Przejdź do treści
  • Kategorie
  • Jak zacząć z kawą
  • Poradnik espresso
  • Pierwszy młynek do kawy
  • Woda do kawy
  • Popularne
  • Ostatnie
  • Tagi
  • Użytkownicy
  • Grupy
Skórki
  • Light
  • Cerulean
  • Cosmo
  • Flatly
  • Journal
  • Litera
  • Lumen
  • Lux
  • Materia
  • Minty
  • Morph
  • Pulse
  • Sandstone
  • Simplex
  • Sketchy
  • Spacelab
  • United
  • Yeti
  • Zephyr
  • Dark
  • Cyborg
  • Darkly
  • Quartz
  • Slate
  • Solar
  • Superhero
  • Vapor

• Domyślna (Brak skórki)
  • Brak skórki
Zwiń
Zdjęcie
  1. Ekspresy do kawy | Najlepsza kawa
  2. Dział handlowy
  3. WDT by Coffeetamppl - czyli nowy poziom dystrybucji?

WDT by Coffeetamppl - czyli nowy poziom dystrybucji?

Zaplanowany Przypięty Zablokowany Przeniesiony Dział handlowy
wdtcoffeetamp
19 Posty 6 Uczestników 227 Wyświetlenia
  • Najpierw najstarsze
  • Najpierw najnowsze
  • Najwięcej głosów
Odpowiedz
  • Odpowiedz, zakładając nowy temat
Zaloguj się, aby odpowiedzieć
Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
  • MikołajM Niedostępny
    MikołajM Niedostępny
    Mikołaj
    napisał ostatnio edytowany przez skansen

Cześć,
    Z tej strony Mikołaj z Coffeetamp i od nieco ponad dwóch lat zajmuję się projektowaniem i produkcją akcesoriów dla profesjonalnych jak i domowych baristów. Robię to głównie zajawkowo i nie myślę o produkcji wielkoseryjnej, dlatego każdy produkt jest ręcznie robiony i najwyższej jakości. Moim ostatnio dopracowywanym produktem jest WDT, na który pomysł padł ponad 1,5 roku temu. Założeniem było zaprojektowanie i zbudowanie dystrybutora WDT o prostej, niezawodnej budowie, która będzie wyróżniać się designem i przede wszystkim gwarancją działania. I tak powstał WDT by Coffeetamp. Każdy prototyp oraz model docelowy był testowany przez baristów zarówno w domowym zapleczu jak i w dużych kawiarniach. Po ponad 1,5 roku testów powstała ostateczna wersja, którą przedstawiam na zdjęciach. Powtarzalność jaką się uzyskało jest bardzo wysoka. WDT jest zrobione z najwyższej jakości drewna orzechowego i dębowego, łożyska jakości komesia, igły ze stali, rdzeń z tworzywa bakteriobójczego ze srebrem aktywnym. Poniżej dołączam kilka zdjęć jednej z wersji kolorystycznych. Więcej akcesoriów można znaleźć na profilu ig @coffeetamp.pl.
    W grę wchodzi także customizacja, co już niejednokrotnie wykonywałem. Co o tym sądzicie?
    1000006571.jpg 1000006568.jpg 1000006569.jpg 1000006570.jpg

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
    0
    • S skansen przeniósł ten temat z Akcesoria domowego baristy - wagi, tampery, pojemniki itd. dnia
    • pawel890P Online
      pawel890P Online
      pawel890
      Admin
      napisał ostatnio edytowany przez

Hej, witaj na forum!

Ciężko się wypowiedzieć na temat tego narzędzia, ponieważ nie wiadomo jak działa. Ze zdjęcia wynika, że to jakiś klocek drewna. 😄 Może warto nagrać filmik jak działa to urządzenie w praktyce?

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
      Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
      • korea83K Online
        korea83K Online
        korea83

Cześć, na podstawie przedstawionych zajęć można powiedzieć, że ładne to i...tyle 😉

Pokaż jakieś szczegóły, jak to działa w praktyce.

