Przejdź do treści

Pierścień dozujący

Porady zakupowe
9 6 165 1
  • Obecnie mam pierścień z 8 magnesami i rantem od wewnątrz. Niestety magnesy nie trzymają dość dobrze przy obracaniu kolby, a rant powoduje rowek w dozie, więc zacząłem myśleć o zmianie. Najbardziej obiecująco prezentuje się wysoki Normcore v2 w wersji srebrnej. Z jakiegoś powodu co kolor to inna ilość magnesów 🤷

f192b708-57d0-421a-a5bf-05d639c659f1-image.png

Niestety nie mogę go znaleźć w Polsce, a zamawianie zza granicy wygląda na niewarte świeczki

a5a1ad50-f2d2-4044-ac3b-eaeeb8f35681-image.png

Kazak z kolei wygląda jakby nie miał magnesów, więc został przeze mnie natychmiast zdyskwalifikowany. Trafiliście kiedyś na jakiś dostępny w Polsce, który się dobrze trzyma (również do góry nogami przy przewracaniu) i nie ma rantu od środka? Niestety jak przesypuję z kubka Casy to kawa leci na boki przy podnoszeniu, bo nieubita doza ma za dużą objętość.

• Obecnie mam pierścień z 8 magnesami i rantem od wewnątrz. Niestety magnesy nie trzymają dość dobrze przy obracaniu kolby, a rant powoduje rowek w dozie, więc zacząłem myśleć o zmianie. Najbardziej obiecująco prezentuje się wysoki Normcore v2 w wersji srebrnej. Z jakiegoś powodu co kolor to inna ilość magnesów 🤷

f192b708-57d0-421a-a5bf-05d639c659f1-image.png

Niestety nie mogę go znaleźć w Polsce, a zamawianie zza granicy wygląda na niewarte świeczki

a5a1ad50-f2d2-4044-ac3b-eaeeb8f35681-image.png

Kazak z kolei wygląda jakby nie miał magnesów, więc został przeze mnie natychmiast zdyskwalifikowany. Trafiliście kiedyś na jakiś dostępny w Polsce, który się dobrze trzyma (również do góry nogami przy przewracaniu) i nie ma rantu od środka? Niestety jak przesypuję z kubka Casy to kawa leci na boki przy podnoszeniu, bo nieubita doza ma za dużą objętość.

@ciastek napisał w Pierścień dozujący:

Niestety jak przesypuję z kubka Casy to kawa leci na boki przy podnoszeniu, bo nieubita doza ma za dużą objętość.

Hmmm a może by postukać kubkiem przed nasypaniem do kolby? Sam mam skłonność do "nadmiarowych" doz ale jakoś udaje mi się "okiełznać" "kopczyk". Chyba, że przemiał z Casy jest bardziej puszysty niż sobie to wyobrażam...

• Nie chcę zbijać kawy w grudki. Przemiał nie jest bardziej puszysty niż z Freda czy J-Ultra

• Ale ostatecznie twoje narzędzie WDT nie usuwa tego rowka w dozie?

Ta marka Normcore jest normalnie dostępna na polskim amazonie i nie trzeba sprowadzać z zagranicy.

A taki magnetyczny pierścień za 20zł nie rozwiązałby problemu?
    Jest też wersja ze stali nierdzewnej za 80zł
    https://pl.aliexpress.com/item/1005006186927935.html?

• Jak zdejmę to usuwa, ale przed ubiciem przemiału mam pod rant koszyka więc by się rozsypywało. Teraz po WDT zdejmuję pierścień i stukam lekko dłonią. Szukam prostoty 😃 Na polskim amazonie najlepszy jaki od nich widziałem to taki czarny bez kołnierza w środku ale z małą ilością magnesów

Na Ali nie kupuję rzeczy do żywności, a z samym Bomberem wstrzymuję się do uruchomienia oficjalnego kanału dystrybucji w Europie.

