WDT by Coffeetamppl - czyli nowy poziom dystrybucji?
-
Cześć,
Z tej strony Mikołaj z Coffeetamp i od nieco ponad dwóch lat zajmuję się projektowaniem i produkcją akcesoriów dla profesjonalnych jak i domowych baristów. Robię to głównie zajawkowo i nie myślę o produkcji wielkoseryjnej, dlatego każdy produkt jest ręcznie robiony i najwyższej jakości. Moim ostatnio dopracowywanym produktem jest WDT, na który pomysł padł ponad 1,5 roku temu. Założeniem było zaprojektowanie i zbudowanie dystrybutora WDT o prostej, niezawodnej budowie, która będzie wyróżniać się designem i przede wszystkim gwarancją działania. I tak powstał WDT by Coffeetamp. Każdy prototyp oraz model docelowy był testowany przez baristów zarówno w domowym zapleczu jak i w dużych kawiarniach. Po ponad 1,5 roku testów powstała ostateczna wersja, którą przedstawiam na zdjęciach. Powtarzalność jaką się uzyskało jest bardzo wysoka. WDT jest zrobione z najwyższej jakości drewna orzechowego i dębowego, łożyska jakości komesia, igły ze stali, rdzeń z tworzywa bakteriobójczego ze srebrem aktywnym. Poniżej dołączam kilka zdjęć jednej z wersji kolorystycznych. Więcej akcesoriów można znaleźć na profilu ig @coffeetamp.pl.
W grę wchodzi także customizacja, co już niejednokrotnie wykonywałem. Co o tym sądzicie?
-
-
Jasne, byłbym zapomniał, filmik się nie dołączył, mój błąd. Dwa filmy są dostępne na profilu ig. Krótki opis: WDT posiada dwie główne części, blok główny i górny. Blok główny zawiera łożysko, w którym jest rdzeń z "talerzem" z rozmieszczonymi igłami po spirali. WDT nakłada się na portafiltr i wystarczy wykonać kilka obrotów. Stalowe nóżki które jednocześnie chronią igły i ułatwiają położenie, blokują WDT o skrzydełka bagnetu na filtrze, dzięki czemu nie obraca się razem z igłami
-
COFFEETAMP 🇵🇱 on Instagram
11 likes, 2 comments - coffeetamp.pl on March 18, 2025
Instagram (www.instagram.com)
COFFEETAMP 🇵🇱 on Instagram: "Custom coffee accessories ☕"
7 likes, 0 comments - coffeetamp.pl on September 21, 2023: "Custom coffee accessories ☕".
Instagram (www.instagram.com)
-
Podstęp techniki tak przyspieszył, dzięki drukarkom 3D, że teraz karierę robią przyrządy UMIKotopodobne, robiące w sitku prawdziwą rewolucję. Mam pewne obawy, że pod względem użyteczności to o 2-3 lata za późno.
Za to nie mogę odmówić urody przyrządowi ze zdjęcia.
-
Podstęp techniki tak przyspieszył, dzięki drukarkom 3D, że teraz karierę robią przyrządy UMIKotopodobne, robiące w sitku prawdziwą rewolucję. Mam pewne obawy, że pod względem użyteczności to o 2-3 lata za późno.
Za to nie mogę odmówić urody przyrządowi ze zdjęcia.
@Kekacz Co do postępu technik zgadzam się i sam wykorzystuję najnowsze technologie wytwarzania, a mam w tym doświadczenie, mimo wszystko teraz wszystko jest wydrukowane na drukarkach 3D i na świecie zaczęło brakować rzemiosła i jakości. Druk 3D nie zastąpi litego drewna, stali i ceramiki, bo gdyby tak było comandante robiłoby młynki z plastiku, a jednak nie narzekają na brak zainteresowania. Szukając WDT dla siebie, bo tak się to zaczęło, brakowało mi produktu nie tylko o dobrym działaniu, bo takich trochę jest, ale też o fajnym designie i po prostu żeby miało "duszę". Świat teraz za bardzo idzie w ilość, a nie jakość. Konkurencyjne konstrukcje na przekładniach, itp. mają znacznie mniejszą trwałość, ze względu na dostawanie się pyłu do przekładni. Uważam, że jest to przerost formy nad treścią. Klasyczne zabezpieczone łożysko daje wysoką kulturę pracy na lata, co zostało już potwierdzone przez pracę w kawiarniach na wysokich obrotach.
