Co aktualnie popijacie?
-
Ristretto ma mniej kofeiny niż espresso (krótszy czas kontaktu kawy z wodą). Z kanałowaniem będzie ewentualnie problem przy gorszych młynkach. Nagram coś w weekend, żeby pokazać jak to wizualnie się prezentuje.
Pijam często podwójne ristretto zamiast espresso. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to zużycie - 2 kg kawy miesięcznie mi przechodzi przez młynek w tej konfiguracji.
W DF64 mam zamontowane SSP Lab Sweet - tu dla odmiany zazwyczaj celuję w 1:2,3-2:5, ale szukam też ziaren, które są średnio palone, a na pewno jaśniej niż te, które sypię do Mazzera. SSP to zupełnie inne żarna, większy uzysk = totalnie co innego w filiżance. I nie da się zdefiniować jednoznacznie co jest lepsze. Po prostu inaczej.
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się
A ja nie mogę zdzierżyć mlecznych kaw.