Ekspres przelewowy z młynkiem?
-
Hej, ostatnio naszła mnie myśl żeby zamiast Nivony Cube, wziąć może jednak ekspres przelewowy z młynkiem.
Fajnie jakby miał termos, zamiast dzbanka i jakby miał "autostart".
Wiadomo trochę trwalsze i kawa cieplejsza gdy ma termos, z tymi płytami i szkłem (serwer) to różnie bywa..Jakiś są Wasze typy?
Ahh kompaktowość mile widziana, choć wiem, że młynek musi trochę zająć miejsca.
Ekspres miałby być na prezent dla teściów, więc raczej nowy.
-
Dobrymi opiniami cieszy się Melitta AromaFresh.
To pełny automat - lejesz wodę, sypiesz ziarno i otrzymujesz kawę. Ten ekspres ma kilku moich znajomych i są zadowoleni. Z tego co pamiętam ma autostart. W nowszych modelach są żarna ceramiczne co nie zawsze spotkało się z zachwytemDrugą ciekawą opcję jest Melitta Epos. Nie jest to jednak pełen automat-młynek jest w oddzielnej kolumnie. Dzięki temu ziarna nie nagrzewają się ale trzeba ręcznie przełożyć "dripper" z pod młynka do ekspresu. Zaletą jest ruchoma głowica symulująca kręcenie konewką. Ciężko oceniać mi młynek, natomiast część "ekspresowa" jest bardzo fajna. Sam mam Epoura i sobie chwalę.
-
Dobrymi opiniami cieszy się Melitta AromaFresh.
To pełny automat - lejesz wodę, sypiesz ziarno i otrzymujesz kawę. Ten ekspres ma kilku moich znajomych i są zadowoleni. Z tego co pamiętam ma autostart. W nowszych modelach są żarna ceramiczne co nie zawsze spotkało się z zachwytemDrugą ciekawą opcję jest Melitta Epos. Nie jest to jednak pełen automat-młynek jest w oddzielnej kolumnie. Dzięki temu ziarna nie nagrzewają się ale trzeba ręcznie przełożyć "dripper" z pod młynka do ekspresu. Zaletą jest ruchoma głowica symulująca kręcenie konewką. Ciężko oceniać mi młynek, natomiast część "ekspresowa" jest bardzo fajna. Sam mam Epoura i sobie chwalę.
@skansen , dzięki.
Właśnie patrzyłem Fresha 1 i 2, ten nowy jest jakiś spory na fotkach (463 mm x268 mm x252 mm ) , a opcja z termosem dosyć droga, muszę doczytać czym się różnią.Wpadł mi jeszcze Severin Filka Ka 4863, wygląda też na sporego kloca (46cmx17cmx38cm), cena wysoka, natomiast ma filtr wielorazowego użytku, pojemnik na wodę 2 litry i kilka sprytnych ficzerów.
Ma Większą moc 1,5 Kw vs 1,1 Kw? Melita i dwa razy większy pojemnik na wodę. -
@skansen , dzięki.
Właśnie patrzyłem Fresha 1 i 2, ten nowy jest jakiś spory na fotkach (463 mm x268 mm x252 mm ) , a opcja z termosem dosyć droga, muszę doczytać czym się różnią.Wpadł mi jeszcze Severin Filka Ka 4863, wygląda też na sporego kloca (46cmx17cmx38cm), cena wysoka, natomiast ma filtr wielorazowego użytku, pojemnik na wodę 2 litry i kilka sprytnych ficzerów.
Ma Większą moc 1,5 Kw vs 1,1 Kw? Melita i dwa razy większy pojemnik na wodę.@Heniutek napisał w Ekspres przelewowy z młynkiem?:
Ma Większą moc 1,5 Kw vs 1,1 Kw?
Akurat w tym przypadku im mniejsza moc tym wg mnie lepiej. Ekspres z mniejszą mocą będzie wolniej podgrzewał wodę i wolniej ją przelewał. Będzie też mógł pracować na wspólnym obwodzie z czajnikiem.
-
To akurat nie problem póki co, bo czajnik jest na gaz, ale słuszna uwaga.
-
Jeśli chodzi o ekspresy przelewowe z młynkiem, to te młynki często są raczej niskich lotów. Ale o dziwo kawa jako tako smakuje.
Filtr wielorazowy w teorii brzmi dobrze, jednak w praktyce nie odfiltruje tak jak filtr papierowy, więc będzie trochę osadu w kawie.
-
Jeśli chodzi o ekspresy przelewowe z młynkiem, to te młynki często są raczej niskich lotów. Ale o dziwo kawa jako tako smakuje.
Filtr wielorazowy w teorii brzmi dobrze, jednak w praktyce nie odfiltruje tak jak filtr papierowy, więc będzie trochę osadu w kawie.
@Dawid4792 napisał w Ekspres przelewowy z młynkiem?:
Filtr wielorazowy nie tylko przepuszcza więcej drobinek ale też nie zatrzymuje olejków. Ma to wpływ na smak.