Przejdź do treści

Zerno Z2

Młynki
2 2 91 1
  • Dziś rusza przedsprzedaż nowego, wysokiej klasy młyna SD – Zerno Z2. To następca Z1, który nierzadko bywał porównywany z Option-O Lagom P64. Wygląda na to, że Z2 ma być odpowiedzią na argumenty przeciwko Z1.

Podobnie jak w Z1, będzie możliwe zamontowanie żaren na 2 i 3 śruby mocujące, ale też ślepe – bez elementów mocujących na powierzchni tnącej. W Z2 zostały one dodatkowo zwiększone z 64 do 80mm. Zmieniony został też napęd, który do zaoferowania będzie miał większą moc i to z regulacją obrotów, dzięki której zyskamy trochę kontroli nad tym ile pyłu wytworzy się podczas mielenia. Jak to przy młynkach SD, oczywiście obiecana jest także znikoma retencja.

Zerno nie jest dla każdego. Z2 w najtańszej opcji kosztuje 2k USD, a do tego trzeba się zapisać na listę oczekujących, choć w przeciwieństwie do Kafatek Monolith, wysyłka planowana jest już na grudzień 2025. Niestety, nie będzie dostępny w Polsce oficjalnie.

@skansen, może to już czas pożegnać się z EK43S, który ci tak bałagani w kuchni? 😄

• Dziś rusza przedsprzedaż nowego, wysokiej klasy młyna SD – Zerno Z2. To następca Z1, który nierzadko bywał porównywany z Option-O Lagom P64. Wygląda na to, że Z2 ma być odpowiedzią na argumenty przeciwko Z1.

Podobnie jak w Z1, będzie możliwe zamontowanie żaren na 2 i 3 śruby mocujące, ale też ślepe – bez elementów mocujących na powierzchni tnącej. W Z2 zostały one dodatkowo zwiększone z 64 do 80mm. Zmieniony został też napęd, który do zaoferowania będzie miał większą moc i to z regulacją obrotów, dzięki której zyskamy trochę kontroli nad tym ile pyłu wytworzy się podczas mielenia. Jak to przy młynkach SD, oczywiście obiecana jest także znikoma retencja.

Zerno nie jest dla każdego. Z2 w najtańszej opcji kosztuje 2k USD, a do tego trzeba się zapisać na listę oczekujących, choć w przeciwieństwie do Kafatek Monolith, wysyłka planowana jest już na grudzień 2025. Niestety, nie będzie dostępny w Polsce oficjalnie.

@skansen, może to już czas pożegnać się z EK43S, który ci tak bałagani w kuchni? 😄

Zapowiada sie ciekawy młynek. Konstrukcja widać wpisuje się w aktualne trendy-ślepe żarna, regulacja obrotów, SD itd.

@ciastek napisał w Zerno Z2:

@skansen, może to już czas pożegnać się z EK43S, który ci tak bałagani w kuchni?

Docelowo raczej EK43 zostawię żonie do alternatyw a sobie do espresso czegoś poszukam 🙂 Myślałem raczej o Weberze ale to Zerno też niczego sobie.

Sugerowane posty

• Mahlkönig E64 WS - kolejna propozycja dla home baristów

Młynki
    4
    0 Głosy
    4 Posty
    97 Wyświetlenia
    HeniutekH
    Za połowę tej ceny mamy X64 SD, który nie zachwyca wyglądem . W obu konstrukcjach chyba bedzie podobny silnik parametrowo ?! 200 W i obroty 1950... Patrząc na ten młyn to X64 SD wyglada jak zabawka, co nie zmienia faktu że może mieć fajny workflow .
  • Młynek Niche Zero – czy wciąż warto go kupić?

Młynki młynek sd
    8
    0 Głosy
    8 Posty
    327 Wyświetlenia
    D
    Ja używam niche prawie 2 lata i jest do solidny młynek ale jak mam być szczery to nie widzę aż tak dużej różnicy w porównaniu do eureka specialita. To że wolno mieli nie przeszkadza mi. Na plus to łatwość ustawienia i kalibracji. To jest bajka. Kilka obrotów i cyk mam to samo ustawienie co poprzednio.
  • Timemore Chestnut S3

Młynki recenzja timemore
    5
    2 Głosy
    5 Posty
    257 Wyświetlenia
    pawel890P
    W sumie to ja prownywalem go z moim starym q2, te nowsze doczekały sie faktycznie już ulepszeń, widziałem rączkę, ale co do podstawki i tego mocowania dozownika jakoś nie byłem przekonany, tym bardziej biorąc pod uwagę różnicę w cenie. Ja akurat patrzyłem na młynek do alternatyw, i w tym przypadku k-ultra kosztuje 1160zl, to dokładnie 3x taka przebitka, jedyne co mnie zachęcało do k-ultra to większe żarna, ale moim zdaniem te parę milimetrów nie jest warte tej ceny, a po testach S3 jestem bardzo zadowolony.