Przejdź do treści

Co aktualnie popijacie?

Kawa ziarnista
148 15 7.9k
  • Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby 😉

@kawosz17 napisał w Co aktualnie popijacie?:

Mieszkam w bloku. Nie będę już zmieniać budynku, dla palenia kawy 🤪 i tak to jest drogie hobby 😉

Ja się chyba wstrzymam 🙂 I z parką i z przeprowadzką z mieszkania w bloku do domu 🙂

• Jeden wieczór jest lekkie zadymienie, lekka wędzonka i na 2tyg spokój. Może inne palarki, mają to jakoś inaczej rozwiązane? Jak będzie ciepło, może pomyślę żeby rurę wyprowadzić za okno?

• Z wypalaniem bez dobrej wentylacji pieca bym uważał. Z gorących ziaren kawowca uwalnia się diacetyl, którego wdychanie jest szkodliwe.

• Kto by pomyślał, że w kawie hasło "Made in China" może zwiastować coś dobrego 😉

A jednak, Tanat Chine Red Dragon Estate jest naprawdę pierwsza klasa. Gdy tylko wczoraj otworzyłem paczkę po raz pierwszy to od razu miałem dobre przeczucie. Pierwsze parzenie było w Hario V60 Neo, dzisiaj drugie w Orea O1 Steel. W obu przypadkach uzyskałem naprawdę świetny, intensywny, wielowarstwowy napar. Gdybym pił w ciemno to w życiu bym nie wymyślił, że to kawa z Chin.

Ostatnio mam "fazę" na szybkie parzenie, a dwa wspomniane wyżej drippery wpisują się w to idealnie. Zarówno Neo jak i O1 pozwalają uzyskać naprawdę fajne dripy w minimalnym czasie bo oba zapewniają szybki przepływ. Hario z filtrami Cafec Abaca, a Orea z filtrem Sibarist orez boosterem.

Duże polecanko na tą kawę 🙂

TANAT-Coffee-Chiny-Red-Dragon-Estate-Typica-200g_[13903]_1200.jpg

• To ziarna z Chin czy po prostu chińska palarnia?

• Palarnia z Francji, topowa taka 😉 Kiedyś Kawa, dziś Tanat.

• Ciastko na dzisiaj

image.jpeg

Jasno palona Jamajka Blue Mountain od Whittarda dająca w esko gęste, aksamitne body i nieprzyzwoitą cremę już od pierwszego szota

image.jpeg

38ca02e1-3e9a-4889-854e-c4569e07bcff-image.jpeg

Do tej pory Whittard kojarzył mi się przede wszystkim z czekoladą (taką z kakao, nie nutami w kawie 😄), ale okazuje się, że potrafią też wypalić ziarno kawowca

• Ciastko na dzisiaj

image.jpeg

Jasno palona Jamajka Blue Mountain od Whittarda dająca w esko gęste, aksamitne body i nieprzyzwoitą cremę już od pierwszego szota

image.jpeg

Do tej pory Whittard kojarzył mi się przede wszystkim z czekoladą (taką z kakao, nie nutami w kawie 😄), ale okazuje się, że potrafią też wypalić ziarno kawowca

@ciastek napisał w Co aktualnie popijacie?:

Pozwól, że dopytam - jak smakowo? Warto? Gdzie ją kupiłeś? Widzę, że trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 1000zł/kg.

• Ciastko na dzisiaj

image.jpeg

image.jpeg

@ciastek A mi się ta marka kojarzy głównie z herbatą, która jest naprawdę wybitna 😂

• @ciastek napisał w Co aktualnie popijacie?:

Pozwól, że dopytam - jak smakowo? Warto? Gdzie ją kupiłeś? Widzę, że trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu 1000zł/kg.

@skansen jak na razie najlepsze wychodziło mi turbo. Zrobiłem dwa pojedyncze esko po 16 i 20s, to dłuższe było lekko przeekstrachowane. Jeden szot był jeszcze na podwójnym sitku w 22s. Za każdym razem ciastko bardzo szybko absorbuje wodę która jednocześnie dobrze reaguje z przemiałem, więc nie zachowuje się jak typowy jasny wypał.

Pojedyncze 16s turbo było bardzo kakaowe w smaku, a w zapachu poczułem lawendę, choć miał być jaśmin, ale może to jak coś pokręciłem?

To już moja druga jamajka i wchodzi bardzo dobrze. Pierwsza była monoporcja z kalendarza adwentowego YAWN. Tym razem to prezent od znajomych z UK. Niestety to jedno z najdroższych ziaren, ale według mnie zdecydowanie warto po nie sięgnąć raz na jakiś czas.

To coś trochę jak klasyczny włoski ciemny wypał wyniesiony na wyżyny. Jednocześnie sprawia wrażenie czystszego kakaowego smaku, a według palarni można wyczuć też delikatne nuty brzoskwini. Nie udało mi się jeszcze wyciągnąć tych nut owocowych, ale możliwe że to przez zaparzanie wyłącznie espresso, pewnie też dalekie od perfekcji 😄

Do tego smaku chce się wracać.

Sugerowane posty

• Jasno palone ziarno i espresso

Kawa ziarnista
    2
    0 Głosy
    2 Posty
    58 Wyświetlenia
    K
    Tylko takie preferuję, od zawsze. Zawsze jasnopaloną kawę pod przelew zaparzam w espresso. Raz w kawiarni mi powiedział barista, że mają Kenię w młynku ale jest kwaskowa, nie wypiję. Dwa wziąłem
  • Palarnia ToKawa - Szczecin

Kawa ziarnista
    8
    2 Głosy
    8 Posty
    152 Wyświetlenia
    pawel890P
    Uganda to chyba jedna z najsłodszych espresso jakie piłem, kawa godna polecenia dla entuzjastów bez "kwaskowych" kaw. Moje jedyne zdziwienie, że nie do końca wyczuwam aromaty czekoladowe, a do tego chyba przyzwyczaiły mnie kawy z Etiopii, bardzo wyraźna gorzka czekolada, tutaj tego nie mogę odnaleźć.
  • Speciality coffee - co to naprawdę znaczy?

Kawa ziarnista
    13
    0 Głosy
    13 Posty
    339 Wyświetlenia
    Dawid4792D
    Ja musze przesłuchać ten podcast, bo mam duże zaległości O specialty coffee mam sporo przemyśleń. Z upływem lat zacząłem dostrzegać, że to jest coś, czego nie spożywa 95% osób spożywających kawę w naszym kraju. Ja w branży specialty widzę obecnie hermetyczne środowisko. Większość Polaków nie zna tych ludzi, nie zna palarni, nie zna aktualnych mistrzów Polski baristów, czy brewers. Nie wiedzą co to aeropress. To jest prawda z którą trzeba się pogodzić i nie wziąłem tego z kapelusza, bo często rozmawiam z ludźmi o kawie i może z dwa razy w życiu trafiłem gdzieś tak na kogoś kto ogarniał temat.