• Hmm, ja zwykle po zrobieniu wdt, delikatnie stukam w matę kolbą, żeby przemiał się wyrównał.

Chociaż u mnie tak naprawdę WDT Cyclone, rozwiązał ten problem, ponieważ ma magnetyczne ścianki kompletnie na zewnątrz więc ten problem rantów znika. W sumie fajnie widać na zdjęciach, pierwsze foto, to pierścień dozujący, który zostawił ranty po przesypaniu z kubka, a potem już po cyclonie wszystko się idealnie ułożyło. W sumie idzie go kupić w cenie nie wiele większej niż ten pierścień.

Normcore to również w 100% chińska firma, to samo co Bomber tylko zdążyło już sobie wyrobić pozycje na rynku i większe marże - ale rozumiem, powiedzmy. 🙂

• Chyba zostaje zaprojektować 3d z rantem zewnętrznym?

• Chyba zostaje zaprojektować 3d z rantem zewnętrznym?

@kawosz17 albo zagadać Valeriego, lub znajomego tokarza.

• Korzystam z pierścienia Normcore, wersja o wys. 18 mm, która to notabene jest w zupełności wystarczająca.

Kupiłem go na niemieckim Amazonie i miał wyglądać tak:
    aab31ac1-531d-4147-91b4-494b0bde80a7-image.png

Do mnie przyjechała nowsza wersja:
    IMG_7631.jpg
    Magnesy trzymają bardzo dobrze. Nawet, gdy obrócimy portafilter "do góry nogami", to nie odpadnie. Ciekawym i wartym odnotowania faktem jest, że na oryginalnym portafiltrze pierścień trzyma się mocniej niż na dokupionym NPF-ie. Ma to na pewno związek z gramaturą i samym stopem jaki został użyty do produkcji kolby.

Jestem bardzo zadowolony z tego małego usprawnienia:
    IMG_7629.jpg IMG_7630.jpg IMG_7632.jpg

Co do porównania Bombera i Normcore. Produkty obu firm są dostępne na polskim Amazonie.

Sugerowane posty

• Prosty w obsłudze ekspres za 2000-3000zł

Porady zakupowe
    18
    0 Głosy
    18 Posty
    318 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Teściowie piją "wiekszą" małą czarna, rozwodnioną i im pasuje. Ostatnio zrobiłem eksperyment i domieliłem jeszcze małą dawkę kawy, była już całkiem znośna, choć z espresso faktycznie ma to niewiele wspólnego.. Najważniejsze że Im pasuje, wiec nie wnikam w resztę ;]
  • Metody dystrybucji

Porady zakupowe espresso puck prep dystrybucja
    4
    3 Głosy
    4 Posty
    116 Wyświetlenia
    SemtexS
    Dorzucę od siebie. Kiedyś trafiłem na reklamę shakera do dystrybucji kawy. Na początku nie byłem przekonany - dziwna metoda na pierwszy rzut oka. Potem wszystkim znany Lance zrobił na ten temat materiał: https://youtu.be/5ivwCm95nLc?si=t2PzKu04dZltp2Bk Zaryzykowałem, kupiłem shaker przystępny cenowo - wyprodukowany przez firmę MHW 3Bomber. Moje obserwacje są takie, że to działa. Zakładając NPF po shakerze ekstrakcja jest widocznie bardziej równomierna niż gdybym użył np. samego dysku OCD. Często łączę to z WDT. Nie mam porównania do Umikota.
  • Ekspres kolbowy- następca, a raczej zamiennik Flair 58.

Porady zakupowe
    15
    0 Głosy
    15 Posty
    229 Wyświetlenia
    pawel890P
    Może już nie wchodźmy w temat stabilności temperaturowej... Bardziej bym się skupił na fakcie, że całkowita gotowość temperatury ekspresu, wciąż będzie podobna jak w innych ekspresach bez termobloku. Więc dalej już zostaje tylko kwestia designu i kontroli jakości polecam poczytać