-
Płynność działania naprawdę imponująca
Czy udostępniłbyś jedną sztukę do przetestowania? Jaki koszt ewentualnego zakupu?
@korea83 Dzięki bardzo
. Jeśli chodzi o kwestie cenową to dążyłem do tego, aby z przodu była dwójka, ale niestety ceny materiałów przy taki niskim nakładzie, zakładając najwyższą jakość wiążą się z kosztami rzędu 300-350 PLN. Wiem, że jest to sporo, ale wiem też, że każdy kto potrzyma na chwilę to w ręce już go nie odkłada
. Chociażby dlatego, że zajmuje ręce niczym fidget spinner
. A tak na poważnie robiłem testy konkurencyjnych modeli słynny moonwalker, to różnice są na korzyść Coffeetamp. Jeśli chodzi o udostępnienie na testy to myślę, że można byłoby się dogadać po niskich kosztach.
-
@korea83 Dzięki bardzo
. Jeśli chodzi o kwestie cenową to dążyłem do tego, aby z przodu była dwójka, ale niestety ceny materiałów przy taki niskim nakładzie, zakładając najwyższą jakość wiążą się z kosztami rzędu 300-350 PLN. Wiem, że jest to sporo, ale wiem też, że każdy kto potrzyma na chwilę to w ręce już go nie odkłada
. Chociażby dlatego, że zajmuje ręce niczym fidget spinner
. A tak na poważnie robiłem testy konkurencyjnych modeli słynny moonwalker, to różnice są na korzyść Coffeetamp. Jeśli chodzi o udostępnienie na testy to myślę, że można byłoby się dogadać po niskich kosztach.
@Mikołaj napisał w WDT by Coffeetamppl - czyli nowy poziom dystrybucji?:
Jeśli chodzi o udostępnienie na testy to myślę, że można byłoby się dogadać po niskich kosztach.
Bardzo chętnie bym przetestował bo ostatnio rozglądam się za czymś co by mogło zastąpić umikota. Chętnie właśnie coś co oprócz tego, że dobrze działa to jeszcze przy tym wygląda przyjemnie się oka
-
To chyba najładniejsze WDT jakie widziałem. Wątpię że zrobi robotę na poziomie Umikota, ale wygląd i użyte materiały robią wrażenie.
A koniec końców, design też się liczy.
-
To chyba najładniejsze WDT jakie widziałem. Wątpię że zrobi robotę na poziomie Umikota, ale wygląd i użyte materiały robią wrażenie.
A koniec końców, design też się liczy.
@Dawid4792 Mega fajnie to słyszeć
Co do porównania działania z umikotem to mogę śmiało powiedzieć, że mu dorównuje, a nawet przebija
-
@Dawid4792 Mega fajnie to słyszeć
Co do porównania działania z umikotem to mogę śmiało powiedzieć, że mu dorównuje, a nawet przebija
@Mikołaj nie widziałem zdjęcia Twojego WDT od tej strony po której są igły. Ale zakładam że nie nie ma tam takiego knifu jak te koła zębate w umikocie, więc zwyczajnie jest to niemożliwe żeby zrobił to samo (chyba że jest jakiś inny patent?)
A sumie jeśli masz możliwość udostępnienia jakiejś sztuki do testów to warto to zrobić - pewnie powstanie jakiś post na forum, a może i będzie paru chętnych na to
-
@Mikołaj nie widziałem zdjęcia Twojego WDT od tej strony po której są igły. Ale zakładam że nie nie ma tam takiego knifu jak te koła zębate w umikocie, więc zwyczajnie jest to niemożliwe żeby zrobił to samo (chyba że jest jakiś inny patent?)
