Najszybciej rozgrzewające się ekspresy
-
Z ekspresów z którymi miałem do czynienia szybko rozgrzewa się Sage Dual Boiler. Zawdzięcza to grzałce w grupie. Czas nagrzewania to ok 5 minut.
Anita/Anna potrzebują 10-15 minut na porządne wygrzanie wszystkich elementów łącznie z kolbą.
Dość szybko jak na ekspres tej wielkości rozgrzewa się Bianka. Po mniej niż 20 minutach można już przygotowywać kawy mleczne. Taki czas nagrzewania to rezultat celowego przegrzewania bojlera kawy na etapie rozgrzewania. Ekspres przegrzewa grupę automatycznie. Czas ten można jeszcze bardziej skrócić robiąc flush-nigdy nie chciało mi się w to jednak bawić bo ekspres włącza mi smart wtyczka.
-
Z tego co pamiętam, ekspresy Ascaso też dość szybko są gotowe do pracy. Tam są termobloki, które nagrzewają się bardzo szybko.
-
Z tego co pamiętam, ekspresy Ascaso też dość szybko są gotowe do pracy. Tam są termobloki, które nagrzewają się bardzo szybko.
@Dawid4792 napisał w Najszybciej rozgrzewające się ekspresy:
ekspresy Ascaso też dość szybko są gotowe do pracy.
Termobloki Ascaso nagrzewają się w miarę szybko, podobnie jak małe bojlery. W stosunku do małego bojlera czas nagrzewania jest podobny. Wynika to z faktu, że oprócz samej wody podobnie jak w bojlerze musi nagrzać się całe żelastwo. A więc grupa, kolba, sam masywny termoblok itp. Dla termobloków takich jak w Ascaso można przyjąć czas nagrzewania rzędu 10-15 minut
-
Chciałbym kiedyś kupić jakiś klasyczny ekspres z 0.5l+ i bojlerem ze stali nierdzewanej. Jedyne co widzę takie rozwiązanie oferują od pół roku nowe modele ECM. Oczywiście bazuje to na przegrzewaniu bojlera i flusach, obiecują czas na poziomie 10min czyli teoretycznie tyle co termoblok
-
ECM Puristika przegrzewa bojler, zaadoptowali rozwiąznie które od kilku lat stosuje Lelit w swoich ekspresach.
ECM Synchronika II w najnowszej wersji ma dodatkowo grzałki w grupie E61. Jest to połańczenie zalet klasycznej grupy E61 z grupami BZ Bezzery.Rozwiązanie omawiane jest w poniższym filmie promocyjnym od ok. 21:20min.
Patrząc na ten film nie widzę natomiast nic nadzwyczajnego (oprócz grzałek) w budowie tego ekspresu. Bojlery podobne jak w innych modelach. Pompa, jej silnik, oprzyrządowanie elektroniczne/elektryczne, elektrozawory, trójniki, rurki są takie same jak w innych ekspresach...
-
Z ekspresów, które mam/ posiadałem najszybsza była Faema Faemina (nowa wersja): około 5-6 minut od włączenia do gotowości pracy, następnie aktualny ekspres - Linea mini (około 7 minut). Trzecia w kolejności jest dźwignia - La Pavoni Abile, która ma czas nagrzewania na poziomie 10 minut
Chodzi o możliwość ekstrakcji, a nie spieniania mleka.