Pierścień dozujący
-
Obecnie mam pierścień z 8 magnesami i rantem od wewnątrz. Niestety magnesy nie trzymają dość dobrze przy obracaniu kolby, a rant powoduje rowek w dozie, więc zacząłem myśleć o zmianie. Najbardziej obiecująco prezentuje się wysoki Normcore v2 w wersji srebrnej. Z jakiegoś powodu co kolor to inna ilość magnesów
Niestety nie mogę go znaleźć w Polsce, a zamawianie zza granicy wygląda na niewarte świeczki
Kazak z kolei wygląda jakby nie miał magnesów, więc został przeze mnie natychmiast zdyskwalifikowany. Trafiliście kiedyś na jakiś dostępny w Polsce, który się dobrze trzyma (również do góry nogami przy przewracaniu) i nie ma rantu od środka? Niestety jak przesypuję z kubka Casy to kawa leci na boki przy podnoszeniu, bo nieubita doza ma za dużą objętość.
-
Obecnie mam pierścień z 8 magnesami i rantem od wewnątrz. Niestety magnesy nie trzymają dość dobrze przy obracaniu kolby, a rant powoduje rowek w dozie, więc zacząłem myśleć o zmianie. Najbardziej obiecująco prezentuje się wysoki Normcore v2 w wersji srebrnej. Z jakiegoś powodu co kolor to inna ilość magnesów
Niestety nie mogę go znaleźć w Polsce, a zamawianie zza granicy wygląda na niewarte świeczki
Kazak z kolei wygląda jakby nie miał magnesów, więc został przeze mnie natychmiast zdyskwalifikowany. Trafiliście kiedyś na jakiś dostępny w Polsce, który się dobrze trzyma (również do góry nogami przy przewracaniu) i nie ma rantu od środka? Niestety jak przesypuję z kubka Casy to kawa leci na boki przy podnoszeniu, bo nieubita doza ma za dużą objętość.
@ciastek napisał w Pierścień dozujący:
Niestety jak przesypuję z kubka Casy to kawa leci na boki przy podnoszeniu, bo nieubita doza ma za dużą objętość.
Hmmm a może by postukać kubkiem przed nasypaniem do kolby? Sam mam skłonność do "nadmiarowych" doz ale jakoś udaje mi się "okiełznać" "kopczyk". Chyba, że przemiał z Casy jest bardziej puszysty niż sobie to wyobrażam...
-
Nie chcę zbijać kawy w grudki. Przemiał nie jest bardziej puszysty niż z Freda czy J-Ultra
-
Ale ostatecznie twoje narzędzie WDT nie usuwa tego rowka w dozie?
Ta marka Normcore jest normalnie dostępna na polskim amazonie i nie trzeba sprowadzać z zagranicy.
A taki magnetyczny pierścień za 20zł nie rozwiązałby problemu?
Jest też wersja ze stali nierdzewnej za 80zł
https://pl.aliexpress.com/item/1005006186927935.html? -
Jak zdejmę to usuwa, ale przed ubiciem przemiału mam pod rant koszyka więc by się rozsypywało. Teraz po WDT zdejmuję pierścień i stukam lekko dłonią. Szukam prostoty
Na polskim amazonie najlepszy jaki od nich widziałem to taki czarny bez kołnierza w środku ale z małą ilością magnesów
Normcore Magnetyczny lejek dozujący 58 mm V2 – pierścień dozujący do kawy espresso, 29 mm, anodowane aluminium z 9 magnesami neodymowymi, pasuje do portafiltra Breville 58 mm : Amazon.pl: Dom i kuchnia
Normcore Magnetyczny lejek dozujący 58 mm V2 – pierścień dozujący do kawy espresso, 29 mm, anodowane aluminium z 9 magnesami neodymowymi, pasuje do portafiltra Breville 58 mm : Amazon.pl: Dom i kuchnia
(www.amazon.pl)
Na Ali nie kupuję rzeczy do żywności, a z samym Bomberem wstrzymuję się do uruchomienia oficjalnego kanału dystrybucji w Europie.
-
Hmm, ja zwykle po zrobieniu wdt, delikatnie stukam w matę kolbą, żeby przemiał się wyrównał.
Chociaż u mnie tak naprawdę WDT Cyclone, rozwiązał ten problem, ponieważ ma magnetyczne ścianki kompletnie na zewnątrz więc ten problem rantów znika. W sumie fajnie widać na zdjęciach, pierwsze foto, to pierścień dozujący, który zostawił ranty po przesypaniu z kubka, a potem już po cyclonie wszystko się idealnie ułożyło. W sumie idzie go kupić w cenie nie wiele większej niż ten pierścień.
Normcore to również w 100% chińska firma, to samo co Bomber tylko zdążyło już sobie wyrobić pozycje na rynku i większe marże - ale rozumiem, powiedzmy.
-
Chyba zostaje zaprojektować 3d z rantem zewnętrznym?
-
@kawosz17 albo zagadać Valeriego, lub znajomego tokarza.
-
Korzystam z pierścienia Normcore, wersja o wys. 18 mm, która to notabene jest w zupełności wystarczająca.
Kupiłem go na niemieckim Amazonie i miał wyglądać tak:
Do mnie przyjechała nowsza wersja:
Magnesy trzymają bardzo dobrze. Nawet, gdy obrócimy portafilter "do góry nogami", to nie odpadnie. Ciekawym i wartym odnotowania faktem jest, że na oryginalnym portafiltrze pierścień trzyma się mocniej niż na dokupionym NPF-ie. Ma to na pewno związek z gramaturą i samym stopem jaki został użyty do produkcji kolby.Jestem bardzo zadowolony z tego małego usprawnienia:
Co do porównania Bombera i Normcore. Produkty obu firm są dostępne na polskim Amazonie.