Test filtrów wody do dzbanka filtrującego
-
Test popularnych marek filtrów do wody
Przed każdym testem, będę wykonywać bazowy test twardości wody w kranówce.
Test wykonany metodą kropelkową - tester twardości wody USTM.W najbliższym czasie przetestuje wkład Hillmann Max Plus (12 zł/szt) i Dafi AGD+ (13 zł/szt)
Wyniki filtrów:
- Pomiar kranówki: 303 ppm
- Brita Hard Water 178 ppm (20 zł/szt)
- Aquaphor Maxfor Plus H: 166 ppm (10 zł/szt)
- Hillmann max plus 32ppm (11zł/szt)
-
C ciastek odniósł się do tego tematu dnia
-
Kompletne zaskoczenie, filtr Hillmann, praktycznie zbił mi twardość wody do zera.
Test zrobiłem 3 razy dla pewności, tak naprawdę już po pierwszej kropelce woda jest zielona, ale prawdziwa zieleń wybiła przy 2 kropli. Nie wiem czy to efekt zastosowania innych wyspecjalizowanych filtrów wewnątrz, które akurat trafiają w profil mineralny mojej kranówki. Nie wiem... może ktoś bardziej kompetentny się wypowie, ale w tej cenie to super filtr. -
Kompletne zaskoczenie, filtr Hillmann, praktycznie zbił mi twardość wody do zera.
Test zrobiłem 3 razy dla pewności, tak naprawdę już po pierwszej kropelce woda jest zielona, ale prawdziwa zieleń wybiła przy 2 kropli. Nie wiem czy to efekt zastosowania innych wyspecjalizowanych filtrów wewnątrz, które akurat trafiają w profil mineralny mojej kranówki. Nie wiem... może ktoś bardziej kompetentny się wypowie, ale w tej cenie to super filtr.@pawel890 ,Hej dzieki za test, ciekaw byłem tego filtra.
Ogladalem jakiś czas temu na YT, nazwijmy to test i całkiem nieźle wyszedl ten filtr.
Trochę może bardziej pod kątem 2 tygodnie później, choć ppm miał "niskie" na tle konkurencji.https://m.youtube.com/watch?v=m1BD-V7NksA
Na alledrogo bardzo psioczą że kawalki plastiku, że kulki (wegiel?)
, przedostaja się do wody itd itp. -
Z tego co czytałem ten węgiel (małe kulki) może się wydzielić na początku i nie jest szkodliwy, nie zmienia smaku.
Natomiast tego problemu u siebie nie zaobserwowałem, w innych filtrach... chyba Aquaphor to mega dużo czarnych drobinek miałem. Ja swoje testy robiłem po 1-2 dniach od włożenia filtra i nie testowałem ich po 2 tygodniach, ale może dla Hillmana zrobię wyjątek i wrócę za ten czas.Co do testu z YT, to autor to mierzy elektronicznym urządzeniem, które jest mniej miarodajne teoretycznie.
Z kolei, mój wynik jest jakby to ująć, radykalnie inny i bardzo mnie zastanawia. -
Po tygodniu Hillman spadł do 178ppm, czyli w sumie wynik britty. Wygląda na to, że więcej sensu miałoby mierzenie tych filtrów po tych 2 tyg, a nie stan początkowy
-
Po tygodniu Hillman spadł do 178ppm, czyli w sumie wynik britty. Wygląda na to, że więcej sensu miałoby mierzenie tych filtrów po tych 2 tyg, a nie stan początkowy
@pawel890
A możesz zrobić takie zestawienie - pomiary początkowe i pomiary po 2 lub 3 tygodniach? Bardzo ciekawe to jest, bo zawsze sądziłem, że te dzbanki mają jakiś sens, jeśli ktoś nie chce inwestować w powiedzmy skomplikowaną instalację. Tylko jeśli te filtry "dają radę" mniej niż 2 tygodnie, czytaj po 2 tygodniach mamy już >100 ppm-ów, to ich wymiana wiąże się z częstym zamieszaniem połączonym z koniecznością prowadzenia kalendarza zmiany filtra i wytwarzaniem dużej ilości dodatkowych odpadów... -
Tak po przemyśleniu, faktycznie więcej sensu miałby bardziej zaawansowany test, które pewnie potra najbliższe 2.5 miesiąca.
Z tym, że musiałbym notować w excelu co tydzien wynik przez miesiąc na każdy filtr, a następnie wyciągnąć z tego średnią.
@Semtex napisał w Test filtrów wody do dzbanka filtrującego:
Tylko jeśli te filtry "dają radę" mniej niż 2 tygodnie, czytaj po 2 tygodniach mamy już >100 ppm-ów,
Dwukrotnie droższa Brita miała 178ppm już po kilku dniach, praktycznie od dnia zero.
Co do prowadzenia kalendarza, nie jest to problem, ja mam w dzbanku mini wyświetlacz, który wyświetla w 4 krokach co ile wymienić taki filtr, jak dojdę do konsensu, który z tych filtrów i do jakiego czasu daje zadowalające wyniki to będzie miało więcej senu..