Przejdź do treści

5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia
1 1 189 1
  • 1. Kup dobry sprzęt za pierwszym razem

Każdy doradza, aby za pierwszym razem wydać więcej na młynek, ale niemal połowa nowych adeptów bagatelizuje ten aspekt przy wyborze sprzętu. Postawienie na właściwy sprzęt i konfigurację często pozwoli nie tylko zaoszczędzić stres, ale również pieniądze w kolejnych iteracjach wymiany sprzętu.

2. Kupuj dobrą i świeżą kawę

Gdy już posiadamy odpowiedni sprzęt, jednym z największych błędów i powodem frustracji jest używanie nieświeżych ziaren kawy, które mogą dawać nieoczekiwane rezultaty podczas ekstrakcji i przyprawić o zawrót głowy nawet najbardziej doświadczonych entuzjastów espresso.

3. Zadbaj o poprawne parametry

Na początku przygody nie warto bagatelizować żadnego z parametrów, jeden gram różnicy w sitku może powodować duże rozbieżności podczas ekstrakcji. To samo dotyczy innych czynników, jak temperatura wody, wygrzanie ekspresu oraz czas całkowitej ekstrakcji. Podczas pierwszych kroków do uzyskania poprawnego espresso warto zadbać o stały zestaw zmiennych. Z pozoru wydaje się to prostym zadaniem, jednak na początku przygody może przysporzyć wielu problemów.

4. Eksploruj różne możliwości

Warto próbować różnych metod ekstrakcji. Nie zamykaj się na stałe przepisy 25 s i 1:2 dla wszystkich kaw – głównym kompasem w tej kwestii powinien być własny gust, a przepis to tylko wskazówka.

5. Ciesz się złą kawą

Wbrew pozorom nieudana kawa nie musi trafiać do zlewu. Czasem wystarczy przykryć nieudany smak odrobiną wrzątku lub mleka. Pomijając skrajne przypadki pod/nadekstrakcji, nie popadajmy w przesadę i nie marnujmy kawy z powodu lekkich odchyleń od receptury.

Sugerowane posty

• O idealnym espresso i fizyce płynów prof. Maciej Lisicki

Kawowa poradnia
    2
    1 Głosy
    2 Posty
    106 Wyświetlenia
    S
    Ciekawy materiał. Mam wrażenie, że wiedza forumowa została naukowo potwierdzona
  • 1 Głosy
    26 Posty
    2k Wyświetlenia
    SemtexS
    @skansen napisał: Rozważałem postawienie odbijaka pod EK43, czy The Knock Box Drawer by to wytrzymał? W ostateczności coś pod Philosa, ale z tym jest największa trudność bo ogranicza mnie w tym wypadku szerokość (musiałbym sie zmieścić w +/- 18cm) a z kolei sama podstawa Philosa ma około 30cm więc musiałbym znaleźć cos wąskiego i długiego. Myślę, że spokojnie wytrzyma nawet EK43. Tam jest naprawdę wszystko metalowe. Taka trochę kowalska porządna robota. Sam mam wąsko - na ekspres + młynek, który stoi na szufladzie, w świetle mojej "jamy" zmierzyłem +/- 56 cm. Biorąc natomiast pod uwagę Philosa wygląda to tak, że jego podstawa ma nieco ponad 15 cm szerokości i 30 cm z małym hakiem długości. Wobec tego wybrałbym model szuflady, który jest nieco dłuższy, żeby stawiając Mazzera zostawić odsłonięte otwory wentylacyjne, które zlokalizowano w przedniej części szuflady. Niestety wspomnianą przez Ciebie konfigurację tj. 18 cm x 30-35 cm trudno będzie znaleźć. Szufladę raczej wykorzystuje się na szerokość, a nie na długość. Nie chodzi o to, żeby doprowadzić do tego, że w jej wnętrzu jest 20 ciastek, które leżą tam od kilku dni. Jeśli jednak realnie uda się wygospodarować nieco więcej niż te 18 cm na szerokość, to wybrałbym ten model: [image: 1784755286497-a2b8d73a-1738-49c3-99f4-bad05f13ad7b-image.jpeg]
  • Jak zacząć z espresso? Poradnik

Przypięty Kawowa poradnia wiedza kawowa
    8
    4
    4 Głosy
    8 Posty
    2k Wyświetlenia
    pawel890P
    Dzięki poprawiłem! Dobre oko