziałem już osobę, która miała wersję V2 z zaworem OPV. Kwestia czasu jak będzie dostępny w Polsce i będzie ekspresem kompletnym 🙂

Sugerowane posty

• 1 Głosy
    10 Posty
    619 Wyświetlenia
    S
    @Formentor napisał w Recenzja Sage Dual Boiler, ekspresu wiecznie zielonego: Gdzieś przeczytałem (nie mogę teraz znaleźć gdzie), że ten model został przez producenta porzucony. Czy lepiej wobec tego kupić coś nowszego z oferty Sage na przykład Sage Oracle Dual Boiler? Oracle Dual Boiler ma podzespoły ze "starego" Dual Boilera bez młynka. Nie wiem na czym miało polegać porzucenie konstrukcji. Dual Boiler został zrobiony raz a dobrze. Pomimo, że konstrukcja ma już naście lat dalej jest jednym z najlepiej wyposażonych ekspresów na tej półce cenowej (grzałka w grupie a dzięki niej krótki czas nagrzewania i stabilność temperaturowa, programowanie wolumetryczne, funkcjonalność itp.). Funkcjonalność ekspresu dalej robi wrażenie i nie ma do niej zadnych zarzutów. Jedyne zastrzeżenia dotyczą szeroko rozumianej solidności i trwałości. Ale użytkowo nic mu zarzucić nie można. Dual Boiler okazał się sukcesem sprzedażowym i jest szeroko używany. Co ciekawe w podobnym czasie powstał podobny ekspres z jeszcze większą liczbą funkcjonalności do tego bardzo trwały i solidny. Mowa o La Spaziale Dream. To dual boiler z możliwością tworzenia profilii użytkownika-każdy może sobie inaczej ustawić np. temperaturę. Ma programowanie wolumetryczne, ostrzeżenie o zbyt drobnym/grubym mieleniu, wyświetlacz graficzny i szereg innych fajnych funkcji. Nie odniósł sukcesem a głównym powodem było chyba zastosowanie "włoskiej" grupy na sitka 53mm....
  • Rancilio Silvia - recenzja

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. ekspres kolbowy recenzja rancilio silvia
    3
    3 Głosy
    3 Posty
    302 Wyświetlenia
    pawel890P
    Ostatnim czasem zaczyna mi się pojawiać korozja pod tacką ociekową, czy macie jakieś propozycje co tutaj można zrobić z tym fantem?
  • Home Barista Plus

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. recenzja
    2
    1 Głosy
    2 Posty
    76 Wyświetlenia
    S
    https://youtu.be/LTmNJQPopDE?si=sJv0XAwNDOKmo5P4