Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka
-
Pojawiła się nowa wersja Eureka Mignon Specialita Smart - wcielenie młynka w wersji smart! Młynek w swojej dotychczasowej formie zmienia oblicze na SMART. producent w znanej bryle wprowadził solidne zmiany, to nie jest kolejny lift młynka, Eureka dodaje nowe opatentowane funkcje SMART.
Mimo pierwotnego sceptycyzmu, którego nabrałem po pierwszym spojrzeniu na młynek, muszę przyznać, że w tym segmencie młynek stanowi bardzo ciekawy wybór i przeczy idei, że europejskie młynki przestały być innowacyjne.Cena w zagranicznych sklepach to 600 Euro czyli około 2500zł
Nowe funkcje:
- Całkowicie nowa elektroniczna regulacja mielenia
- SMART technology, nowe funkcje programowania młynka i automatycznego dobierania idealnego poziomu mielenia
- System detekcji odległości żaren
- Możliwość zapisywania ustawień młynka dla przepisów różnych ziaren
- Poprawiony widelec na kolbę, regulowany ręcznie, w przeciwieństwie do poprzedniego, który wymagał śrubokrętu
Prezentacja wideo od Eureka:
Prezentacja młynka w formie wideo na targach
-
Hej, fajny młynek, zastanawiałem się jak on się bedzie przestawiał, a on jedynie podpowiada zapisane nastawy, sprytne...
-
Mnie zastanawia do czego ta blokada pod hoppers (0:47), pod SD? Ciężko na ten moment znaleźć konkretne informacje.
Na pierwszy rzut oka zapowiada się dobrze, nawet jeśli to śledzenie ziarnistości to tylko potencjometr w pokrętle powinno być łatwiej wrócić do ustawień, spoko że można zdefiniować swoje profile, ale…nie ma info o retencji i statyce.
Ciekawe, jak podeszli do celowania w czas ekstrakcji (0:24), każde ziarno mieli się trochę inaczej, a nie podejrzewam młynka za €600 o pomiar jasności wypału.
Skalibrowane pod ciemne ziarna? -
Mnie zastanawia do czego ta blokada pod hoppers (0:47), pod SD? Ciężko na ten moment znaleźć konkretne informacje.
Na pierwszy rzut oka zapowiada się dobrze, nawet jeśli to śledzenie ziarnistości to tylko potencjometr w pokrętle powinno być łatwiej wrócić do ustawień, spoko że można zdefiniować swoje profile, ale…nie ma info o retencji i statyce.
Ciekawe, jak podeszli do celowania w czas ekstrakcji (0:24), każde ziarno mieli się trochę inaczej, a nie podejrzewam młynka za €600 o pomiar jasności wypału.
Skalibrowane pod ciemne ziarna?@ciastek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:
Ta blokada była od zawsze w Specialita, sam z tego korzystałem właśnie jako SD.
Ciekawe, jak podeszli do celowania w czas ekstrakcji (0:24)
Widać, że ten czas ekstrakcji jest ustawiany manualnie - mielisz kawkę na nastawie np. 88 i wpisujesz sobie jaką miałeś ekstrakcję, a potem młynek sugeruje Ci zwiększyć czy zmniejszyć grubość mielenia na podstawie target czasu. Pewnie jakiś obarczony błędem wzór, jak ekstrakcja wzrosła, to zmiel drobniej etc. fajny bajer.
-
To nie tak źle, bałem się że to działa tylko przy konkretnych ziarnach.
Trochę jak prowadzenie własnych notatek, tylko w młynku, choć nie u każdego się to sprawdzi. Sam zapisuję jeszcze inne zmienne obok ustawień młyna, dozy czy czasu ekstrakcji jak choćby temperatura czy orientacyjny profil przepływu -
Skalibrowane pod ciemne ziarna?@ciastek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:
Sporo młynków OD ma taką zasuwę. Pierwotnie powstała w celu umożliwienia zdejmowania hoopera z zasypanymi ziarnami.
-
To chyba nie problem będzie ustawić dany nastaw o ile wiesz jaki był? W 0:38 s filmiku eureki to widać.
Masz aktualny nastaw i kręcisz żeby uzyskać ten zapisany (ze 100 do 84) - jak dla mnie super sprawa
@pawel890 dzięki, tak widziałem na filmiku stąd moja konkluzja.
Chociaż przeleciałem pobieżnie filmik.Widziałem jakiś czas temu rolkę na Inście jakaś chyba chińska maszyna z "podłaczonym" młynkiem i pewnie mocno zaawansowaną elektroniką, gdzie na podstawie wagi, albo kontroli przepływu "ekspres" sam zmienił ustawienie młynka do powiedzmy prawidłowego żeby uzyskac poprawne espresso po puszczonym testowo szocie.
Niestety nie moge tego znaleźć.To był dla mnie juz kosmos.
Znowu lekki offtop , ehh.
-
@pawel890 dzięki, tak widziałem na filmiku stąd moja konkluzja.
Chociaż przeleciałem pobieżnie filmik.Widziałem jakiś czas temu rolkę na Inście jakaś chyba chińska maszyna z "podłaczonym" młynkiem i pewnie mocno zaawansowaną elektroniką, gdzie na podstawie wagi, albo kontroli przepływu "ekspres" sam zmienił ustawienie młynka do powiedzmy prawidłowego żeby uzyskac poprawne espresso po puszczonym testowo szocie.
Znowu lekki offtop , ehh.
@Heniutek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:
Widziałem jakiś czas temu rolkę na Inście jakaś chyba chińska maszyna z "podłaczonym" młynkiem i pewnie mocno zaawansowaną elektroniką, gdzie na podstawie wagi, albo kontroli przepływu "ekspres" sam zmienił ustawienie młynka do powiedzmy prawidłowego żeby uzyskac poprawne espresso po puszczonym testowo szocie.
To rozwiązanie funkcjonuje już od dobrych kilku lat we włoskich ekspresach La Cimbali i Faema. Nazywa się Perfect Grinding System (PGS) i wymaga kompatybilnego ekspresu i młynka:
https://www.cimbali.com/innovation/user/perfect-grinding-system -
@Heniutek napisał w Eureka Mignon Specialita Smart - zapowiedź nowego młynka:
Widziałem jakiś czas temu rolkę na Inście jakaś chyba chińska maszyna z "podłaczonym" młynkiem i pewnie mocno zaawansowaną elektroniką, gdzie na podstawie wagi, albo kontroli przepływu "ekspres" sam zmienił ustawienie młynka do powiedzmy prawidłowego żeby uzyskac poprawne espresso po puszczonym testowo szocie.
To rozwiązanie funkcjonuje już od dobrych kilku lat we włoskich ekspresach La Cimbali i Faema. Nazywa się Perfect Grinding System (PGS) i wymaga kompatybilnego ekspresu i młynka:
https://www.cimbali.com/innovation/user/perfect-grinding-system@skansen dziękować, słyszałem też o GBS (grind by sync) Mahlkönig'a i La Marzocco.
Popatrzę jeszcze.
-
Zgadza się. PGA jest w LaCimbali od dobrych kilku lat (co najmniej 5) a GBS jest dostępny od niecałego roku. Przy czym główną barierą jest na razie konieczności stosowania młynka i ekspresu z tego samego ekosystemu. Szkoda, że producenci nie wprowadzili jeszcze otwartego standardu komunikacji będącego odpowiednikiem ONVIF w kamerach CCTV albo Matter w Smart Home. W takim otwartym standardzie mógłby się komunikować np. ekspres Faema z młynkiem np. Mahlköniga. To by była petarda.