Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
  3. Refraktometr

Refraktometr

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
10 Posty 5 Uczestników 161 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • ciastekC Niedostępny
    ciastekC Niedostępny
    ciastek
    napisał ostatnio edytowany przez

Kiedyś przyszło mi do głowy, żeby podszkolić się w parzeniu espresso pod matematycznym kątem. Poza odważaniem dozy, mierzeniem ciśnienia w grupie i czasu ekstrakcji można sprawdzać jeszcze m.in. poziom ekstrakcji.

Poziom ekstrakcji najczęściej jest wyliczany w oparciu o masę dozy, przygotowanego napoju oraz współczynnika TDS (Total Dissolved Solids, ang. całkowita ilość rozpuszczonych cząsteczek). O do pomiaru pierwszych 2 wystarczy waga, o tyle TDS zmierzymy osobnym urządzeniem – refraktometrem. Niestety urządzenia te są względnie drogie, miernik od VST kosztuje 4-6 tys. Są oczywiście także tańsze, jednak cechują się mniejszą precyzją. Tańszym urządzeniem jest DiFluid (500-1000 zł).

Ostatecznie pomysł porzuciłem, dlatego że wyższa ekstrakcja niekoniecznie może oznaczać lepszy smak, zwłaszcza że to kwestia bardzo indywidualna. Myśląc wyłącznie o zastosowaniu w domu do parzenia espresso umieściłbym go raczej w kategorii Największe pułapki - zbędne akcesoria psują twoje espresso

Jakie są wasze doświadczenia z pomiarem ekstrakcji? Rozważaliście? A może mieliście okazję używać refraktometrow?

Ekspres: Bianca V3, Picopresso
    Młyn: Lagom Casa 65CL, J-Ultra
    Wcześniej: MaraX, Fred

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • pawel890P Online
      pawel890P Online
      pawel890
      Admin

Nie miałem nigdy styczności z tym sprzętem, ale zaciekawił mnie wniosek, że wyższa ekstrakcja nie świadczy o lepszym smaku? Czym właściwie skutkuje ta wyższa ekstrakcja i TDS? Nigdy się tym nie interesowałem, zawsze zakładałem, że im więcej tym lepiej.

Ten tańszy model za 500zł~ to już nie jest jakaś abstrakcyjna cena, ale niestety nie wiem po co taki przyrząd zwykłemu hobbiście, wydaje mi się, że to taki sprzęt do oceny pewnych metod, lub akcesoriów, żeby móc wskazać "laboratoryjnie", czy jednoznacznie dają lepszy efekt, niż podstawowa metoda.

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
      • ciastekC Niedostępny
        ciastekC Niedostępny
        ciastek

DiFluid R1 daje niezbyt miarodajne rezultaty z tego co czytałem i DiFluid R2 to taki jakby znacznie ulepszony następca R1, o ile mnie pamięć nie myli wyniki podaje dużo bliższe VST. Co ciekawe R1 jest jako tako dostępny w sklepach w Polsce, ale R2 już niezbyt.

Bardzo mnie korciło, żeby jeden z nich kupić. Chyba najbardziej powstrzymała mnie ograniczona dostępność R2. Rozmyślając o sprzęcie zacząłem czytać więcej o samej ekstrakcji i TDS. Ciężko mi będzie teraz znaleźć wszystkie linki, ale kojarzę, że niektórzy wprost mówili, że zwiększenie ekstrakcji nie poprawiło smaku, a jedynie go zmieniło. To trochę jak z tym, że twoje espresso nie musi być moim espresso. Jedni wolą gęstsze, inni mniej. Jedni wolą nuty tropikalnych owoców, inni jagód, jeszcze inni szampańskich albo miodowych czy czekoladowych.
        Poziom ekstrakcji wpłynie na pewno na intensywność smaku.

Nie znam tematu jakoś super dobrze, po prostu trochę poczytałem kilka miesięcy temu.

Z refraktometrów najwięcej korzystają chyba roasterzy. W łatwy, matematyczny sposób mogą ocenić jakoś wypału, ale nie wiem jak dokładniej, pewnie kwestia zależności poziomu wypału do potencjału ekstrakcji.

0
        • Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792D Niedostępny
          Dawid4792
          Mod

Ja znowu nie jestem zwolennikiem tego, z uwagi na to co napisał Paweł wyżej - jest wiele testów, filmów na YT które pokazują że często wyższy % ekstrakcji pogarszał smak i to dość mocno. Może nie od razu się to działo, ale powyżej pewnego pułapu.

Kiedyś dostałem dobrą radę, żeby kierować się smakiem.

