Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

  • Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
  3. Najszybciej rozgrzewające się ekspresy

Najszybciej rozgrzewające się ekspresy

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Ekspresy kolbowe, dźwigniowe itp.
7 Posty 4 Uczestników 85 Wyświetlenia 1 Obserwuje
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • pawel890P Online
    pawel890P Online
    pawel890
    Admin
    napisał ostatnio edytowany przez
    #1

    Ciekaw jestem jakie znacie ekspresy, które osiągają najszybszy poziom gotowości pracy.
    I nie jest to zabieg marketingowy. 🙂

    Najlepiej propozycje poparte własnym doświadczeniem.

    Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
    Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


    Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

    1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • S Online
      S Online
      skansen
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez
      #2

      Z ekspresów z którymi miałem do czynienia szybko rozgrzewa się Sage Dual Boiler. Zawdzięcza to grzałce w grupie. Czas nagrzewania to ok 5 minut.

      Anita/Anna potrzebują 10-15 minut na porządne wygrzanie wszystkich elementów łącznie z kolbą.

      Dość szybko jak na ekspres tej wielkości rozgrzewa się Bianka. Po mniej niż 20 minutach można już przygotowywać kawy mleczne. Taki czas nagrzewania to rezultat celowego przegrzewania bojlera kawy na etapie rozgrzewania. Ekspres przegrzewa grupę automatycznie. Czas ten można jeszcze bardziej skrócić robiąc flush-nigdy nie chciało mi się w to jednak bawić bo ekspres włącza mi smart wtyczka.

      Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
      Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
      Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
      Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

      1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
      0
      • Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792D Niedostępny
        Dawid4792
        Mod
        napisał ostatnio edytowany przez
        #3

        Z tego co pamiętam, ekspresy Ascaso też dość szybko są gotowe do pracy. Tam są termobloki, które nagrzewają się bardzo szybko.

        Ekspres : Nivona Cube
        Młynek : Timemore C3 ESP
        Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

        S 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
        0
        • Dawid4792D Dawid4792

          Z tego co pamiętam, ekspresy Ascaso też dość szybko są gotowe do pracy. Tam są termobloki, które nagrzewają się bardzo szybko.

          S Online
          S Online
          skansen
          Admin
          napisał ostatnio edytowany przez
          #4

          @Dawid4792 napisał w Najszybciej rozgrzewające się ekspresy:

          ekspresy Ascaso też dość szybko są gotowe do pracy.

          Termobloki Ascaso nagrzewają się w miarę szybko, podobnie jak małe bojlery. W stosunku do małego bojlera czas nagrzewania jest podobny. Wynika to z faktu, że oprócz samej wody podobnie jak w bojlerze musi nagrzać się całe żelastwo. A więc grupa, kolba, sam masywny termoblok itp. Dla termobloków takich jak w Ascaso można przyjąć czas nagrzewania rzędu 10-15 minut

          Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
          Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
          Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
          Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

          1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
          0
          • pawel890P Online
            pawel890P Online
            pawel890
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez
            #5

            Chciałbym kiedyś kupić jakiś klasyczny ekspres z 0.5l+ i bojlerem ze stali nierdzewanej. Jedyne co widzę takie rozwiązanie oferują od pół roku nowe modele ECM. Oczywiście bazuje to na przegrzewaniu bojlera i flusach, obiecują czas na poziomie 10min czyli teoretycznie tyle co termoblok

            Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
            Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1


            Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

            1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
            0
            • S Online
              S Online
              skansen
              Admin
              napisał ostatnio edytowany przez skansen
              #6

              ECM Puristika przegrzewa bojler, zaadoptowali rozwiąznie które od kilku lat stosuje Lelit w swoich ekspresach.
              ECM Synchronika II w najnowszej wersji ma dodatkowo grzałki w grupie E61. Jest to połańczenie zalet klasycznej grupy E61 z grupami BZ Bezzery.

              Rozwiązanie omawiane jest w poniższym filmie promocyjnym od ok. 21:20min.

              Patrząc na ten film nie widzę natomiast nic nadzwyczajnego (oprócz grzałek) w budowie tego ekspresu. Bojlery podobne jak w innych modelach. Pompa, jej silnik, oprzyrządowanie elektroniczne/elektryczne, elektrozawory, trójniki, rurki są takie same jak w innych ekspresach...

              Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
              Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
              Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
              Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

              1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • B Niedostępny
                B Niedostępny
                Belusar
                napisał ostatnio edytowany przez
                #7

                Z ekspresów, które mam/ posiadałem najszybsza była Faema Faemina (nowa wersja): około 5-6 minut od włączenia do gotowości pracy, następnie aktualny ekspres - Linea mini (około 7 minut). Trzecia w kolejności jest dźwignia - La Pavoni Abile, która ma czas nagrzewania na poziomie 10 minut 🙂 Chodzi o możliwość ekstrakcji, a nie spieniania mleka.

                Ekspres : La Marzocco Linea Mini R; La Pavoni Abile Esperto
                Młynek : Mazzer Philos
                Poprzednie sprzęty : Lelit Anna, Rocket Cellini, Rocket Mozzafiato Evo, Faema Faemina / Młynki: Eureka Mignon Oro, Ceado E6P, 1ZPresso JX-pro

                1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                2
                Odpowiedz
                • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                • Najpierw najstarsze
                • Najpierw najnowsze
                • Najwięcej głosów


                • Zaloguj się

                • Nie masz konta? Zarejestruj się

                • Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                • Pierwszy post
                  Ostatni post
                0
                • Kategorie
                • Jak zacząć z kawą
                • Poradnik espresso
                • Pierwszy młynek do kawy
                • Woda do kawy
                • Popularne
                • Ostatnie
                • Tagi
                • Użytkownicy
                • Grupy