Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?
-
Cześć

Znudził mi się Sculptor 078S i mam ochotę na zmianę.
Od zawsze chodzi mi po głowie Niche Zero, zwłaszcza że wraz z upływem czasu skłaniam się ku klasycznemu espresso (średnio/mocno palone) a jasne kawy zostawiam na przelew (który mielę ręcznie, więc nie potrzebuję żeby młynek miał dobry system skakania z ustawami). Jednak czy jest on wart prawie 3k w obecnych czasach? Rozważam też Lagom Casa, cena ta sama praktycznie.
Wcześniej myślałem też o Philosie, ale odrzucały mnie trochę jego rozmiary, teraz dodatkowo przekroczył 5k, więc chyba odpuszczę.Przyznam też szczerze, że jeśli szczerze się zastanowić, to chyba nie wkręciłem się w SD tak mocno jak sądziłem i robię to bardziej jako wynik posiadanego sprzętu niż jako realną potrzebę, jak pisałem raczej ciemne palenia, w ogóle przestałem żonglować kawami i jadę paczkę od otwarcia do końca. Co popycha mnie do zastanowienia czy nie wrócić do OD, zwłaszcza że pojawiły się ciekawe opcje na GBW co kiedyś było moim ogromnym marzeniem. Fiorenzato allground sense wygląda super.
Wiem że to post w stylu "sam nie wiem czego chcę" ale może ktoś rzuci jakąś uwagę/przemyślenie która popchnie mnie w jakimś kierunku i pozwoli podjąć decyzję

Dzięki

-
Jeśli chcesz młyn typowo pod espresso to moim zdaniem warto pomyśleć o konstrukcji OD i kupić sprzęt wysokiej jakości. Ja przesiadłem się z Etzingera SD na Mazzera OD i jestem bardzo zadowolony. OD to jednak jest wygoda i oszczędność czasu. Retencja i co za tym idzie jakieś straty kawy oczywiście są, ale nie jest źle.
Czy GBW jest potrzebne? Moim zdaniem nie, ale zapewne jest to jeszcze większa wygoda i jakiś topowy młynek z tym rozwiązaniem chętnie bym przytulił. Tyle tylko, że te topowe to już gruba kasa

-
Może odpowiedz sobie pytanie co Ci się nie podobało w Sculptor, że potrzebujesz zmiany, ponieważ to jeden z ciekawszych młynków na rynku. Ja osobiście młynek tylko do espresso to patrzyłbym na coś z bezstopniowym ustawieniem. Może jakieś droższe Eureki?
Eureka Atom Excellence 75 to ciekawy młynek OD, mikrometryczna regulacja, bardzo szybkie mielenie 75mm żarna.
-
Jeśli chcesz młyn typowo pod espresso to moim zdaniem warto pomyśleć o konstrukcji OD i kupić sprzęt wysokiej jakości. Ja przesiadłem się z Etzingera SD na Mazzera OD i jestem bardzo zadowolony. OD to jednak jest wygoda i oszczędność czasu. Retencja i co za tym idzie jakieś straty kawy oczywiście są, ale nie jest źle.
Czy GBW jest potrzebne? Moim zdaniem nie, ale zapewne jest to jeszcze większa wygoda i jakiś topowy młynek z tym rozwiązaniem chętnie bym przytulił. Tyle tylko, że te topowe to już gruba kasa

@korea83 napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?:
Ile osób oprócz Ciebie pije espresso? Sam się zastanawiam nad jakimś młynkiem typowo pod espresso, ale espresso pije ostatnio sam i nie codziennie... Żona przerzuciła się na przelewy...
-
U mnie piją dwie osoby. Żona 1-2 kawy mleczne dziennie i do tego ja 1-2 doppio dziennie. No chyba, że mam dzień na espresso to wtedy rezygnuję z przelewów i idzie więcej espresso
Niby ciągle są to małe ilości kawy, ale i tak jestem zadowolony z powrotu do młynka OD. -
Może odpowiedz sobie pytanie co Ci się nie podobało w Sculptor, że potrzebujesz zmiany, ponieważ to jeden z ciekawszych młynków na rynku. Ja osobiście młynek tylko do espresso to patrzyłbym na coś z bezstopniowym ustawieniem. Może jakieś droższe Eureki?
Eureka Atom Excellence 75 to ciekawy młynek OD, mikrometryczna regulacja, bardzo szybkie mielenie 75mm żarna.
@pawel890 napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?:
Może odpowiedz sobie pytanie co Ci się nie podobało w Sculptor, że potrzebujesz zmiany, ponieważ to jeden z ciekawszych młynków na rynku.
Ja wiem że tak powinno się robić, wedle Hoffmanna "nowy sprzęt ma sens jeśli rozwiązuje konkretny zidentyfikowany problem"... tyle że ja nie mam żadnego problemu, jest to po prostu fanaberia.
Poza tym, że im więcej myślę tym bardziej skłaniam się do powrotu do OD zamiast SD. -
Młynek zmienia się głównie dlatego, że jest to typowa fanaberia
W każdym razie w moim przypadku na pewno tak jest 
-
Dokup drugi OD i temat z czapki, jakiś duży stożek.
A Scupultora sobie zostaw jak masz miejsce, jeść nie woła ;]Ah tylko OD to bedą raczej plaskie żarna..
-
Cześć