Ekspres: Lelit Bianca, Fellow Aiden
        Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

0
        • MikołajM Niedostępny
          MikołajM Niedostępny
          Mikołaj

Jasne, byłbym zapomniał, filmik się nie dołączył, mój błąd. Dwa filmy są dostępne na profilu ig. Krótki opis: WDT posiada dwie główne części, blok główny i górny. Blok główny zawiera łożysko, w którym jest rdzeń z "talerzem" z rozmieszczonymi igłami po spirali. WDT nakłada się na portafiltr i wystarczy wykonać kilka obrotów. Stalowe nóżki które jednocześnie chronią igły i ułatwiają położenie, blokują WDT o skrzydełka bagnetu na filtrze, dzięki czemu nie obraca się razem z igłami

0
          • S Online
            S Online
            skansen
            Admin
            napisał ostatnio edytowany przez skansen

Link Preview Image
            COFFEETAMP 🇵🇱 on Instagram

11 likes, 2 comments - coffeetamp.pl on March 18, 2025

favicon

Instagram (www.instagram.com)

Link Preview Image
            COFFEETAMP 🇵🇱 on Instagram: "Custom coffee accessories ☕"

7 likes, 0 comments - coffeetamp.pl on September 21, 2023: "Custom coffee accessories ☕".

favicon

Instagram (www.instagram.com)

Ekspres: Lelit Bianca, Melita Epour
            Młynek: Mazzer Omega, Mahlkonig EK43S
            Inne: Fellow Stagg EKG Pro, Acaia Lunar
            Poprzedni sprzęt: Lelit Elizabeth, Sage Pro Grinder, Lelit William, Ceado E37S

0
            • K Niedostępny
              K Niedostępny
              Kekacz

Podstęp techniki tak przyspieszył, dzięki drukarkom 3D, że teraz karierę robią przyrządy UMIKotopodobne, robiące w sitku prawdziwą rewolucję. Mam pewne obawy, że pod względem użyteczności to o 2-3 lata za późno.

Za to nie mogę odmówić urody przyrządowi ze zdjęcia.

Lelit Mara X v2, Eureka Single Dose.

MikołajM 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
              0
              • pawel890P Online
                pawel890P Online
                pawel890
                Admin

Wygląda to naprawdę zacnie i chodzi bardzo płynnie ten mechanizm. Jak to wygląda od strony cenowej?

Ekspres: Rancilio Silvia PID, Flair 58+
                Młynek: Eureka Single Dose, 1Zpresso Q1

Darmowe ogłoszenia samochodowe: AutoKompas.pl

0
                • korea83K Online
                  korea83K Online
                  korea83

Płynność działania naprawdę imponująca 👌👍

Czy udostępniłbyś jedną sztukę do przetestowania? Jaki koszt ewentualnego zakupu?

Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, Kinu M47 Classic, Comandante C40 mk4, Timemore Sculptor 078

0
                  • K Kekacz

Podstęp techniki tak przyspieszył, dzięki drukarkom 3D, że teraz karierę robią przyrządy UMIKotopodobne, robiące w sitku prawdziwą rewolucję. Mam pewne obawy, że pod względem użyteczności to o 2-3 lata za późno.

Za to nie mogę odmówić urody przyrządowi ze zdjęcia.

MikołajM Niedostępny
                    MikołajM Niedostępny
                    Mikołaj

@Kekacz Co do postępu technik zgadzam się i sam wykorzystuję najnowsze technologie wytwarzania, a mam w tym doświadczenie, mimo wszystko teraz wszystko jest wydrukowane na drukarkach 3D i na świecie zaczęło brakować rzemiosła i jakości. Druk 3D nie zastąpi litego drewna, stali i ceramiki, bo gdyby tak było comandante robiłoby młynki z plastiku, a jednak nie narzekają na brak zainteresowania. Szukając WDT dla siebie, bo tak się to zaczęło, brakowało mi produktu nie tylko o dobrym działaniu, bo takich trochę jest, ale też o fajnym designie i po prostu żeby miało "duszę". Świat teraz za bardzo idzie w ilość, a nie jakość. Konkurencyjne konstrukcje na przekładniach, itp. mają znacznie mniejszą trwałość, ze względu na dostawanie się pyłu do przekładni. Uważam, że jest to przerost formy nad treścią. Klasyczne zabezpieczone łożysko daje wysoką kulturę pracy na lata, co zostało już potwierdzone przez pracę w kawiarniach na wysokich obrotach.