Ekspres : Nivona Cube
          Młynek : Timemore C3 ESP
          Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

1
          • ciastekC Niedostępny
            ciastekC Niedostępny
            ciastek

Ciekawe w takim razie czy znajdzie się choć jeden obrońca użycia refraktometrów do poprawy jakości napojów, jak na razie 3:0 😃

0
            • korea83K Niedostępny
              korea83K Niedostępny
              korea83

Może to być przydatne urządzenie dla osób, które lubią sprawdzić wszystko dokładnie. To co dobre może mieć różne oblicza. Dobrą kawę można przygotować na różne sposoby i czasami chętnie sam bym sprawdził jak sprawdza się dany przepis czy metoda którą zastosujemy. Jak zmiana którejś tam zmiennej wpłynie na końcowy efekt.

Bardzo chętnie bym zobaczył jakie cyferki pokaże kawa przygotowana w V60, a jakie ta z Pulsara. Potrzebne to zupełnie do niczego, ale chętnie bym zobaczył 😉

Podsumowując, chciałbym mieć refraktometr, ale nie mam bo szkoda mi na to kasy 😉

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
              Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

1
              • Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792D Niedostępny
                Dawid4792
                Mod
                napisał ostatnio edytowany przez Dawid4792

Ja nie uważam, że to urządzenie jest całkiem nieprzydatne. Może komuś, kto zawodowo siedzi w kawie przyda się do czegoś, żeby wiedział co się dzieje po wprowadzeniu jakichś zmian w sposobie parzenia. Ale na pewno nie można się kierować zasadą, że wyższy % ekstrakcji to lepsza kawa, bo tak na pewno nie jest.

Ktoś chyba kiedyś tłumaczył, że do pewnego momentu wzrost ekstrakcji przekłada się na lepszą kawę, a powyżej tego mamy regres, ale coś nie mogę znaleźć tego filmu.

Z upływem czasu, zamiast zwiększać ilość różnych zabawek, zaczynam je redukować. Od dłuższego czasu używam wagi praktycznie wyłącznie do zważenia ziaren, do zrobienia dripa praktycznie nie potrzebuje stopera. Espresso też zaparzyłbym na oko z czasem, i czułbym w smaku czy jest ok, czy coś trzeba zmienić.

Ekspres : Nivona Cube
                Młynek : Timemore C3 ESP
                Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

korea83K ciastekC 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                0
                • Dawid4792D Dawid4792

Ja nie uważam, że to urządzenie jest całkiem nieprzydatne. Może komuś, kto zawodowo siedzi w kawie przyda się do czegoś, żeby wiedział co się dzieje po wprowadzeniu jakichś zmian w sposobie parzenia. Ale na pewno nie można się kierować zasadą, że wyższy % ekstrakcji to lepsza kawa, bo tak na pewno nie jest.

Ktoś chyba kiedyś tłumaczył, że do pewnego momentu wzrost ekstrakcji przekłada się na lepszą kawę, a powyżej tego mamy regres, ale coś nie mogę znaleźć tego filmu.

Z upływem czasu, zamiast zwiększać ilość różnych zabawek, zaczynam je redukować. Od dłuższego czasu używam wagi praktycznie wyłącznie do zważenia ziaren, do zrobienia dripa praktycznie nie potrzebuje stopera. Espresso też zaparzyłbym na oko z czasem, i czułbym w smaku czy jest ok, czy coś trzeba zmienić.

korea83K Niedostępny
                  korea83K Niedostępny
                  korea83

@Dawid4792 napisał w Refraktometr:

Najlepszy, moim zdaniem, film tłumaczący o co chodzi w espresso 😉

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
                  Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

2
                  • Dawid4792D Dawid4792

ciastekC Niedostępny
                    ciastekC Niedostępny
                    ciastek

nie uważam, że to urządzenie jest całkiem nieprzydatne. Może komuś, kto zawodowo siedzi w kawie przyda się do czegoś

zdecydowanie jest przydatne, jak zakładałem wątek to chodziło mi stricte o zastosowanie do szlifowania kaw w domu

HeniutekH 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                    0
                    • ciastekC ciastek

nie uważam, że to urządzenie jest całkiem nieprzydatne. Może komuś, kto zawodowo siedzi w kawie przyda się do czegoś

zdecydowanie jest przydatne, jak zakładałem wątek to chodziło mi stricte o zastosowanie do szlifowania kaw w domu

HeniutekH Niedostępny
                      HeniutekH Niedostępny
                      Heniutek

@ciastek, dobrze mieć jakiś "techniczny" punkt podparcia, swoich tez, teorii, opinii, skojarzeń.
                      Tak jak piszesz palarnie pewnie wspomagają się nim , a także kolorymetrem.

1
                      Odpowiedz
                      • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                      Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                      • Najpierw najstarsze
                      • Najpierw najnowsze
                      • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                      • Pierwszy post
                        Ostatni post
                      0
                      • Kategorie
                      • Jak zacząć z kawą
                      • Poradnik espresso
                      • Pierwszy młynek do kawy
                      • Woda do kawy
                      • Popularne
                      • Ostatnie
                      • Tagi
                      • Użytkownicy