Znudził mi się Sculptor 078S i mam ochotę na zmianę.
Od zawsze chodzi mi po głowie Niche Zero, zwłaszcza że wraz z upływem czasu skłaniam się ku klasycznemu espresso (średnio/mocno palone) a jasne kawy zostawiam na przelew (który mielę ręcznie, więc nie potrzebuję żeby młynek miał dobry system skakania z ustawami). Jednak czy jest on wart prawie 3k w obecnych czasach? Rozważam też Lagom Casa, cena ta sama praktycznie.
Wcześniej myślałem też o Philosie, ale odrzucały mnie trochę jego rozmiary, teraz dodatkowo przekroczył 5k, więc chyba odpuszczę.Przyznam też szczerze, że jeśli szczerze się zastanowić, to chyba nie wkręciłem się w SD tak mocno jak sądziłem i robię to bardziej jako wynik posiadanego sprzętu niż jako realną potrzebę, jak pisałem raczej ciemne palenia, w ogóle przestałem żonglować kawami i jadę paczkę od otwarcia do końca. Co popycha mnie do zastanowienia czy nie wrócić do OD, zwłaszcza że pojawiły się ciekawe opcje na GBW co kiedyś było moim ogromnym marzeniem. Fiorenzato allground sense wygląda super.
Wiem że to post w stylu "sam nie wiem czego chcę" ale może ktoś rzuci jakąś uwagę/przemyślenie która popchnie mnie w jakimś kierunku i pozwoli podjąć decyzję

Dzięki

@kabzior napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?:
Niche Zero, zwłaszcza że wraz z upływem czasu skłaniam się ku klasycznemu espresso (średnio/mocno palone) a jasne kawy zostawiam na przelew (który mielę ręcznie, więc nie potrzebuję żeby młynek miał dobry system skakania z ustawami). Jednak czy jest on wart prawie 3k w obecnych czasach?
NicheZero jest dobry do skakania miedzy metodami np. między przelewem a espresso. Jeśli Sculptor ma zostać na blacie to zamiast Niche poszukałbym młynka dedykowanego do espresso, np. wspomniane przez Pawła Eureki.
-
@pawel890 napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?:
Również zastanawiam się nad młynkiem OD, żeby zwiększyć poziom wygody na co dzień. DF-a zostawiłbym sobie do jaśniej palonych kaw, ewentualnie na cele jakichś innych eksperymentów.
Z oferty młynków OD właśnie ww. Atoma rozważam najintensywniej. W tym momencie można go dostać za mniej niż 5 tys. zł, co przy jego parametrach i kulturze pracy jest chyba akceptowalną kwotą. GBW jest super, ale cena młynków z wagą jest wyraźnie wyższa niestety, nawet jeśli pozostałe podzespoły są identyczne. -
Polecam też zainteresowanym wziąć po uwagę Mazzer Super Jolly V Pro Electronic. Dobra rzecz

Może w końcu uda mi się zmotywować i napisać obiecaną recenzję tego młyna

-
Polecam też zainteresowanym wziąć po uwagę Mazzer Super Jolly V Pro Electronic. Dobra rzecz

Może w końcu uda mi się zmotywować i napisać obiecaną recenzję tego młyna

@korea83
Ten Mazzer to świetny kombajn i ma bardzo fajny rozbudowany interfejs. Gdybym miał małą kawiarnię to na pewno rozważałbym takiego Mazzera albo EVO od Fiorenzato, zwłaszcza, że oba dysponują systemem chłodzenia. Atom Excellence nie ma wentylatorów, ale ma większe żarna, jest cichy i zdecydowanie tańszy od Mazzera. U mnie problemem jest też miejsce - do zabudowy mieści mi się maksymalnie coś o szerokości nieprzekraczającej 20 cm. Mało jest młynków OD, które mają żarna > fi 65 i tak wąską obudowę. -
@kabzior napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?:
Niche Zero, zwłaszcza że wraz z upływem czasu skłaniam się ku klasycznemu espresso (średnio/mocno palone) a jasne kawy zostawiam na przelew (który mielę ręcznie, więc nie potrzebuję żeby młynek miał dobry system skakania z ustawami). Jednak czy jest on wart prawie 3k w obecnych czasach?
NicheZero jest dobry do skakania miedzy metodami np. między przelewem a espresso. Jeśli Sculptor ma zostać na blacie to zamiast Niche poszukałbym młynka dedykowanego do espresso, np. wspomniane przez Pawła Eureki.
@skansen napisał w Jakie młynki SD są teraz warte zakupu?:
NicheZero jest dobry do skakania miedzy metodami np. między przelewem a espresso.
OK, dzięki, szukam argumentów żeby go nie kupować a ten jest pomocny

Jeśli Sculptor ma zostać na blacie to zamiast Niche poszukałbym młynka dedykowanego do espresso, np. wspomniane przez Pawła Eureki.
Nie, chyba popchnę 78s, nie wykorzystam dwóch młynków.
Eurekę miałem przed 78, nie wiem czy chcę wracać, bo nic jakoś specjalnie do mnie nie przemawia. Atom jest za duży, poza tym kompletnie nie przemawia do mnie idea wielkich żaren, minusem jest zawsze ogromna obudowa, a jedynym plusem 5 sek oszczędności na czasie mielenia
Fiorenzato Allground coraz bardziej mnie kusi.