0
                    • korea83K korea83

Płynność działania naprawdę imponująca 👌👍

Czy udostępniłbyś jedną sztukę do przetestowania? Jaki koszt ewentualnego zakupu?

MikołajM Niedostępny
                      MikołajM Niedostępny
                      Mikołaj

@korea83 Dzięki bardzo 😊. Jeśli chodzi o kwestie cenową to dążyłem do tego, aby z przodu była dwójka, ale niestety ceny materiałów przy taki niskim nakładzie, zakładając najwyższą jakość wiążą się z kosztami rzędu 300-350 PLN. Wiem, że jest to sporo, ale wiem też, że każdy kto potrzyma na chwilę to w ręce już go nie odkłada 😆. Chociażby dlatego, że zajmuje ręce niczym fidget spinner 😂. A tak na poważnie robiłem testy konkurencyjnych modeli słynny moonwalker, to różnice są na korzyść Coffeetamp. Jeśli chodzi o udostępnienie na testy to myślę, że można byłoby się dogadać po niskich kosztach.

korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                      0
                      • MikołajM Mikołaj

@korea83 Dzięki bardzo 😊. Jeśli chodzi o kwestie cenową to dążyłem do tego, aby z przodu była dwójka, ale niestety ceny materiałów przy taki niskim nakładzie, zakładając najwyższą jakość wiążą się z kosztami rzędu 300-350 PLN. Wiem, że jest to sporo, ale wiem też, że każdy kto potrzyma na chwilę to w ręce już go nie odkłada 😆. Chociażby dlatego, że zajmuje ręce niczym fidget spinner 😂. A tak na poważnie robiłem testy konkurencyjnych modeli słynny moonwalker, to różnice są na korzyść Coffeetamp. Jeśli chodzi o udostępnienie na testy to myślę, że można byłoby się dogadać po niskich kosztach.

korea83K Online
                        korea83K Online
                        korea83

@Mikołaj napisał w WDT by Coffeetamppl - czyli nowy poziom dystrybucji?:

Jeśli chodzi o udostępnienie na testy to myślę, że można byłoby się dogadać po niskich kosztach.

Bardzo chętnie bym przetestował bo ostatnio rozglądam się za czymś co by mogło zastąpić umikota. Chętnie właśnie coś co oprócz tego, że dobrze działa to jeszcze przy tym wygląda przyjemnie się oka 😉

0
                        • Dawid4792D Niedostępny
                          Dawid4792D Niedostępny
                          Dawid4792
                          Mod

To chyba najładniejsze WDT jakie widziałem. Wątpię że zrobi robotę na poziomie Umikota, ale wygląd i użyte materiały robią wrażenie.

A koniec końców, design też się liczy.

Ekspres : Nivona Cube
                          Młynek : Timemore C3 ESP
                          Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
                          • Dawid4792D Dawid4792

To chyba najładniejsze WDT jakie widziałem. Wątpię że zrobi robotę na poziomie Umikota, ale wygląd i użyte materiały robią wrażenie.

A koniec końców, design też się liczy.

