Przejdź do treści

Mahlkönig Xenia - pierwszy ekspres kolbowy kultowego producenta młynków

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
1 1 61
  • Mahlkönig pokazał pierwszy w swojej historii ekspres kolbowy. Jest to rezultat przejęcia starupu Xenia Espresso wraz z ich flagowym ekspresem.
    Jest to dualboiler, z regulacja ciśnienia, profilowaniem przepływu i funkcją grind-by-sync. Grind-by-sync to funkcja w ramach której ekspres mierzy parametry podczas ekstrakcji (m.in. przepływ, czas) i wysyła dane do młynka. W oparciu o dane z ekspresu kompatybilny młynek może dostosować parametry ekstrakcji przemiału.
    Mahlkonig Xenia.jpg
    Zdjęcie z profilu FB Mahlköniga

• S skansen odniósł się do tego tematu dnia
Sugerowane posty

• QUICK MILL 04100 PIPPA NERA - ekspres prawie idealny?

6
    0 Głosy
    6 Posty
    137 Wyświetlenia
    K
    Pamiętam tę akcję z porównywaniem PIDa można założyć nie niszcząc niczego w ekspresie. Wtedy to będzie super maszynka. Dysza pary jest cooltouch, przez pewien czas nie parzy, jak się ją trzyma
  • Jak poprawnie odkamenić ekspres? Porady

2
    0 Głosy
    2 Posty
    86 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja staram się używać dedykowanych środków do danego ekspresu. Używam dość dobrej wody, więc odkamieniam raz w roku. Co do reszty pytań, to chyba robię to na oko Ale faktycznie, zawsze po skończeniu puszczam trochę wody żeby mieć pewność że usunę resztki środka.
  • De'Longhi Stiolosa - najtańszy dobry ekspres do kawy?

Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp. delonghi
    10
    1 Głosy
    10 Posty
    283 Wyświetlenia
    L
    Porównań żadnych do droższych ekspresów nie mogę zrobić. Nawet specjalnie jeszcze nie wiem na co De'Longhi stać, bo czekam na NPF i koszyki. Mogę jednak podjąć temat ze strony opłacalności z perspektywy kogoś kto do tej pory siedział jedynie w alternatywach. Młynek siłą rzeczy już miałem, więc spora część wydatku już odeszła. Jeśli chodzi o ekspres to warto pamiętać, że De'Longhi jest bardzo popularny przede wszystkim wśród osób, które specjalnie nie siedzą w temacie specialty i używają najczęściej mielonki. To z kolei przekłada się na dużą dostępność i bardzo dobre ceny na rynku używanym (sam za swój ECP35.31 ostatnio dałem niecałe 140 już z opłatami z OLX i wysyłką). Jako, że to manual, to bardzo często i tak ludziom nie chce się w to bawić i przechodzą na automat, więc taka Stilosa, ECP35.31 czy Dedica leży sobie ledwo co użyta. Według mnie trudno znaleźć równie opłacalny wstęp dla kogoś kto już się kawą interesuje. Ewentualnie jeśli ktoś również poszukuje młynka, to cyklicznie taki C3S Pro czy C3 ESP Pro można dostać na Ali poniżej 150zł. Spokojnie wtedy można zacząć przygodę poniżej 500 zł na start i to biorąc pod uwagę NPF, koszyki, tamper, itp.