Przejdź do treści

HX - jak odkłada się kamień

Woda
4 3 147
  • Na zdjęciu jest przekrój przez bojler w którym używano twardej wody.

Bojler pracował w pozycji pionowej- nie był to bojler leżący.

HX_kamien.jpg

Co widać na przekroju?

Cyfrą 1 oznaczono poziom wody w bojlerze serwisowym - ta gruba biała kreska to zalegający kamień. Do tej wysokości sięgała w tym bojlerze woda, powyżej była para.

Cyfrą 2 oznaczono kamień w wymienniku. Cały wymiennik jest normalnie wypełniony wodą. Im wyższa część wymiennika tym wyższa temperatura-ciepła woda unosi się w górę. Im wyżej tym więcej kamienia.

Zdjęcie przekroju zrobiłem w fabryce Lelita.

• Ciekawa sprawa. Faktycznie, gdzieś natknąłem się na informację że problem osadzania się kamienia wzrasta wraz z temperaturą wody. To zdjęcie doskonale udowadnia, że to prawda.

• Kwasek cytrynowy załatwiłby sprawę? 😄

• Kwasek albo ocet pewnie by załatwił sprawę. Ale z tak zakamienionym bojlerem robiłbym pełne odkamienie, czyli demontaż bojlera z ekspresu, kąpiel całonocna i ponowny montaż.

Sugerowane posty

• Pomiar twardości wody

Woda
    7
    2 Głosy
    7 Posty
    160 Wyświetlenia
    ciastekC
    @pawel890 sorki, masz rację różnica jest w łatwości interpretacji (kolor) i zakresie (ilość kropel)
  • Test filtrów wody do dzbanka filtrującego

Woda
    7
    2 Głosy
    7 Posty
    349 Wyświetlenia
    pawel890P
    Tak po przemyśleniu, faktycznie więcej sensu miałby bardziej zaawansowany test, które pewnie potra najbliższe 2.5 miesiąca. Z tym, że musiałbym notować w excelu co tydzien wynik przez miesiąc na każdy filtr, a następnie wyciągnąć z tego średnią. @Semtex napisał w Test filtrów wody do dzbanka filtrującego: Tylko jeśli te filtry "dają radę" mniej niż 2 tygodnie, czytaj po 2 tygodniach mamy już >100 ppm-ów, Dwukrotnie droższa Brita miała 178ppm już po kilku dniach, praktycznie od dnia zero. Co do prowadzenia kalendarza, nie jest to problem, ja mam w dzbanku mini wyświetlacz, który wyświetla w 4 krokach co ile wymienić taki filtr, jak dojdę do konsensu, który z tych filtrów i do jakiego czasu daje zadowalające wyniki to będzie miało więcej senu..
  • Filtry dzbankowe (Brita, Dafi, Aquaphor)

Woda
    17
    0 Głosy
    17 Posty
    484 Wyświetlenia
    S
    To sprawdzałbym wersję do twardej wody. Dodatkowo sprawdziłbym jak skuteczność zmienia się w czasie, po przefiltrowaniu większej ilości wody.