MikołajM Niedostępny
                            MikołajM Niedostępny
                            Mikołaj

@Dawid4792 Mega fajnie to słyszeć 😊 Co do porównania działania z umikotem to mogę śmiało powiedzieć, że mu dorównuje, a nawet przebija 😉

Dawid4792D 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                            0
                            • MikołajM Mikołaj

@Dawid4792 Mega fajnie to słyszeć 😊 Co do porównania działania z umikotem to mogę śmiało powiedzieć, że mu dorównuje, a nawet przebija 😉

Dawid4792D Niedostępny
                              Dawid4792D Niedostępny
                              Dawid4792
                              Mod

@Mikołaj nie widziałem zdjęcia Twojego WDT od tej strony po której są igły. Ale zakładam że nie nie ma tam takiego knifu jak te koła zębate w umikocie, więc zwyczajnie jest to niemożliwe żeby zrobił to samo (chyba że jest jakiś inny patent?)

A sumie jeśli masz możliwość udostępnienia jakiejś sztuki do testów to warto to zrobić - pewnie powstanie jakiś post na forum, a może i będzie paru chętnych na to 🙂

Ekspres : Nivona Cube
                              Młynek : Timemore C3 ESP
                              Poprzednie sprzęty : Moccamaster / 1Zpresso ZP6s / Behmor 2020SR+ / Lelit Anita / Gaggia Classic / Comandante C40 / Wilfa Uniform / Timemore X / Timemore S3

0
                              • Dawid4792D Dawid4792

@Mikołaj nie widziałem zdjęcia Twojego WDT od tej strony po której są igły. Ale zakładam że nie nie ma tam takiego knifu jak te koła zębate w umikocie, więc zwyczajnie jest to niemożliwe żeby zrobił to samo (chyba że jest jakiś inny patent?)

A sumie jeśli masz możliwość udostępnienia jakiejś sztuki do testów to warto to zrobić - pewnie powstanie jakiś post na forum, a może i będzie paru chętnych na to 🙂

MikołajM Niedostępny
                                MikołajM Niedostępny
                                Mikołaj

@Dawid4792 Jeśli chodzi o teoretyczne rozmieszanie, to fakt, zgadzam się w 100% system przekładniowy ma większą liczbę kombinacji. Jeśli natomiast chodzi o część praktyczną, to liczy się efekt końcowy, który polega na napowietrzeniu i rozbryłowaniu zmielonej kawy w szybki i sprawny sposób bez obawy o wpadanie drobinek w przekładnie co niekorzystnie wpływa na ich żywotność. Różnica w efekcie końcowym po użyciu przekładniowego WDT oraz Coffeetampowego jest niezauważalna dla człowieka. Samo rozmieszczenie igieł w Coffeetamp WDT też nie jest przypadkowe i było optymalizowane i udoskonalane. Ostatecznie wykorzystałem rozłożenie Fibonacciego, jak widać doskonała proporcja nawet w kawie znalazła zastosowanie 😆. Dodaję też zdjęcia WDT od spodu i zaraz po użyciu. Jeśli ktoś jest chętny zamówieniem/przetestowaniem to śmiało można pisać na maila [email protected]

1000006981.jpg 1000006756.jpg

korea83K 1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź
                                0
                                • MikołajM Mikołaj

@Dawid4792 Jeśli chodzi o teoretyczne rozmieszanie, to fakt, zgadzam się w 100% system przekładniowy ma większą liczbę kombinacji. Jeśli natomiast chodzi o część praktyczną, to liczy się efekt końcowy, który polega na napowietrzeniu i rozbryłowaniu zmielonej kawy w szybki i sprawny sposób bez obawy o wpadanie drobinek w przekładnie co niekorzystnie wpływa na ich żywotność. Różnica w efekcie końcowym po użyciu przekładniowego WDT oraz Coffeetampowego jest niezauważalna dla człowieka. Samo rozmieszczenie igieł w Coffeetamp WDT też nie jest przypadkowe i było optymalizowane i udoskonalane. Ostatecznie wykorzystałem rozłożenie Fibonacciego, jak widać doskonała proporcja nawet w kawie znalazła zastosowanie 😆. Dodaję też zdjęcia WDT od spodu i zaraz po użyciu. Jeśli ktoś jest chętny zamówieniem/przetestowaniem to śmiało można pisać na maila [email protected]

