Profitec GO - król jednobojlerowców?
-
Profitec GO to kompaktowy ekspres jednobojlerowy znanego i cenionego producenta.
Bojler jest zintegrowany z grupą i jest konstrukcją którą można spotkać w innych ekspresach (Lelit Victoria/Elizabeth (kawowy)/Glenda, Quick Mill itd.). Bojler jest dodatkowo izolowany. Grupa jest kompatybilna z kolbami E61 i sitkami 58mm.
Jest to ekspres z jednym bojlerem. Spienianie mleka wymaga więc odczekania na podgrzanie do osiągnięcia temperatury pary. Po spienianiu należy też odczekać na spadek temperatury. Z tego też względu ekspres ten polecić można przede wszystkim miłośnikom espresso, sporadycznie spieniającym mleko.
Ekspres wyróżnia zawór OPV z zewnętrzną regulacją. Ten typ zaworów jest powszechnie chwalony za swoją trwałość i łatwość regulacji.
Ekspres ten ma budowę zbliżoną do nieprodukowanej już ECM Casa którą wzbogacono m.in. o PID który pełni też funkcję shot timera.
Sterownik PID znajduje się w dolnej części ekspresu. Taka lokalizacja, zdala od bojlera powinna pozytywnie wpłynąć na trwałość sterownika.
Fast Heat Up
Na uwagę zwraca też krótki deklarowany czas nagrzewania wynoszący 5-7 minut. Jest to rozwiniecie koncepcji przegrzewania bojlera. Bojler jest celowo przegrzewany do zbyt wysokiej temperatury aby szybciej wygrzać wszystkie elementy z kolbą włącznie. Następnie ekspres sugeruje wykonanie flusha żeby szybciej osiągnąć docelową, niższą temperaturę.
Zalety
- krótki czas nagrzewania,
- dobra stabilność temperaturowa potwierdzona w niezależnych testach,
- wysoka jakość wykonania ,
- OPV z zewnętrzną regulacją
Wady
- brak profilowania ciśnienia/przepływu,
- brak preinfuzji
Profiotec GO dane techniczne
- PID z shot timerem
- Pojedynczy, izolowany bojler 0.3 l
- Zbiornik wody 2.8 l
- Pompa wibracyjna
- OPV z zewnętrzną regulacją
- Manometr pompy
- Moc 1300 W
- Waga 12.9 kg
- Wymiary (szerokość/głębokość/wysokość): 210mm/362mm/381 mm
Zdjęcia dzięki uprzejmości @kawosz17 , dziękuję.
-
Rzeczywiście ciekawy ekspres ale czy najlepszy? Ja bym chyba wolał Quick Mill Pop UP z profilowaniem.
-
Ja bym powiedział, że Profitec Go jest najbardziej przystępnym w cenie ekspresem. Posiada wszystko co powinien mieć, czyli PID, szybkie nagrzewanie i całkiem solidną konstrukcję. Patrząc przynajmniej po ogólnoświatowym reddit, to właśnie Profitec Go, przez długi czas był ekspresem SB pierwszego wyboru, tym samym zastąpił Silvie. Teraz jak widać przyszedł czas na Quick Mill Pop Up, mam nadzieje, że nie przerośnie go sukces, ponieważ zainteresowanie PopUp jest ogromne, oby to profiolowanie nie zawiodło użytkowników.
Pozostałe wady takie jak brak preinfuzji czy profilowania chyba można pominąć na tym cenowym pułapie.
Przecież nawet La Marzocco Linea Micra nie posiada tych funkcjonalności. -
Bardzo dobra opcja, dla osób które sporadycznie spieniają mleko. Jak dla mnie ma wszystko czego bym potrzebował. Fajnie że bojler jest izolowany.
Schodząc odrobinę z tematu, mogłoby być nieco więcej ekspresów jednobojlerowych bez dyszy do spieniania. Są ludzie którzy jej kompletnie nie potrzebują