Nowe, lub mniej znane młynki ręczne
-
Hej, może by wrzucać jakieś "nowości", lub mniej znane ciekawe projekty.
Ostatnio wpadł mi taki wynalazek jak :
Hario Alpha, nie jest to co prawda taka nowość w Azji.
Szkoda, że regulacją jest od spodu, ale system montażu dolnego pojemnika to mistrzostwo świata, pod warunkiem że te te otworki nie będą zapychać się kawą..Drugi młyn to tylko na instagramie chyba, nowa jakość mielenia?!
Chodzi chyba o stałą prędkość mielenia i powtarzalność z tego co się zdążyłem zorientować.LeBrew on Instagram: "SOU SIK × LEBREW Hand Grinder | We've crafted a custom burr set for this "toy"! A blend of classical aesthetics and mechanical brilliance. The planetary gear mechanism paired with a 53mm large conical burr brings you a silky smooth grinding experience. Stay tuned for more... #LEBREW #SOU_SIK #hyperburrs #SpecialtyCoffee #UnboxingVideo #HandGrinder #CoffeeGrinder #SOU_SIKHandGrinderFirstEdition #CoffeeTools"
658 likes, 93 comments - lebrewtech on February 10, 2025: "SOU SIK × LEBREW Hand Grinder | We've crafted a custom burr set for this "toy"! A blend of classical aesthetics and mechanical brilliance. The planetary gear mechanism paired with a 53mm large conical burr brings you a silky smooth grinding experience. Stay tuned for more... #LEBREW #SOU_SIK #hyperburrs #SpecialtyCoffee #UnboxingVideo #HandGrinder #CoffeeGrinder #SOU_SIKHandGrinderFirstEdition #CoffeeTools".
Instagram (www.instagram.com)
LeBrew×SOU SIK: Precision Engineering Meets Mechanical Punk
Discover the future of coffee grinding with LeBrew and SOU SIK’s collaboration. The new manual grinder combines precision engineering, durable materials.
LEBREW (lebrewtech.com)
Takie tam:
Jeszcze taka nowość :
-
-
Kiedyś natrafiłem na Instagramie firmę MissChief, ewidentnie widać że design poprowadzony od Komesia. Kiedyś miałem ochotę zamówić u nich sitka i inne bzdety, ale odpuściłem. Widziałem kilka reelsów z tym młynkiem i wyglądał ok. Może ktoś się skusić na test ?
mischiefworkshop M40 handgrinder Walnut wood Cherry wood amber - MisChief workshop
The packaging includes a transparent resin powder receiving cup, which needs to be purchased separately in other colors
MisChief workshop (www.mischiefworkshop.com)
-
Kiedyś natrafiłem na Instagramie firmę MissChief, ewidentnie widać że design poprowadzony od Komesia. Kiedyś miałem ochotę zamówić u nich sitka i inne bzdety, ale odpuściłem. Widziałem kilka reelsów z tym młynkiem i wyglądał ok. Może ktoś się skusić na test ?
mischiefworkshop M40 handgrinder Walnut wood Cherry wood amber - MisChief workshop
The packaging includes a transparent resin powder receiving cup, which needs to be purchased separately in other colors
@MateuszM Hej, są porównania w necie i na YT.
https://m.youtube.com/watch?v=mB0Q6ZjVsjQ&pp=0gcJCX4JAYcqIYzv
https://m.youtube.com/watch?v=zgpR998QuJw&pp=ygUMI21pc2NoaWVmbTQw
Z tego co kojarzę, nie pasuje óska od komesia.