1000006981.jpg 1000006756.jpg

korea83K Online
                                  korea83K Online
                                  korea83

@Mikołaj napisał w WDT by Coffeetamppl - czyli nowy poziom dystrybucji?:

Jeśli ktoś jest chętny zamówieniem/przetestowaniem to śmiało można pisać na maila

Napisałem 🙂

0
                                  • K Niedostępny
                                    K Niedostępny
                                    Kekacz

Czy przedstawiony WDT oferuje jakąś regulację głębokości działania? Z tego co widzę nóżki służą tylko albo aż do ochrony igieł przy odstawieniu na blat oraz zablokowaniu przyrządu o uszy kolby przy obrotach.

W rozkładzie igieł widzę martwy punkt, na samym środku. Zdjęcie zamieszczone powyżej oraz film na IG, być może pochodzą z tego samego "kręcenia", ukazują mały krater w tym miejscu. Aczkolwiek materiał z IG pokazał dość trudny przypadek z mocno zdeformowaną zawartością sitka, więc mogło mieć to wpływ. Nie myślałeś o jakiejś gumowej zaślepce z dodatkową igłą umieszczoną blisko środka ale nie centralnie?

Lelit Mara X v2, Eureka Single Dose.

MikołajM 2 odpowiedzi Ostatnia odpowiedź
                                    0
                                    • K Kekacz

Czy przedstawiony WDT oferuje jakąś regulację głębokości działania? Z tego co widzę nóżki służą tylko albo aż do ochrony igieł przy odstawieniu na blat oraz zablokowaniu przyrządu o uszy kolby przy obrotach.

W rozkładzie igieł widzę martwy punkt, na samym środku. Zdjęcie zamieszczone powyżej oraz film na IG, być może pochodzą z tego samego "kręcenia", ukazują mały krater w tym miejscu. Aczkolwiek materiał z IG pokazał dość trudny przypadek z mocno zdeformowaną zawartością sitka, więc mogło mieć to wpływ. Nie myślałeś o jakiejś gumowej zaślepce z dodatkową igłą umieszczoną blisko środka ale nie centralnie?

MikołajM Niedostępny
                                      MikołajM Niedostępny
                                      Mikołaj

@Kekacz sorry za trochę późną odpowiedź. Regulacji głębokości jaki takiej nie ma, a to ze względu na to, że korekta jest na tyle rzadko potrzebna, że koszty produkcji osobnego dysku z dopasowanymi igłami są mniejsze, niż mechanizm do regulacji z przykładowo sprężyną. Sprężyna też zmniejsza trwałość poprzez ciągły nacisk. Co do martwego pola na samym środku ma ono średnicę 8mm i przy naturalnie zbryłowanej kawie nie jest zauważalny, chociaż takie proste zaślepki są akurat łatwe i tanie w produkcji więc może akurat wyprodukuję kilka. Dzięki!

0
                                      • K Kekacz

MikołajM Niedostępny
                                        MikołajM Niedostępny
                                        Mikołaj
                                        Ten post został usunięty!
                                        0
                                        • S skansen przeniósł ten temat z Dział handlowy dnia
                                        • S skansen przeniósł ten temat z Ogłoszenia sprzedaży sprzętu używanego dnia
                                        Odpowiedz
                                        • Odpowiedz, zakładając nowy temat
                                        Zaloguj się, aby odpowiedzieć
                                        • Najpierw najstarsze
                                        • Najpierw najnowsze
                                        • Najwięcej głosów

• Zaloguj się

• Nie masz konta? Zarejestruj się

• Aby wyszukiwać zaloguj się lub zarejestruj.
                                        • Pierwszy post
                                          Ostatni post
                                        0
                                        • Kategorie
                                        • Jak zacząć z kawą
                                        • Poradnik espresso
                                        • Pierwszy młynek do kawy
                                        • Woda do kawy
                                        • Popularne
                                        • Ostatnie
                                        • Tagi
                                        • Użytkownicy