Przejdź do treści

5 porad na początek przygody z espresso

Kawowa poradnia
1 1 93 1
  • 1. Kup dobry sprzęt za pierwszym razem

Każdy doradza, aby za pierwszym razem wydać więcej na młynek, ale niemal połowa nowych adeptów bagatelizuje ten aspekt przy wyborze sprzętu. Postawienie na właściwy sprzęt i konfigurację często pozwoli nie tylko zaoszczędzić stres, ale również pieniądze w kolejnych iteracjach wymiany sprzętu.

2. Kupuj dobrą i świeżą kawę

Gdy już posiadamy odpowiedni sprzęt, jednym z największych błędów i powodem frustracji jest używanie nieświeżych ziaren kawy, które mogą dawać nieoczekiwane rezultaty podczas ekstrakcji i przyprawić o zawrót głowy nawet najbardziej doświadczonych entuzjastów espresso.

3. Zadbaj o poprawne parametry

Na początku przygody nie warto bagatelizować żadnego z parametrów, jeden gram różnicy w sitku może powodować duże rozbieżności podczas ekstrakcji. To samo dotyczy innych czynników, jak temperatura wody, wygrzanie ekspresu oraz czas całkowitej ekstrakcji. Podczas pierwszych kroków do uzyskania poprawnego espresso warto zadbać o stały zestaw zmiennych. Z pozoru wydaje się to prostym zadaniem, jednak na początku przygody może przysporzyć wielu problemów.

4. Eksploruj różne możliwości

Warto próbować różnych metod ekstrakcji. Nie zamykaj się na stałe przepisy 25 s i 1:2 dla wszystkich kaw – głównym kompasem w tej kwestii powinien być własny gust, a przepis to tylko wskazówka.

5. Ciesz się złą kawą

Wbrew pozorom nieudana kawa nie musi trafiać do zlewu. Czasem wystarczy przykryć nieudany smak odrobiną wrzątku lub mleka. Pomijając skrajne przypadki pod/nadekstrakcji, nie popadajmy w przesadę i nie marnujmy kawy z powodu lekkich odchyleń od receptury.

Sugerowane posty

• Pomysł na Jamaica Blue Mountain

Kawowa poradnia
    21
    0 Głosy
    21 Posty
    244 Wyświetlenia
    ciastekC
    E tam, nie z kontrolą przepływu. Dziś, pierwszy raz, otworzyłem ciemno palonego Triggera. Szot nie był idealny, bo za drobno zmielony. Brakowało odrobinę słodyczy, ale nadal bardzo smacznie. Zmieliłem na tyle drobno, że trzymając na 3 barach, bez całkowitego zamykania zaworu iglicowego pierwsze krople pojawiły się po 19s! Nie wyczułem w ogóle nieprzyjemnej goryczki. Było przyjemnie gorzko, coś jak czekolada 80%. Do tego nieprzyzwoicie wielka, gęsta crema. Szkoda, że zdjęcia nie zrobiłem. [image: 1765487558411-0ec39684-cbdf-4c1a-9f6d-717a279f6c1f-image.jpeg] Na początku przesunąłem filiżankę bliżej środka, co nie umknęło wadze.
  • Jak zacząć z espresso? Poradnik

Przypięty Kawowa poradnia wiedza kawowa
    6
    3 Głosy
    6 Posty
    776 Wyświetlenia
    S
    Z tym przedziałem 1-6 miesięcy dla początkujących jest trochę jak z nauką jazdy. Samochód do nauki jazdy nie ma z założenia dobrych osiągów ani wielkich gabarytów. Podobnie jest z kawą do nauki. Bardzo świeża kawa, choć może mieć swoich zwolenników, do nauki nie jest optymalna A ten poradnik powstał z myślą o początkujących.
  • Ekspres przelewowy z młynkiem?

Kawowa poradnia
    12
    0 Głosy
    12 Posty
    283 Wyświetlenia
    B
    Mam Melitta Aromafresh II Gdybyś miał konkretne pytania to uderz do mnie Większość pitych przeze mnie kaw to shoty, ale sporadycznie nachodzi mnie ochota na kawę przelewową. Jeśli nie mam czasu/ chcę zrobić jej więcej jak v60 to korzystam z tego ekspresu.