Była na niego niezła wyprzedaż i kilka razy po jakimś drinku miałem go już w koszyku, jednak ostateczenie odpuściłemTen koszyk plastikowy nie przemawia do mnie i to że można go dokupić tym bardziej...
mischief M40 handgrinder Burr bracket,axis,High Strength Resin,Suitable for C40 grinder - MisChief workshop
Internal bracket suitable for M40, C40 hand grinder
-
-
Jakeś noweś, pierwsze skojarzenie to etzinger ,heh
-
Premiera chyba jutro, ładny design, jakieś nowe "ananasowe" żarna
Coffee grinder
M01, a competition-grade hand grinder with a revolutionary new conical burr. M01 introduces a radical new "Pineapple burr" design for faster, more consistent grinding. M01 also brings a host of usability improvements, such as a larger catch cup, drop out burr system for easy cleaning, and an improved inlet for beans big and small.
GOOD DESIGN AWARD (www.g-mark.org)
ZUZU CHANG on Instagram: "EP01 | MILLAB M01 Hand Grinder!!!! #zuzuchang #zuzucoffee #millab #mitime #malaysia #unboxing #unbox #coffee #grinder #handgrinder"
30 likes, 4 comments - zuzu_chang on April 17, 2025: "EP01 | MILLAB M01 Hand Grinder!!!! #zuzuchang #zuzucoffee #millab #mitime #malaysia #unboxing #unbox #coffee #grinder #handgrinder".
TIMEMORE Coffee OFFICIAL on Instagram: "TIMEMORE x MILLAB Revolution, redefined at the burrs. Millab M01 drops May 16th. #timemoreproducts #timemorecoffee #timemore #coffee #millabofficial #millab #MillabM01 #coffeegrinder"
1,198 likes, 46 comments - timemoreproducts on May 12, 2025: "TIMEMORE x MILLAB Revolution, redefined at the burrs. Millab M01 drops May 16th. #timemoreproducts #timemorecoffee #timemore #coffee #millabofficial #millab #MillabM01 #coffeegrinder".
-
Ostatnio Lance wspominał o młynku LinLong 64mm, tylko dostępność jest średnia. Można kupić przez Taobao albo bezpośrednio z Insta - 120$ + 30$ wysyłka + podatki. Zdjęcie z innego forum
-
Ciekawie zapowiada się ten nowy młyn Millab M01 i ich nowe żarna.
Obejrzałem wczoraj w końcu do końca recenzję Toma, pytanie czy warto ryzykować i być beta-testerem?!
Zastanawiające są ceny, na rynek Amerykański, cena wynosi 262,5$, niecałe 1000 zł, ciekawe jak tam z tymi cłami rozwiążą temat.
Na stronie nic nie ma ma o dodatkowych kosztach, wysyłka tylko USA.Dla "Nas" cena po obniżkach 1234,5 zł + pewnie dodatkowe opłaty celno skarbowe.
Timemore x Millab M01 Coffee Milder
⚡️Buy Timemore x Millab M01 Coffee Milder at the lowest price in Singapur. Check reviews and buy Timemore x Millab M01 Coffee Milder today.
Timemoreeu (timemoreeu.com)
https://millab.com/products/m01
Created by the same minds behind Timemore’s award-winning coffee gear, the Timemore × Millab M01 is a premium manual grinder built to elevate your daily coffee ritual. It balances aesthetics, tactile satisfaction, and serious grinding performance — down to the burrs.
Millab (millab.com)
-
Nowa recka :
Oraz wersja exclusive młynka w drewnie orzecha?
-
Młyn M01, to kawał kloca.
Trzyma się go całkiem dobrze, pod warunkiem że ma się duże dłonie, regulacja chodzi gładko, mielenie również bardzo przyjemne.
Na razie 3 szoty w Robocie, jeden w zlew na ustawieniu 1, trochę szybko poszedł na 6-7 barach , kawy 18g.
Dwa pozostałe całkiem poprawne na ustawieniu 1 -2 , oraz 1 -3 kliki.Z zakręceniem bedzie problem, o czym wspomniał @pafcio0, wystarczy trochę syfu I pojemnik wcale tak łatwo nie wskakuje.
Tolerancja trzpienia i rączki jest faktycznie przegięta, niby fajnie ciasno wchodzi, ale mam wrażenie że można by w pionie trzymać młyn za rączkę i się nie wyśliznie tak ciasno siedzi.
