Fellow Espresso Series 1 - konkurent Decenta?
-
Ufff... chyba dobrze, że go nie kupiłem. Był to jeden z modeli, które brałem pod uwagę, dodatkowo kusili młynkiem za złotówkę w przedsprzedaży.
W sumie to zobaczymy jak się rozwinie sytuacja, jeśli to "tylko" błędy w sofcie to da się je naprawić, gorzej jeśli to jakieś wady projektowe czy efekt użycia niskiej jakości podzespołów. -
Obejrzałem chwilę tę recenzję i w sumie jak duże wady tam zostały przedstawione?
Widziałem, że Hoffman zadał trochę nierealistyczny profil spadek, wzrost, spadek itd. więc to raczej nie oddaje faktycznych profilowań ciśnienia? -
Hoffman jak zawsze wypowiada się w dość dyplomatyczny sposób. Natomiast wniosek w 33:33 jest taki, że jak się chce bawić parametrami to nie jest to najlepszy wybór. I tutaj jest główny zarzut, bo obiecywali, że zrobią coś pokroju Meticulousa albo Decenta. A tak wyszedł po prostu kolejny ekspres jak inne. Który patrząc na ten i inne produkty Fellow nie będzie w dodatku zbyt trwały.
-
Te wykresy u Hoffmana wyglądają tak, jakby ktoś kompletnie spieprzył ustawienia regulatora PID. Teraz pytanie, na ile powtarzalne parametry mają elementy upchnięte w Fellow. Jeśli są powtarzalne, to upgrade softu załatwi sprawę, przynajmniej z grubsza, jeśli nie to tuning PID trzeba robić dla każdego egzemplarza. Obawiam się, że to drugie.
Ło matko, poczytałem na forach/reddicie, jakie ludzie mają problemy i zmieniam zdanie - to kupa złomu jest.
-
Jakieś konkretne wnioski dlaczego kupa złomu? To mocne określenie, trzeba brać pod uwagę, że Fellow S1 to jednak hit wśród początkująych ludzi, więc jeżeli to jest ich pierwszy ekspres część niekonsytencji może nie wynikać koniecznie z samego ekspresu. Natomiast w kwestii rozwiązań technicznych i kalibracji sprzętu nie zauważyłem wielu problemów na reddit. Z resztą nawet tutaj na forum jeden użytkownik raportował, że jego Lelit Bianca, robi bardzo rozbieżne wyniki w espresso na tych samych parametrów, więc ciężko to ocenić, tym bardziej, że na forum jest/było kilku użytkowników Bianki i tego nie doświadczyło. Trzeba brać pod uwagę, że popularne rzeczy, mają też większy odsetek raportowanych usterek.
-
Jakieś konkretne wnioski dlaczego kupa złomu? To mocne określenie, trzeba brać pod uwagę, że Fellow S1 to jednak hit wśród początkująych ludzi, więc jeżeli to jest ich pierwszy ekspres część niekonsytencji może nie wynikać koniecznie z samego ekspresu. Natomiast w kwestii rozwiązań technicznych i kalibracji sprzętu nie zauważyłem wielu problemów na reddit. Z resztą nawet tutaj na forum jeden użytkownik raportował, że jego Lelit Bianca, robi bardzo rozbieżne wyniki w espresso na tych samych parametrów, więc ciężko to ocenić, tym bardziej, że na forum jest/było kilku użytkowników Bianki i tego nie doświadczyło. Trzeba brać pod uwagę, że popularne rzeczy, mają też większy odsetek raportowanych usterek.
Jakieś konkretne wnioski dlaczego kupa złomu?
Może nie tyle złomu, bo to w końcu głównie plastik
Ale zarzuty główne są dwa.
Nie osiąga zadanych parametrów co pokazał Hoffman.
Drugi zarzut to stabilność temperaturowa - jeśli robi się kawę w losowych odstępach czasu to jest to loteria.Pozostałe problemy nie są wg mnie już tak duże. Jakieś wpadki jakościowe czy uszkodzenia transportowe można zrzucić na karb chorób wieku dziecięcego. Natomiast jak będzie z trwałością to zobaczymy, ale nie ma co spodziewać się niezniszczalności na poziomie dzwigni od La Pavoni.
