Ekspres przelewowy z młynkiem?
-
Hej, ostatnio naszła mnie myśl żeby zamiast Nivony Cube, wziąć może jednak ekspres przelewowy z młynkiem.
Fajnie jakby miał termos, zamiast dzbanka i jakby miał "autostart".
Wiadomo trochę trwalsze i kawa cieplejsza gdy ma termos, z tymi płytami i szkłem (serwer) to różnie bywa..Jakiś są Wasze typy?
Ahh kompaktowość mile widziana, choć wiem, że młynek musi trochę zająć miejsca.
Ekspres miałby być na prezent dla teściów, więc raczej nowy.
-
Dobrymi opiniami cieszy się Melitta AromaFresh.
To pełny automat - lejesz wodę, sypiesz ziarno i otrzymujesz kawę. Ten ekspres ma kilku moich znajomych i są zadowoleni. Z tego co pamiętam ma autostart. W nowszych modelach są żarna ceramiczne co nie zawsze spotkało się z zachwytem
Drugą ciekawą opcję jest Melitta Epos. Nie jest to jednak pełen automat-młynek jest w oddzielnej kolumnie. Dzięki temu ziarna nie nagrzewają się ale trzeba ręcznie przełożyć "dripper" z pod młynka do ekspresu. Zaletą jest ruchoma głowica symulująca kręcenie konewką. Ciężko oceniać mi młynek, natomiast część "ekspresowa" jest bardzo fajna. Sam mam Epoura i sobie chwalę.
-
Dobrymi opiniami cieszy się Melitta AromaFresh.
To pełny automat - lejesz wodę, sypiesz ziarno i otrzymujesz kawę. Ten ekspres ma kilku moich znajomych i są zadowoleni. Z tego co pamiętam ma autostart. W nowszych modelach są żarna ceramiczne co nie zawsze spotkało się z zachwytem
Drugą ciekawą opcję jest Melitta Epos. Nie jest to jednak pełen automat-młynek jest w oddzielnej kolumnie. Dzięki temu ziarna nie nagrzewają się ale trzeba ręcznie przełożyć "dripper" z pod młynka do ekspresu. Zaletą jest ruchoma głowica symulująca kręcenie konewką. Ciężko oceniać mi młynek, natomiast część "ekspresowa" jest bardzo fajna. Sam mam Epoura i sobie chwalę.
@skansen , dzięki.
Właśnie patrzyłem Fresha 1 i 2, ten nowy jest jakiś spory na fotkach (463 mm x268 mm x252 mm ) , a opcja z termosem dosyć droga, muszę doczytać czym się różnią.Wpadł mi jeszcze Severin Filka Ka 4863, wygląda też na sporego kloca (46cmx17cmx38cm), cena wysoka, natomiast ma filtr wielorazowego użytku, pojemnik na wodę 2 litry i kilka sprytnych ficzerów.
Ma Większą moc 1,5 Kw vs 1,1 Kw? Melita i dwa razy większy pojemnik na wodę. -
@skansen , dzięki.
Właśnie patrzyłem Fresha 1 i 2, ten nowy jest jakiś spory na fotkach (463 mm x268 mm x252 mm ) , a opcja z termosem dosyć droga, muszę doczytać czym się różnią.Wpadł mi jeszcze Severin Filka Ka 4863, wygląda też na sporego kloca (46cmx17cmx38cm), cena wysoka, natomiast ma filtr wielorazowego użytku, pojemnik na wodę 2 litry i kilka sprytnych ficzerów.
Ma Większą moc 1,5 Kw vs 1,1 Kw? Melita i dwa razy większy pojemnik na wodę.@Heniutek napisał w Ekspres przelewowy z młynkiem?:
Ma Większą moc 1,5 Kw vs 1,1 Kw?
Akurat w tym przypadku im mniejsza moc tym wg mnie lepiej. Ekspres z mniejszą mocą będzie wolniej podgrzewał wodę i wolniej ją przelewał. Będzie też mógł pracować na wspólnym obwodzie z czajnikiem.
-
To akurat nie problem póki co, bo czajnik jest na gaz, ale słuszna uwaga.
-
Jeśli chodzi o ekspresy przelewowe z młynkiem, to te młynki często są raczej niskich lotów. Ale o dziwo kawa jako tako smakuje.
Filtr wielorazowy w teorii brzmi dobrze, jednak w praktyce nie odfiltruje tak jak filtr papierowy, więc będzie trochę osadu w kawie.
-
Jeśli chodzi o ekspresy przelewowe z młynkiem, to te młynki często są raczej niskich lotów. Ale o dziwo kawa jako tako smakuje.
Filtr wielorazowy w teorii brzmi dobrze, jednak w praktyce nie odfiltruje tak jak filtr papierowy, więc będzie trochę osadu w kawie.
@Dawid4792 napisał w Ekspres przelewowy z młynkiem?:
Filtr wielorazowy nie tylko przepuszcza więcej drobinek ale też nie zatrzymuje olejków. Ma to wpływ na smak.
-
Z tego co wiem, bardzo dobrą opinię mają ekspresy Melitta AromaFresh z wbudowanym młynkiem i możliwością wyboru wersji z termosami (Model Therm). Mają funkcję autostartu i są dość kompaktowe jak na takie możliwości. Sam termos dobrze trzyma ciepło. Sprawdź też modele Severin z młynkiem, czasem trafiają się fajne promocje.
-
Będę mieć niedługo Eposa, jak się uda uruchomić 🤪
-
Z ekspresem. Przerywa parzenie, mam pewne przypuszczenia
-
Mam Melitta Aromafresh II
Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie
Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.