Przejdź do treści

Żarna 64mm

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
9 3 292
  • Hej, chodzi mi po głowie zmiana żaren w Fellow Ode 1.

Niestety kupno SSP MP, to koszt rzędu 900 zł (na Amazonie są niby po 800zł + mają Sweet Laby, wzorowane bodajże na Dittingach, które kuszą ceną) może trochę przerost formy nad treścią?!

Pytanie tendencyjne, czy wyczuję, "tę slodycz" i klarowność, nikt nie wie.

Miałem chwilę komesia mk4, ale zrobilem może jedna kawę, odsprzedałem, nie mam odniesienia.

Ostatnio śledzę taka markę jak Lebrew, ktoś miał styczność z Nimi, zamawiał coś może?

Mają "fajne" ceny na żarna od 64mm do 180mm!

Widziałem filmik jak chlopaki testowali 98mm w Ultragrinderze 😉

Pytanie czy przypasują do pierwszej generacji ODE, ponoć były jakieś zgrzyty z tolerancja.

Napisałem do Nich, zobaczymy czy ktoś coś odpowie...

• Za 99Euro pewnie bym się skusił. Ale najpierw zobaczył bym, czy w jakiejś kawiarni koło Ciebie ich nie mają.

• Za 99Euro pewnie bym się skusił. Ale najpierw zobaczył bym, czy w jakiejś kawiarni koło Ciebie ich nie mają.

skansen , raczej mało prawdopodobne, mało kto ma taki pomysł, żeby inwestować w żarna, a co dopiero takie do fellow ode w kraju, prędzej może do DF64, choć nigdzie go nie widziałem na żywo.

Na papierze 99 baxów wygląda fajnie, wysyłka + cło I vat?
    Zrobi się pewnie zaraz z 600-650zł, Swędzą mnie trochę 4 litery, żeby zaryzykować, z drugiej strony na Ama Sweet Laby są teoretycznie za 800ziko i mógłbym pewnie je zwrócić...

Może wystarczyłoby kupić same poprawione żarna od fellow ode 2?!

Pisałem kiedyś chwilę z Gorilla, ale ceny wysyłki i całej reszty z NZ byłyby mega kosmiczne względem wartości samego młynka ;/

• Kiszka, wg strony fellow prawdopodobieństwo, że żarna SSP nie będą pasować jest bardzo duża..
    https://help.fellowproducts.com/hc/en-us/articles/5002121853979-Will-SSP-burrs-fit-in-my-Ode-Brew-Grinder-Gen-1

Pytanie jak z innymi firmami ?!

• A czy jest coś nie tak z aktualnymi żarnami?

• A czy jest coś nie tak z aktualnymi żarnami?

@skansen jakoś mi kawa mniej smakuje, taka fanaberia 😉
    Pewnie lepiej by kupić zp6, tylko że ja rano robię 600-700ml kawy i zrobilem się wygodny.

• @skansen jakoś mi kawa mniej smakuje, taka fanaberia 😉
    Pewnie lepiej by kupić zp6, tylko że ja rano robię 600-700ml kawy i zrobilem się wygodny.

@Heniutek pytałeś czy poczujesz różnice.
    Z mojego doświadczenia wygląda to tak - jak zaparzysz kawę na nowych żarnach, to stwierdzisz że jest lepsza. Ale jak ktoś da Ci 4 czarki z kawą, z których 2 będą na starych żarnach, a 2 na nowych, to nie zgadniesz która jest która.

Podobnie było u wielu moich znajomych. Autosugestia jest dość silna. Ale jak chcesz się pobawić to w sumie nie ma nic złego w testowaniu, pytanie tylko czy w przypadku inwestycji 900zł w żarna, nie lepiej zmienić cały młynek 🙂

• Hej, @Dawid4792 no właśnie tego się obawiam...

Gdyby nie te duże przelewy I czasem cold brew to ręczny by zupelnie wystarczył, noi wygoda to fakt.

• Hej, @Dawid4792 no właśnie tego się obawiam...

Gdyby nie te duże przelewy I czasem cold brew to ręczny by zupelnie wystarczył, noi wygoda to fakt.

@Heniutek przy dużych przelewach nie ma co kręcić ręcznie. Pytanie tylko czy młynek jest problemem, może dałoby się poprawić coś innego (filtry, woda, temperatura parzenia).

Wiele osób obiecuje słodycz w kawie, ale pamiętaj że kawa nie zawiera cukru, więc słodycz jest przede wszystkim w naszej głowie 🙂

• S skansen rozdzielił ten temat dnia
Sugerowane posty

• Acaia Umbra – niesamodzielna waga

Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd.
    4
    2 Głosy
    4 Posty
    80 Wyświetlenia
    ciastekC
    @Heniutek o laga bym się nie martwił, skoro sygnał z Ameryki do Europy może dojść w kilka milisekund Przy dobrych modułach BT to nie powinien być problem, a Acaia ma jakiś autorski protokół jeszcze więc domyślam się, że chcieli zminimalizować wszelkie widoczne opóźnienia
  • 0 Głosy
    5 Posty
    113 Wyświetlenia
    pawel890P
    Biorąc pod uwagę, że BooKoo scale jest tańsza i w sumie lepsza w każdym aspekcie, może poza powierzchnią pod filiżanki, u mnie Decent nie był brany pod uwagę. Malutki wyświetlacz z jedną funkcją to chyba największa wada, szkoda, że zdecydowali się na taki krok, może założyli, że tablet Decenta ma większość danych, ale przez to zamknęli się na pozostały odsetek klientów.
  • 2 Głosy
    14 Posty
    235 Wyświetlenia
    pawel890P
    Odnośnie monitoru ciśnienia, to pewnie jeszcze zrobie osobny wątek, chociaż tutaj trzeba się bardzo zastanowić czy potrzebujemy takiego gadżetu. Co do samej wagi, tutaj masz mój wykres sprzed chwili. Z samą wagą miałbyś wszystko poza niebieskim wykresem ciśnienia. Czy to sztuka dla sztuki? Trochę tak i nie. Jestem pewien, że pewne osoby osiągną podobny rezultat bez wagi. Ja natomiast uczę się trochę z tych wykresów na temat tego, żeby utrzymywać bardziej liniowy profil oraz przekładać jakieś znane profile z innych ekspresów dźwigniowych do Flair. Póki co jestem zadowolony z rezultatów, wczoraj piłem kawę z profilowaniem LexaX i jak dla mnie to były zupełnie inne doznania smakowe, mimo tych samych ziaren, grubości mielenia etc. Po prostu zabawa, ale nie konieczność. [image: 1757838722421-img_2449.png]