Pewnie z czasem delikatnie się wyrobi i po to ktoś tak wymyślił.Może w weekend coś skrobnę jak porobię przelewy, kiepski jestem merytorycznie i sensorycznie, więc szału nie bedzie ;]
-
-
-
Nie myłem, nie pucowałem, tak na szybko , 3 szoty jeden po drugim.
Czas mielenia od 50 sekund do minuty, luźnym tempem bez zadyszki.
Kawa to Rwanda z Lacavy.
Jakby coś kogoś interesowało to śmiało pytać, na razie nie zamierzam rozkręcać młynka, uprzedzając fakty. -
Niebawem premiera, czy to tylko odswieżona i podrasowana wizualnie wersja "starego" mlynka z nowymi żarnami, czy może zupełnie nowa "jakość" , cena 400 zł , calkiem nieźle..
TIMEMORE Manual Coffee Grinder Chestnut C5 Series (Presale)
Bigger burrs, finer control, bold new look. Meet the upgraded C5 — shop now.
Timemore (www.timemore.com)
TIMEMORE Coffee OFFICIAL on Instagram: "𝗧𝗵𝗲 𝗖𝗵𝗲𝘀𝘁𝗻𝘂𝘁 𝗖𝟱 𝗦𝗲𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝗿𝗲. 𝗦𝟮𝗖-𝟬𝟰𝟮-𝗜𝗜𝗜 𝗕𝘂𝗿𝗿𝘀 Upgraded to the 42mm S2C-042-III conical burrs — a leap from the previous 38mm set, delivering faster, smoother, and more uniform grinding. 𝗜𝗺𝗽𝗿𝗼𝘃𝗲𝗱 𝗚𝗿𝗶𝗻𝗱 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹 Redesigned dial with enhanced tactile feedback, more precise clicks, and clear numbered markings. Adjustment precision: 0.031 mm per click (C5 Pro), 0.015 mm per click (C5 Esp Pro) 𝗫𝗟 𝗙𝘂𝗻𝗻𝗲𝗹 𝗗𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻 A flared opening and slightly taller body make dosing beans easier and cleaner than ever. 𝗟𝗮𝗿𝗴𝗲𝗿 𝗖𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝘆 Now comes with a 25g catch cup — perfect for brewing larger batches. #timemorecoffee #timemore #timemoreproducts #coffeegrinder #timemorechestnut #chestnutC5 #coffeetime"
876 likes, 21 comments - timemoreproducts on July 25, 2025: "𝗧𝗵𝗲 𝗖𝗵𝗲𝘀𝘁𝗻𝘂𝘁 𝗖𝟱 𝗦𝗲𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗶𝘀 𝗵𝗲𝗿𝗲. 𝗦𝟮𝗖-𝟬𝟰𝟮-𝗜𝗜𝗜 𝗕𝘂𝗿𝗿𝘀 Upgraded to the 42mm S2C-042-III conical burrs — a leap from the previous 38mm set, delivering faster, smoother, and more uniform grinding. 𝗜𝗺𝗽𝗿𝗼𝘃𝗲𝗱 𝗚𝗿𝗶𝗻𝗱 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗿𝗼𝗹 Redesigned dial with enhanced tactile feedback, more precise clicks, and clear numbered markings. Adjustment precision: 0.031 mm per click (C5 Pro), 0.015 mm per click (C5 Esp Pro) 𝗫𝗟 𝗙𝘂𝗻𝗻𝗲𝗹 𝗗𝗲𝘀𝗶𝗴𝗻 A flared opening and slightly taller body make dosing beans easier and cleaner than ever. 𝗟𝗮𝗿𝗴𝗲𝗿 𝗖𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝘆 Now comes with a 25g catch cup — perfect for brewing larger batches. #timemorecoffee #timemore #timemoreproducts #coffeegrinder #timemorechestnut #chestnutC5 #coffeetime".