Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?
-
@Heniutek teraz zamówiłem szklany dzbanek z Brity, co prawda kosztował 210zł w zestawie z 1 filtrem, ale jakość wykonania jest naprawdę dobra. W dodatku szkło to szkło, zawsze uważałem za pewna wadę to, że te dzbanki są plastikowe, nawet jeśli to było jakieś "tworzywo premium".
@Dawid4792 ,napaliłem się jak szczerbaty na suchary na te szkło swojego czasu, ale z tyłu głowy ciągle miałem że filtry są "plastikowe"... I kółko się zamknęło.
-
@Dawid4792 ,napaliłem się jak szczerbaty na suchary na te szkło swojego czasu, ale z tyłu głowy ciągle miałem że filtry są "plastikowe"... I kółko się zamknęło.
@Heniutek napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy smaczna?:
napaliłem się jak szczerbaty na suchary na te szkło swojego czasu, ale z tyłu głowy ciągle miałem że filtry są "plastikowe"
Filtry są częściowo plastikowe ale woda z plastikiem ma krótki kontakt, tylko podczas przepływu. A woda w butelce plastikowej siedzi w niej miesiącami.
-
Chciałem kupować ten szklany dzbanek, ale trochę mi przeszło przez nowe pomysły Brity, w nowych dzbankach montują blokady, które umożliwiają wsadzenie tylko ich firmowych filtrów, bez zamienników, dotyczy to też tych plastikowych dzbanków.
Teoretycznie plastikowe dzbanki Brita nie zwierają BPA, więc nie powinny wydzielać estrogenów. Generalnie butelki PET, pojemniki do przechowywania żywności, a co gorsze podgrzewanie np. jedzenia w plastiku to już jest bardzo toksyczne.
-
-
Aż mnie kusi by zakupić Żywiecki kryształ i sprawdzić twardość wody w porwaniu do mojej kranówy przefiltrowanej Brita. Ktoś bawił się w takie testy?
-
Aż mnie kusi by zakupić Żywiecki kryształ i sprawdzić twardość wody w porwaniu do mojej kranówy przefiltrowanej Brita. Ktoś bawił się w takie testy?
@pawel890 napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?:
zakupić Żywiecki kryształ i sprawdzić twardość wody w porwaniu do mojej kranówy przefiltrowanej Brita
Ciekawy test, myślę, że warto spróbować.
Sam dokładnie takich testów nie robiłem, ale robiłem podobne. Jak używałem Brity to sprawdzałem twardość wody. Dla zwykłej Brity, kiedy nie było jeszcze specjalnych filtrów do twardej wody pomiar wykazywał poniżej 4dH z nowym filtrem a mniej niż 8dH po 4 tygodniach picia całą rodziną.
Jak używałem Brity to dla porównania kupiłem wtedy też Żywiecki Kryształ ale nie stwierdziłem różnicy w smaku. -
@pawel890 żywiecki kryształ bodajże ma 76ppm, a kranówka z Brity 110-120ppm. Ja robiłem coś takiego kiedyś.
-
Wydaje się dość małą różnicą. Ciekawe ile też miała twoja kranówka bez filtrowania.
Pytanie czy pamiętasz jakieś różnice w smaku wody? Trochę kategoria rodem z audiofilii. -
Chciałem was niestety poinformować, że Żywiecki Kryształ miesiąc temu zakończył czerpanie wody z ujęcia "W Borze" w Ślemieniu, która miała około 77ppm. Woda z nowego ujęcia będzie miała około 300ppm.
-
Chciałem was niestety poinformować, że Żywiecki Kryształ miesiąc temu zakończył czerpanie wody z ujęcia "W Borze" w Ślemieniu, która miała około 77ppm. Woda z nowego ujęcia będzie miała około 300ppm.
@Maciej może dzięki temu ludzie w końcu przerzuca się na coś innego. Woda która ma 77ppm nie jest zbyt dobra do kawy
-
Ale na co? Czy jest jakaś woda ze 150ppm?
-
@Maciej napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?:
Ale na co? Czy jest jakaś woda ze 150ppm?
Na wodę "własnej roboty", na RO, na filtr dzbankowy - opcji jest wiele:
https://forum.home-barista.pl/topic/27/woda-do-kawy-przegląd-możliwości -
Jak dobrze, że w przyszłym tygodniu będę miał już zamontowany bestmax premium. Do tej pory bardzo polegałem na ŻK
-
Jak dobrze, że w przyszłym tygodniu będę miał już zamontowany bestmax premium. Do tej pory bardzo polegałem na ŻK
@Belusar napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?:
Daj znać jak Ci się będzie sprawdzał. Ja jestem bardzo zadowolony - używam do kawy, picia i do gotowania.
-
Możecie wrzucić jakieś fotki ile realnie miejsce zajmuje takie sprzęt? Chętnie bym coś takiego u siebie założył, ale właśnie z tym miejscem krucho.
-
Możecie wrzucić jakieś fotki ile realnie miejsce zajmuje takie sprzęt? Chętnie bym coś takiego u siebie założył, ale właśnie z tym miejscem krucho.
@korea83 napisał w Żywiecki Kryształ - woda dobra dla sprzętu, ale czy dobra dla nas i naszej kawy?:
Możecie wrzucić jakieś fotki ile realnie miejsce zajmuje takie sprzęt?
Wkład może leżeć. Wyraźnie pozwala na to dokumentacja.
Jeśli ma to być woda tylko to kawy to wystarczy mały wkład. Zajmuje tyle miejsca co termos. Na zdjęciu niżej taki mały wkład który dałem na próbę na początku:
Ja używam wkładów w rozmiarze XL, zajmują tyle miejsca co duży termos gastronomiczny. Widać na zdjęciu poniżej.
Wymiary wkładów:
Wkład dobieramy zależnie od twardości wody na wejściu i zużycia - tak by wkład wystarczył na maksymalnie rok.
-
No niby nie jest z tym źle, ale coś czuję, że i tak nie zmieszczę
-
Może nie widać jakoś super na zdjęciu ale mam u siebie podłączony filtr w formularze V. Całość stoi za szafką kuchenną. Głowicę mam podłączoną do baterii kuchennej trójdrożnej ( ciepła i zimna woda w prawej głowicy, woda filtrowana w lewej głowicy). Póki co działa to super. Mega wygodne rozwiązanie