A sumie jeśli masz możliwość udostępnienia jakiejś sztuki do testów to warto to zrobić - pewnie powstanie jakiś post na forum, a może i będzie paru chętnych na to
@Dawid4792 Jeśli chodzi o teoretyczne rozmieszanie, to fakt, zgadzam się w 100% system przekładniowy ma większą liczbę kombinacji. Jeśli natomiast chodzi o część praktyczną, to liczy się efekt końcowy, który polega na napowietrzeniu i rozbryłowaniu zmielonej kawy w szybki i sprawny sposób bez obawy o wpadanie drobinek w przekładnie co niekorzystnie wpływa na ich żywotność. Różnica w efekcie końcowym po użyciu przekładniowego WDT oraz Coffeetampowego jest niezauważalna dla człowieka. Samo rozmieszczenie igieł w Coffeetamp WDT też nie jest przypadkowe i było optymalizowane i udoskonalane. Ostatecznie wykorzystałem rozłożenie Fibonacciego, jak widać doskonała proporcja nawet w kawie znalazła zastosowanie
. Dodaję też zdjęcia WDT od spodu i zaraz po użyciu. Jeśli ktoś jest chętny zamówieniem/przetestowaniem to śmiało można pisać na maila [email protected]
-
@Dawid4792 Jeśli chodzi o teoretyczne rozmieszanie, to fakt, zgadzam się w 100% system przekładniowy ma większą liczbę kombinacji. Jeśli natomiast chodzi o część praktyczną, to liczy się efekt końcowy, który polega na napowietrzeniu i rozbryłowaniu zmielonej kawy w szybki i sprawny sposób bez obawy o wpadanie drobinek w przekładnie co niekorzystnie wpływa na ich żywotność. Różnica w efekcie końcowym po użyciu przekładniowego WDT oraz Coffeetampowego jest niezauważalna dla człowieka. Samo rozmieszczenie igieł w Coffeetamp WDT też nie jest przypadkowe i było optymalizowane i udoskonalane. Ostatecznie wykorzystałem rozłożenie Fibonacciego, jak widać doskonała proporcja nawet w kawie znalazła zastosowanie
. Dodaję też zdjęcia WDT od spodu i zaraz po użyciu. Jeśli ktoś jest chętny zamówieniem/przetestowaniem to śmiało można pisać na maila [email protected]
-
Czy przedstawiony WDT oferuje jakąś regulację głębokości działania? Z tego co widzę nóżki służą tylko albo aż do ochrony igieł przy odstawieniu na blat oraz zablokowaniu przyrządu o uszy kolby przy obrotach.
W rozkładzie igieł widzę martwy punkt, na samym środku. Zdjęcie zamieszczone powyżej oraz film na IG, być może pochodzą z tego samego "kręcenia", ukazują mały krater w tym miejscu. Aczkolwiek materiał z IG pokazał dość trudny przypadek z mocno zdeformowaną zawartością sitka, więc mogło mieć to wpływ. Nie myślałeś o jakiejś gumowej zaślepce z dodatkową igłą umieszczoną blisko środka ale nie centralnie?
-
Czy przedstawiony WDT oferuje jakąś regulację głębokości działania? Z tego co widzę nóżki służą tylko albo aż do ochrony igieł przy odstawieniu na blat oraz zablokowaniu przyrządu o uszy kolby przy obrotach.
W rozkładzie igieł widzę martwy punkt, na samym środku. Zdjęcie zamieszczone powyżej oraz film na IG, być może pochodzą z tego samego "kręcenia", ukazują mały krater w tym miejscu. Aczkolwiek materiał z IG pokazał dość trudny przypadek z mocno zdeformowaną zawartością sitka, więc mogło mieć to wpływ. Nie myślałeś o jakiejś gumowej zaślepce z dodatkową igłą umieszczoną blisko środka ale nie centralnie?
@Kekacz sorry za trochę późną odpowiedź. Regulacji głębokości jaki takiej nie ma, a to ze względu na to, że korekta jest na tyle rzadko potrzebna, że koszty produkcji osobnego dysku z dopasowanymi igłami są mniejsze, niż mechanizm do regulacji z przykładowo sprężyną. Sprężyna też zmniejsza trwałość poprzez ciągły nacisk. Co do martwego pola na samym środku ma ono średnicę 8mm i przy naturalnie zbryłowanej kawie nie jest zauważalny, chociaż takie proste zaślepki są akurat łatwe i tanie w produkcji więc może akurat wyprodukuję kilka. Dzięki!
-
Ten post został usunięty! -
-