Fellow S1 to jednak hit wśród początkująych ludz
Ale są jakieś dane o sprzedaży dostępne ? Na razie pierwsze partie poszły i trochę za wcześnie żeby mówić o hicie sprzedażowym. Natomiast ja tego im jak najbardziej życzę, bo jak ekspres będzie hitem to będą mieli pieniądze i może zrobią na poprawki

-
@pawel890 Poczytałem trochę na grupie FellowProducts na reddicie i wątek na home-barista.com. Rozrzut temperatury "shot to shot", problemy z ciśnieniem, z preinfuzją, różnice w uzysku przy kolejnych shotach z takimi samymi parametrami, prawdopodobnie zły pomiar przepływu, kanałowanie, dysza do spieniania mleka, niestabilność oprogramowania (resety). Chyba tylko na "siusiaka" do gorącej wody nie narzekają.
Jeśli miałbym wybrać jakiś odpowiednik Fellow teraz, po premierze, to chyba brałbym Meraki. -
-
Problemy ze skokami ciśnienia wyglądają trochę słabo, ale moim zdaniem nie ma tragedii, tym bardziej, że nawet na takim Flair 58 nie jestem w stanie zachować idealnego liniowego ciśnienia i mam lekkie skoki, a kawa wychodzi niesamowita. Moim zdaniem jeden z największych problemów - możliwe, że do rozwiązania na bazie softu, lepszy algorytm gradacji ciśnienia.
-
Rozrzut temperatury - tutaj przydałby sie jakiś test WBC protokół, ten od Hoffmana jest ciężki do intepretacji, natomiast te kilka shotów i różnice w przedziale +-0.8C to bardzo dobry wynik na poziomie La Marzoco. Zrobiłem średnią arytmetyczną z zaokrąglonych wyników Hoffmana. (92+93+93+92+90+93+93+93+91+93+91)/11.
Pominąłem ten jeden dziwny wynik, który został oznaczony na wykresie. Średnia wsychodzi 92.2 na docelowe 93. to świetny wynik w innym filmu, gdzie testował to Lance Hendrick również pomiary temperatury wyglądały świetnie. Pewnie jest możliwe do poprawy samemu za pomocą offsetu, albo aktulizacja algorytmów PID. -
Kanałowanie to nie jest wada która produkuje ekspres - możliwe, że ze względu na zbyt wysokie skoki ciśnienia, ale to bym pominął.
Moim zdaniem ta recenzja Hoffmana jest bardzo surowa, tym bardziej, że nawet ciężko to zestawić z podobnymi testami innych ekspresów. Nie zostały zastosowane żadne oficjalne metody badawcze.
Poczekałbym na recenzję od https://kaffeemacher.de/ - ponieważ robią najbardziej wiarygodne testy w necie.
Mimo, że sam nie kupię tego ekspresu, uważam, że jest wylana za duża ilość narzekań
Chociaż jak mam dołożyć parę słów od siebie, jeśli pominąć aspekt profilowań, który jak widać średnio działa i raczej nie jest niezbędny. To w kwestii dostępnego ekspresu, z szybkim czasem nagrzewania i relatywnie dobrą stabilnością temperatury to całkiem niezły ekspres. Sam bym go nie kupił ze względu na jakość wykonania, komponenty jakie zostały wykorzystane w środku nie przekonują mnie, ale cały rynek ekspresów nie jest złożony z samych pancernych ekspresów jak Rancilio Silvia
więc zapewne ekspres trafi do znacznego grona użytkowników.
Najbardziej gorzką konkluzją jest to, że skoro to Seria 1, to Seria 2 naprawi wszystkie dziecięce błędy, cóż pożyjemy zobaczymy. -
Cześć! Wygląda na to, że jesteś zainteresowany tą rozmową, ale nie masz jeszcze konta.
Masz dość przewijania tych samych postów za każdą wizytą? Po zarejestrowaniu konta zawsze wrócisz dokładnie do tego samego miejsca, w którym byłeś wcześniej, możesz wtedy również wybrać opcję otrzymywania powiadomień nowych odpowiedziach (e-mailem lub powiadomieniem push). Będziesz też mógł zapisywać zakładki i głosować na posty, aby okazać uznanie innym członkom społeczności.
Z Twoją pomocą tez post mógłby być nawet lepszy 💗
Zarejestruj się Zaloguj się