Gdynia - polecane kawiarnie
-
Black & White Coffee
Władysława IV 28, 81-361 Gdynia
Duży wybór kaw alternatywnych i espresso. Dwugrupowa LaMa, Puck press i dwa młynki Mazzera dzięki czemu mamy różne kawy do wyboru do espresso. Zmieniają się one wielokrotnie w ciągu roku. W kącie EK43 do alternatyw. Zdecydowałem się na espresso i Brazylię. Oprócz tego dostałem próbkę nowego przelewu z ziaren Geishy od Story Roasters. Kawa doskonała, obsługa miła ale też bardzo pewna siebie i swoich umiejętności.
Mogę polecić to miejsce miłośnikom espresso ale i fani alternatyw znajdą coś dla siebie.Kofeina Gdynia
Abrahama 41, 81-366 Gdynia
Miejsce dla fanów alternatyw, ciast i innych napojów. Espresso też jest oferowane ale chyba trochę przy okazji. Stoliki z gniazdkami za co ogromny plus. To doskonałe miejsce jeśli chcemy chwilę popracować, choć trochę głośne. Jak jestem w Gdynii to wracam napić się dobrej kawki i posiedzieć. -
500 Café
Armii Krajowej 13, 81-391 Gdynia
https://maps.app.goo.gl/Enuq7YQLGoXWwKDA8
Bardzo mały punkt ale można usiąść w środku i na zewnątrz. Różne metody parzenia, można kupić ziarno.FLOW CAFE
Świętojańska 69, 81-389 Gdynia
https://maps.app.goo.gl/1XG2QHtKhE9iVcSc6
Dobra kawa, tutaj jest większy punkt. Serwują chyba śniadania, zawsze jest pełno ludzi. Chwilę w kolejce trzeba odczekać albo wziąć kawkę na wynos. -
Kosmos Gdynia, wnetrze może wydawać się troche eklektyczne, duży wybór kaw, herbat, nawet cascara była..
Tak patrze na mapę gdzie byłem (nie pamietam nazw) i bardzo dużo tych kawiarni sie wyświetla teraz na dosyć malym obszarze..
Jasno kawa na Starowiejskiej, piłem tam Dak-a Bolivie przelew, była super i b. miła obsługa.
Kiedyś jeszcze Tłok był bardzo polecany.
Edit. no ta Geisha ze Story ciekawa być może, chciałem spróbować, ponad 100ke za 200g 🫣, chyba myta klasyka, a nie jakieś "wyjebongo"
Jeśli w Kofeinie można wejsć głebiej po takich schodkach, to pilismy tam smaczną kawę i jedliśmy dobre ciasta.
Kofeina i B&W, to jedne z pierwszych miejsc gdzie zawitaliśmy szukając kawy.
Na Starowiejskiej warto jeszcze zajrzeć do Lavendy na Herbatę i Lawendową lemoniadę i coś przekasić.